Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

frfra-kruh uspel !!

Default avatar

petra

ne samo uspel,je the best!!! hvala se enkrat za recept!! sedaj bom pa z veseljem doma pekla kruh!!! rekla sem,da ce se tokrat ne "rata",ga nikoli vec ne bom delala!! naredila sem kot si svetovala-brez semen! naslednjic bom delala s semeni!! lp petra
Default avatar

Vladka

Petra, oprosti, ker se vmešavam. Lahko poveš, po katerem receptu si ga pekla. Kruha se pa res še nisem lotila...
Lep pozdrav!

Vladka
Default avatar

frfra

..zelo me veseli..in kot sem ti rekla, ne moreš sfalit...meni je peka kruha po tem recepru užitek. Veš, morda sem našla to varianto zaradi tega, ker imam v kuhinji črne ploščice in črn pult..in kadar sem mesila, je bilo vse belo od moke...sedaj tega problema sploh ni več....

Lepo jutro in lep dan...
Default avatar

frfra

..takole sem ji napisala:


Naredim čist osnoven kvasec in počakam , da se dvigne. V skledi zmešam moko, najraje dam pol bele in pol polnozrnate ( vse kupim v mlinu )., nato dodam sol in semena ( sončnična , bučna, lanena ).

Vodo segrejem. Naredim jamico, dodam kvas in vodo...vode je precej, tako, da je testo mokro. Vse skupaj mešam z el. mešalnikom, z nastavki za testo. Ko se vse skupaj premeša , pokrijem in pustim cca 2 uri, da vzhaja. Nato testo ponovno zmešam z mešalcem in ga " prekucnem " v štirioglat pekač. Masa je gosta, kot bi delali gost bisvit.

Testo posujem s sezamom in pustim vzhajati zopet več kot uro. Ko je pekač poln, kruh spečem v prej ogreti pečici ( 200 C ) , temperaturo zmanjšam na 180 stopinj in pečem cca 45 minut. Vročega takoj vzamem iz pekača in ga dam na rešetko....vse skupaj pustim zunaj in nič ne pokrivam.
Ves čar je v tem, da je res enostavna priprava, le časa rabim malo več pri vzhajanju, saj je testo zaradi semen precej težko....

Ampak ..kruh je božanski, poizkusite, ne bo vam žal...in svež ostane zelo dolgo časa...
Default avatar

Vladka

Kaj pa količine... razmerje moka, voda, kvas... Vsaj približne, prosim.
Lep dan!

Vladka
Default avatar

petra

prav imas,to je pravi uzitek!! jaz sem prej mesila in gnetla na roko....pa je bilo vedno narobe-debela,trda skorja. kruh je bil kar o.k.-dalec pa ne tako dober kot ta!! zdi se mi,da je tale vceraj imel majckeno pomankljivost-premalo ga je bilo!! za prvic-za probat sem dala cca 30dkg ene in 30 dkg druge moke. naslednjic bom dala vecje kolicine,da mi ostane se za tiste bozanske strucke,ki si jih opisovala. tam me zanima nekaj. nadev zavijes noter. pravis,da malo povaljas. kako,saj je testo zelo redko? lp petra
Default avatar

Daša

Frfra, tudi jaz bi prosila za količine. Zanima me pa še, v kakšni posodi pa pečete kruh, po moje nimam primerne. LP Daša
Default avatar

Tinkara M

Tudi mene mika ta kruhek, zato nujno prosim za količine, pa v kakšnem pekaču pečete.

Hvalal
Default avatar

frfra

..hm, količine...to je pa težko, ker nikoli ne tehtam ...vse naredim od "oka". Ti samo glej, da bo testo dovolj vlažno in ko daš v mekač, imej v mislih, da se bo testo dvignilo vsaj za isto višino...

..predlagam pa, da prvič poizkusite z belo gladko moko, nato pa čarate naprej...
Default avatar

Daša

Petra, a potem prs ti lahko napišeš količine po kerih si delala. Če človek še ni v življenju pekel kruha nima predstave niti kaj pomeni, da mora biti dovolj vlažno. L'po pros'm!!! Rada bi, da bi tudi pri meni enkrat dišalo po kruhu. LP Daša
Default avatar

frfra

..daša, oprosti, ne mislim te zafrkavati...jutri se ga spravim popoldne speč...in bom točno vse pretehtala in izmerila..prav ?
Default avatar

petra

saj sem ze prej napisala...tudi bolj od oka. vzela cem cca 3odkg bele in 30dkg polnovredne moke. 1 zavitek suhega kvas/nisem imela doma svezega/ -vode...recimo 3dcl...tega pa res ne vem tocno. gledala sem,kako se testo gosti-t.j.da ni pregosto. bo kaj pomagalo? lp petra
Default avatar

Primož

Kje je ta recept za kruh? da ga dam med recepte, ker marsikomu se ne da po forumu iskati recepte, zato bi ga dal kar na stran o receptih.
primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

Daša

Ja, hvala. Jaz se res ful boječe lotevam novih stvari in če nimam vseh količin, pa temperatur, pa minut... Se pa spomnim tašče, ki je med pogovorom, ko smo prišli na obisk zamesila kruh, pehtranko itd... kuhinjske tehtnice pa sploh imela ni. LP Daša
Default avatar

naja01

Mene pa zanima to:
večkrat pečem kruh. Prvi dan je zelo zelo dober, mehak, prožen...drugi dan pa se drobi in je nekako preveč "poln", ali kako naj rečem, pregost. Nima tistih luknjic in prožnosti, kot to ponavadi okusim v kaki dobri gostilni,kjer kruh sami pečejo.
V čem je fora?
Default avatar

petra

v tem postu ugoraj ! kar daj ga-to je res "cudezen" recept!! vsaj kar se mene tice!:)) lp petra
Default avatar

frfra

...živjo...prosim malo počakaj, da točne količine napišem, ker sedaj delam vse "od oka ".

LP-generalni
Default avatar

LLLKarmen

Kopiram:

UMETNOST PEKE KRUHA

Kruh je energijsko živilo, saj ima 45-50% ogljikovih hidratov in 8-9% beljakovin, zato ga lahko uživamo vekrat dnevno. Osnovne sestavine kruha so: MOKA, VODA, SLADKOR, SOL in KVAS.

Priporočam vam, da začnete s peko kruha (če ste začetnica) najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh tudi brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali. Uporaba >trdesodelovanjepojeaktivenporabljenprehladi<. Segrejte pečico na 200 °C.
6. Kruh položite v pečico in zmanjšate temperaturo na 180 °C. Pečete 20 do 30 minut oziroma dokler kruh ni pečen.

PICA
1 enoto osnovnega testa za kruh (zgoraj), 7 žlic olivnega olja, 4 stroki česna, 1/2 žličke origana, 1/2 žličke bazilike, do 2 dl paradižnikove omake, sol in poper po okusu in 2 skodelici mehkega sira ali sojinega sira (tofu).

1. Naredite osnovno testo za kruh, v katero dodate še 4 žlice olivnega olja takrat, ko dodate sol. Pustite vzhajati kot v osnovnem receptu.
2. Pripravite omako. Zdrobite česen in ga eno minuto pražite na 3 žlicah olivnega olja. Dodajte origano in baziliko, pecite 15 sekund, nato zalijte s paradižnikovo omako, solite in poprajte. Na srednjem ognju kuhajte 15 minut. Preden zlijete omako na pico, naj se ohladi.
3. Segrejte pečico na 220 °C, zvaljajte testo v obliko in velikost pekača. Pekač namažite z oljem in narahlo potresite z moko, vanj položite testo. Na testo zlijte omako in na koncu dodajte še sir.
4. Pecite v pečici največ 15 minut, toliko, da je testo na dnu rahlo rjavo in sir dobro stopljen in mehurčkast.

Če vam ostane kaj testa, ga lahko oblikujete v žemljice ali palčke in spečete poleg pice.

KRUHOVE PALIČICE S SEZAMOM

1 enoto osnovnega testa za kruh (zgoraj), 4 žlice masla, 4 žlice sezamovih semen

1. Zamesite osnovno testo in ga vzhajajte.
2. Testo razdelite na več manjših kroglic in jih s prsti zvaljajte v približno 10 cm dolge paličice s premerom 1 cm. Namažite jih s stopljenim maslom in povaljajte v sezamovih semenih.
3. Pekač pokrijte s peki papirjem, paličice položite nanj, med njimi naj bo najmanj 3 cm prostora.
4. Pecite 10 minut pri 180 °C.

DRUGE MOŽNOSTI
Možnosti za pripravo kruha je ogromno. Peka in priprava kruha je lahko zelo domiselna. Poleg tega, da kruhu lahko dodate druge sestavine (druge vrste moke, kosmiče, razna semena, jajca, mleko, jogurt, sladila, suho sadje.), lahko testo tudi oblikujete na veliko različnih načinov (hlebci, štruce, žemljice, pletenice, paličice, preste, razne živalske oblike, srčki, kolački, abeceda...), ki lahko dodatno razveselijo vaše družinske člane.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Daša

Ojla! Imam dve vprašanji: koliko je to 1/3 zavojčka kvasa - kakšen zavojček je mišljen, a je to tista kocka, a res samo 1/3? In drugo: (5. Sploščite vzhajano testo in naredite dva hlebčka ali dve štruci. V pekač položite peki papir,...) - ali se hlebčka ne bosta razlezla-sploščila, ker se bosta pekla brez opore? LP Daša
Default avatar

Babi

Hej,Dasa!
Preverjeno,ravnam se vedno po teh stavkih:
V splosnem velja:cim vec imamo moke,tem manj kvasa vzamemo.
Za 1/2 kg moke vzamemo najmanj 2 dag kvasa,jaz priblizno 3 dag,
za 1kg moke,zadostuje tudi 2 dag,
za 5 kg pa 5 dag
in za 10 kg 8dag....
Kolicina je odvisna od tudi od drugih primesi.Cim vec je masla,jajc ali cim bolj je namazano testo(potice),tem tezje je in tem vec kvasa moramo vzeti.

Strucke oziroma hlebcki ne gredo narazen,ce je kruh pravilno zamesen.
Jaz dam take hlebcke,zemljice in strucke na nizko ploscato opeko;
okus je zelo dober. Lep dan Babi

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood