Starševski čvek

Helex - anksioznost

Default avatar
Res bi prosila samo za mnenja tistih, ki imate izkušnje z ansioznostjo/tesnobo/paničnimi napadi. Trenutno imam precej hud izbruh anksioznosti. Občasno imela že prej, pa sem uspela nekako sama uredit. Sedaj vidim, da je absolutno prehudo. Bila pri zdravniku, dobila Helex 0,25 in Cipralex 10mg. Naročila sem se tudi na terapijo (kognitivno vedenjska). Poznam ansioznost, vem, da je treba dobro popucat in celostno rešit.
Ampak....mene je huronsko strah vzeti Helex oz ga jemati, kot predpisano (3x1 tableto dnevno, max 14 dni), ker imam strah, da kaj če mi ne pomaga, in bom še vedno anksiozna. Kaj bom pa potem? Trenutno sem cele dneve v krču, ves čas analiziram svoje počutje, preverjam, če imam že simptome, ki mi jih anksioznost povzroča in, ker ne jem nobenih zdravil, se mi seveda pojavljajo in nato zapadem še globlje v anksioznost. Hodim v službo, v to se prisilim, ampak trpim ko kristus cele dneve.
Vsi okoli mene (začenši z zdravnico) mi govorijo, naj se neham matrat v tem akutnem stanju, naj vzamem Helex teh par dni, potem bomo šli pa z ostalimi orodji dalje. A je bil že kdo v tej situaciji in je jemal Helex ter se toliko sestavil, da je lahko začel z bolj racionalno glavo delat na svojih težavah? Kakšne doze ste jemali, da so pomagale? Vam je čisto umirilo anksiznost? Ste morali povečevati doze?
Pa prosim, ne mi pisat o odvisnostih, vse to dobro vem in se bom čuvala, itak vem, da se anksioznost zdravi drugače (ad in terapija), ampak v akutnem stanju se moram umirit. Hvala za mnenja.
Default avatar
Pojdi stran od kretenov, ki te utesnjujejo, pa ne boš rabila nobenih zdravil.

Življenje je treba uživati, ne pa se ga bati....

Kaj se dogaja?? Kaj imaš za sabo?

Mislim, da rabiš psihično podporo.Kje imaš domače, prijatelje?

In zakaj misliš, da ti tablete ne bi pomagale.

Jaz bi vzela samo Cipralex.
Default avatar
Kaj ti bodo tablete, ki se jih bojiš. Jaz pravim župnika in doktorja se čim bolj izogibaj in ZAVEDAJ SE, DA VEČ KOT UBITITE NIČ NE MORE. In da neglede na vse JUTRI BO PRIŠEL IN NEKOČ MORA POSIJATI SONCE. Mora.
Poglej v nebo in reci: Jutri boš še vedno tu. Tudi mene je strah različnih stvari (nasilnih psihopatov, da bi moji dragi zboleli (umrli) in nevarnih živali).
Zato strah nas varuje in ga rabimo. Kaj bi pa bilo, če se nebi ničesar bali? Lezli bi po strehah in tekali po AC.
Default avatar
Imam najboljši support sistem okoli sebe, hvala bogu. Imam to akutno fazo zdaj in ogromno pogovorov pač v tako akutni fazi ni dovolj, ne pomaga več. Strah me je, da tablete ne bodo pomagale, ravno zato ker sem anksiozna (pri tej zadevi je pač taka čudna vzročno posledična zveza). Zato res lepo prosim za mnenja tistih, ki imajo izkušnje s Helexom pri anksioznosti, ne nekih splošnih fraz (pejt na sprehod). Pa res prosim za neko obzirnost, ker mi ni lahko in iščem pomoč.
Default avatar
Moj nasvet je laičen, a sem bivša uporabnica teh in še nekaterih drugih zdravil. Se strinjam s predhodnjim avtorjem. Na tvojem mestu bi jemala samo Cipralex, ker učinkuje tudi na anksioznost, učinki se pokažejo celo prej, kot na simptome depresije. V skrajnem primeru, če bi se pojavil neobvladljiv panični napad, bi vzela Helex 2 x 0,25 (en verjetno ne bi pomagal v tej fazi). Si že pričela z jemanjem Cipralexa?
In čimprej k psihoterapevtu, moje osebno mnenje je, da ti bo tisti najbolj pomagal.
------------------------------------------------------------------------
"I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my eyes and all is born again." (S. P.)
Default avatar
Terapevta imam naslednji cetrtek, do takrat je treba zdrzat. Cipralex jemljem po 1/4 sedaj prvi dan, spet, potrebuje čas, da prime, do takrat je treba zdržat. In ravno zato so mi dali Helex z navodilom, kako jemat. Mene samo skrbi, da ne bo prijel (ker sem pač anksiozna). In zato me zanima, koliko časa je kdo jemal, kakšno dozi in koliko je pomagal.
Ker eno je strah, drugo je, pa ne mores ustaviti misli, ko pogled v nebo nic ne pomaga, da se nehaš trest, ko izgubiš moč usmerjanja lastnih misli. To mislim, da tisti z anskioznostjo dobro razumejo.
Default avatar
Jaz sem bila enkrat zaradi nečesa tako besna, da sem uničila vse pohištvo. Potem sem začela teči in vsak dan tekla. Kupila boksarsko vrečo in boksala.
Zdaj nimam več teh težav in upam na udeležbo IRON triatlona. Preveč slabe energije je tudi treba porabiti.
In nikoli se nisem zdravila z zdravili za živce. Ti ljudi samo spremenijo v zombije.
Default avatar
lastnaizkušnja je napisal/a:
Ja, razumem in poznam. Sem mnenja, da ti samo suport bližnjih ne bo pomagal, glavnino bo naredila psihoterapija. Če jemlješ Cipralex šele prvi dan, zelo verjetno sploh še ni začel učinkovati. Helex imaš predpisan ravno zaradi tega vmesnega obdobja. Brez skrbi, bo prijel sigurno. Če tvoj organizem ni navajen pomirjeval, boš, če boš vzela enega vsaj bolj umirjena, če ne celo zaspana. Jaz ti predlagam tako, da danes zvečer, kako uro preden se odpraviš v posteljo, vzameš 1 Helex in opazuješ učinkovanje. Tako boš najbolje videla in na lastni koži preverila in se prepričala, da deluje. Ko boš prepričana, da res prime, se bo zmanjšala tudi anksioznost zaradi te same skrbi. Ker boš videla, da že en sam deluje in ker veš, da je 0,25 v bistvu minimalna doza in lahko vzameš tudi več, če bo potreba, boš avtomatično bolj pomirjena. In sem skoraj prepričana, da ti ga jutri ne bo potrebno vzeti. Če pa bo, ga boš. Zdaj moraš najprej poskrbeti, da boš lahko kolikortoliko normalno funkcionirala, in zaradi nekajdnevnega jemanja Helexa ne boš zasvojena. No, jaz sem ga jemala več mesecev, sicer res samo v največji nuji, kasneje pa sem ga opustila brez problemov.
------------------------------------------------------------------------
"I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my eyes and all is born again." (S. P.)
Default avatar
lastnaizkušnja je napisal/a:
Ja, razumem in poznam. Sem mnenja, da ti samo suport bližnjih ne bo pomagal, glavnino bo naredila psihoterapija. Če jemlješ Cipralex šele prvi dan, zelo verjetno sploh še ni začel učinkovati. Helex imaš predpisan ravno zaradi tega vmesnega obdobja. Brez skrbi, bo prijel sigurno. Če tvoj organizem ni navajen pomirjeval, boš, če boš vzela enega vsaj bolj umirjena, če ne celo zaspana. Jaz ti predlagam tako, da danes zvečer, kako uro preden se odpraviš v posteljo, vzameš 1 Helex in opazuješ učinkovanje. Tako boš najbolje videla in na lastni koži preverila in se prepričala, da deluje. Ko boš prepričana, da res prime, se bo zmanjšala tudi anksioznost zaradi te same skrbi. Ker boš videla, da že en sam deluje in ker veš, da je 0,25 v bistvu minimalna doza in lahko vzameš tudi več, če bo potreba, boš avtomatično bolj pomirjena. In sem skoraj prepričana, da ti ga jutri ne bo potrebno vzeti. Če pa bo, ga boš. Zdaj moraš najprej poskrbeti, da boš lahko kolikortoliko normalno funkcionirala, in zaradi nekajdnevnega jemanja Helexa ne boš zasvojena. No, jaz sem ga jemala več mesecev, sicer res samo v največji nuji, a včasih precej višjo dozo, kasneje pa sem ga opustila brez problemov.
------------------------------------------------------------------------
"I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my eyes and all is born again." (S. P.)
Default avatar
Ta, ki uničuje svoje stvari mora biti šele bolan. Pa da tek to res pozdravi? Ali bi bila boljša Helex in Cipralex?
Default avatar
Imela sem in še vedno imam hude anksiozne motnje, strah, ki me je zajel, ko sem šla v določen prostor ali med določene ljudi- začela sem se tresti, oblival me je znoj, srce razbijalo, vrtoglavica, omotica.
Moje delo je bilo strahotno omejeno, razmere nesprejmljive.
Po Helexu skorajda nisem bila sposobna funkcionirati, hudo je bilo, ko sem ga prenehala jemati.
Sedaj sem stanje nekoliko ublažila z jemanjem Aschwagande, vsak dan zjutraj eno čajno žličko. Zmanjšuje anksioznost ter posledice fizičnih in psihičnih napetosti. Spodbuja miselno in fizično sprostitev, povečuje čustveno uravnoteženost.
Prodajajo jo v DM. nasvet
Default avatar
LaReinaSofia je napisal/a:
Hvala za tole. Sem vzela ob 17.30 enega, ker res ni več šlo. Pomagal kar precej, vendar še vedno pride mali val občasnega strahu, ampak precej zminimaliziran. Zaspana nisem, malo lena samo. Če si jemala pred časom Helexe a slučajno veš ali po 2., 3. tableti šele pride do polnega učinka, ali je že pri prvi maximalna pomiritev, kar ti jo lahko nudi? No, če bo takole držal in še ne bo tistih vidnih težav, ki mi jih anksioznost povzroča in me zabrišejo v paniko, se ne bom pritoževala. Ja, Cipralex pa bo trajalo, da bo prijel. Hvala ti.
Default avatar
Pri Helexu ni tako, da se moč njegovega delovanja ojača s časom. Če vzameš enega zjutraj in enega zvečer recimo, bo prvi deloval do določene meje, tisti zvečer ravno tako, ne bolj. Pri daljšem jemanju pa se telo navadi in potrebuješ vedno več, da pride do določenega učinka. Ampak to se ne zgodi v par dneh.
Jaz ti predlagam, da jih jemlješ po občutku. Če se ti zdi, da te je en pomiril, je ok. Če boš čutila, da se ti veča stopnja nemira in vseh ostalih znakov anksioznosti, počakaj malo preden vzameš drugo tableto. Če boš po, kaj vem, recimo 10 min čutila, da se samo še stopnjuje na slabše, brez skrbi vzemi še eno. Druga tableta te bo gotovo pomirila, sem prepričana. Ampak pazi na to, da ne boš vozila avtomobila ali počela kaj takega, da bi bilo nevarno, če bi se "zgubila". Po drugi tableti boš skoraj zagotovo zaspana. Največ kar sem jih jaz vzela hkrati, je bilo 4 tablete, v najhujši samomorilni fazi. Drugače pa je učinkovala tudi 1 po potrebi.
Pač malo poslušaj svoje telo, anksioznost je res hudič, včasih ne veš od kod se tako nenadoma pojavi. Ampak bodi brez skrbi, ta tableta (ali pa dve) bo prijela zelo hitro.
------------------------------------------------------------------------
"I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my eyes and all is born again." (S. P.)
Default avatar
Ti kar vzemi Helex, ko je hudo. Jaz moram včasih ob hudem napadu vzeti 3, da se pomirim. Če je res hudo, vzemi najprej enega, če se po pol ure še ne počutiš bolje, vzemi še enega. Vzemi pa ga samo, če ga res potrebuješ. Včasih pomaga že močenje po prsih, vratu, obrazu, rokah z mrzlo vodo. Cipralex bo prijel šele po enem mesecu, do takrat racionalno jemlji helex.
Default avatar
Torej, če se zdraviš, ne smeš voziti?
Ali boljše vprašanje, če se ne zdraviš, potem lahko voziš?
Default avatar
humor je napisal/a:
Če se zdraviš? Ali če jemješ Helex?
Če drugo, potem:
"Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ne vozite avtomobila in ne upravljajte z orodji ali stroji, vse dokler zdravnik ne potrdi, da ne doživljate zaspanosti ali omotice. Zdravilo Helex lahko močno vpliva na vaše psihofizične sposobnosti."
------------------------------------------------------------------------
"I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my eyes and all is born again." (S. P.)
Default avatar
Torej si potem še manj živ in pameten kot bi bil drugače?
No jaz sem ravno obraten primer od prestrašenih osebic. Zato sem lahko srečna, ker se zlepa ne prestrašim.
In tudi umreti se ne bojim, ker vem, da je to edina stvar, ki se ji ne bom izognila.
Default avatar
Moraš razlikovati helex in cipralex. Helex prime takoj in drži nekaj ur. Pomaga preverjeno, sem ga jemal. Če ga še nikoli nisi jemala, potem ti bo sigurno prijela tudi mala doza (0,25 mg). Cipralex ti bo začel delovati šele po dveh, treh tednih (govorim iz lastnih izkušenj).
Sam ti svetujem, da jemlješ tablete, kot ti je predpisal zdravnik. Po dveh tednih postopno ukini helex (če boš jemala tri tablete dnevno, zmanjšaj na dve, nato na eno, lahko tudi na polovičko), če bo vse normalno, ti bo prijel cipralex. Če boš po cipralexu imela težave, pa ti ga naj zdravnik zamenja za drug antidepresiv.
Ko si boš odpočila in prišla k sebi, se "vrni" nazaj v življenje, počni stvari, ki te veselijo, se druži z ljudmi, ukvarjaj s športom ... Videla boš, da se tudi s to boleznijo da normalno živeti. Rabila pa boš ob sebi družino, prijateljice - kogarkoli, ki bo s tabo v težkih trenutkih, se pogovarjal, te bodril, se s tabo ukvarjal, igral družabne igre...
Želim ti, da ti bo čimprej boljše.
Default avatar
upa, da vsi vi zadetniki od tablet ne vozite avtomobilov v vašem omejenem stanju sposobnosti..
Default avatar
Helex deluje na kemicni ravni v mozganih, tako da ne vem, zakaj se bojis, ker preverjeno deluje. Meni je ze ena tabletka popolnoma ubila tesnobo. Kar sprostis se, tesnoba izzveni. Razen tega nisem cutil nobenih stranskih posledic. Sem ga pa jedel zaradi panicnih napadov in kasneje tesnobe.

Je pa res, da deluje samo par uric in da je bergla. Ugotovit moras, katere stvari so te prignale do roba, da si tako tesnobna. Zdaj si ful obcutljiva, zato te mecejo ze manjse stvari in se sekiras, ker se sekiras, tako da ne bo cisto preprosto.