Starševski čvek

kratkovidnost očala

Default avatar
Sem kratkovidna 1 in 0,75 pa nekako vztrajam brez očal. Zanima me ali jih ne nosite, mogoče občasno ali pa kar stalno?
Si jih pa nadenem za vožnjo, kino, kako predavanje. Predvsem me moti, ker ne prepoznam obrazov. Kako pa vi?
Default avatar
Nikoli, včasih leče bio true od moje leče. -1
Default avatar
Zakaj očala kratkovidnost poslabšajo in zakaj, če imaš cilinder ponoči slabo vidiš?
Default avatar
poslabšajo je napisal/a:
Bom napisala, kar mi je nekoč rekel študent zadnjega letnika medicine: nošenje očal poslabša daljnovidnost, ker pri gledanju od blizu sodelujejo mišice, ki se zaradi očal "polenijo". Za kratkovidnost pa to ne velja.

In pri meni to drži. Kratkovidna od 17 leta, vid se mi je le minimalno poslabšal po porodu, potem celo izboljšal. Očala nosim po potrebi (vožnja, tv...). Odkar pa imam tudi očala za blizu, se moja daljnovidnost sicer počasi a konstantno poslabšuje. Imam pa občutek (nisem še bila na pregledu) da na daleč vidim celo boljše.
Default avatar
To zadnje so leta. Drugače pa, če redno nosiš očala za kratkovidnost jo vsako leto zvečaš za številko ali dve. Poznam dve osebi, ki se jima to dogaja že od otroštva. Zdaj so že na - 15.
Default avatar
lidl je napisal/a:
No, to ni avtomatsko kar res. Imam očala (tam od 17. leta dalje), pa se mi zadnjih nekaj let dioptrija ni spremenila (imam -2,5 in cilnder -1,25 na obeh očesih). Res pa jih ne menjam več kar tako vsako leto (ker verjamem, da bi za 0,25 dioptrije več vedno lahko rekla, da bolje vidim). Ker potem bi res pristala precej višje. Res je, da se oko "poleni" in tako se niti ne trudi več, da bi videlo bolje. Če potem vsakič zamenjaš očala, lahko če imaš smolo pristaneš pri pepelnikih. To je bil pogost pojav včasih, ko so otrokom hitro predpisali očala za daljavo in zabičali, da jih morajo stalno nositi. Če so s temi očali še veliko brali in pisali, so potem res pristali na visoki dioptriji. Danes se tega malo bolj zavedajo in tudi očal otrokom ne predpišejo kar tako (vsaj teh z minus lečami ne), poudarijo pa tudi, da jih otrok za branje in pisanje raje sname.
Skratka - avtorica, jaz sem prva očala dobila z dioptrijo -1,75 (kar je precej), pa se mi prej ni zdelo, da tako slabo vidim :-) Pri tvoji dioptriji bi jaz še naprej vzdrajala čim več brez.