Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

kaki - sorta vanilija ne obstaja?

Default avatar

ena radovednica

Danes zvečer sem gledala Slovensko kroniko (tisto, ki je po Dnevniku na SLO 1) in je bilo tudi o kakijih. Moji sorodniki imajo dve drevesi, za katera pravijo, da sta sorti tipo in vaniglia (vanilija). Danes pri kroniki pa je bilo rečeno, da sorta vanilija dobesedno ne obstaja in da je to le oplojen kaki, ki je užiten tudi, ko je trd.

Vem pa da so cvetovi kakijev pretežno ženski, lahko so tudi obojespolni, plodovi pa se lahko razvijejo tudi brez opraštve (partenokarpni plod) in da takšni sploh nimajo semen, medtem ko imajo oprašeni plodovi semena.

A mi lahko kdo več pojasni s tem? Sem pač ena velika radovednica. :-)) Hvala že vnaprej! :-)
Default avatar

seustulm

Oprost k se stulm zravn ...ce bo kdo prebral tole me zanima kam morm it na primorskem ce hocm kaki kupit npr med tednom. Tist kakijada sejem me ne zanima. Hvala.
Default avatar

vanilije ni

ja res je, kaki, ki mu pravijo vanilija je navaden kaki, ki ni kosmat, ko je trd. Oprašitev ima tu vezo, kako pa ne vedo točno. Torej na enem drevesu imamo lahko trde kakije, ki so užitni, vendar ne tako sladki, imamo tiste, ki niso za jest, ker so kosmati in jih je treba zoret in imamo take, ki so pol pol, nekaj se ga da pojest, ostali del pa je kosmat. To, da se pa ohranijo kakiji trdi pa je nek poseben postopek uplinjevanja, ki ga baje v Sloveniji ne izvaja nihče. In te uplinjene imenujejo kaki vanilija. Kaj so to za eni plini pa bi bilo pametno raziskati.
Default avatar

elevita

A ja ? Kaj pa potem meni raste na vrtu kupljeno kot kaki vanijija in ima čisto take plodove kot so tisti v trgovini (vanilija) ? Kosmati ?
Default avatar

Vainilia

Obstaja sorta vainilia, googlaj.
Verjetno je to to, kar so pozneje spremenili v vanilijo. Plodovi so drugacni, ozji in bolj podolgovati. To, kar nam Primorcem rase po vrtovih, pa je vecinoma sorta tipo.
Default avatar

danes slaba

Ne da se mi zdajle guglat, ampak po mojem spominu kaki vanilija botanično ni kaki, ampak nek križanec. Kaki mu pravimo samo po domače, ker imajo plodovi podobno obliko.
Default avatar

v Kopru

seustulm je napisal/a:
Oprost k se stulm zravn ...ce bo kdo prebral tole me zanima kam morm it na primorskem ce hocm kaki kupit npr med tednom. Tist kakijada sejem me ne zanima. Hvala.
https://www.facebook.com/kaki.koper/?fref=ts
ali 041-707-596
Avatar" class="avatar-s" alt="Default avatar">

zelenamambica

Vprasaj v Tusu je bila zdaj reklama da ga imajo po 0,99€/kg. Mogoce ti bodo pa znali povedati �
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bolje je biti gospodar pekla kot suženj nebes
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Everyone has two eyes but no one has the same view.
Default avatar

ena radovednica

Hvala za odgovore!

Samo sedaj sem pa še bolj zmedena, ker je toliko različnih odgovorov ... :-D (le kje je smile, ki se praska po glavi :-D )
Bom morala res kakšnega agronoma ali biologa vprašati. Ko izvem, vam sporočim. :-)