Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

svedska solata-ursa!?:)

Default avatar

petra

v mercatorju sem parkrat kupila svedsko solato. sedaj me pa zanima,kaksna je "prava" svedska solata!?? ce sploh obstaja pod tem imenom? lani sva bila z mozem na finskem-na poti sez svedsko sva jedla par podobnih reci!? mozu je bila vsec neka stvar z napol surovimi mariniranimi ribami-v neki cca gorcicni omaki /rahlo sladki/!?? lp petra
Default avatar

ursa

Sorry, se nikoli nisem slisala za svedsko solato...
Lahko mi probas povedat, kaj je bilo notri, pa da vidim, kaj je to.

Ali je pa to kaksna taka zmeda, kot s francosko solato. Temu, cemur mi recemo francoska solata, recejo Svedi ruska solata. Nase ruske solate ne poznajo. Ali pa s tursko kavo: temu, cemur mi recemo turska kava, recejo npr. Grki grska kava.

Marinirane ribe bodo pa najbrz vlozeni slaniki - za to sem ze enkrat napisala osnovni recept:

Obstaja tisoc razlicnih nacinov, kako se jih da vlozit, npr. ta v gorcicni omaki bo najbrz "senapsill" (sill = slanik, senap = zenf), tipicno so pa vse te omake malo sladke.
Default avatar

petra

sem si kar mislila!! grske kave se spomnim iz finske!:) enkrat sem jo narocila v upanju,da bo nekaj posebnega!:)) pa je bila "samo" turska!:))
tudi na kreti sem pila navadno tursko kavo,ki je imela ime grska...
ravno razmisljam o tej solati-svedski. obcutek imam,da notri ni nic "svedskega"!... ce se ne motim-govedina,pa zelenjava...pa klasika majoneza,smetana...cca nekaj takega. vprasala sem prav zato,ker sem predvidevala,da nima veze z vezo..!))
hvala ursa! lp petra
Default avatar

ursa

Sem malo iskala recepte za senapsill, pa jih najdem samo v svedscini, kar najbrz ne pomaga dosti, ce objavim link (nic v anglescini). Tukaj prevajam enega kratkega (ampak se mi zdi, da bo kar ok):

Senapsill (slanik v gorcicni omaki)

8 slanikov (filejev)
2 zlici sladkorja
1 zlica olja
3 zlice kisa
2 zlici majoneze ali kisle smetane
1 majhen kozarec sladke gorcice s celimi semeni
1 sopek koprca, nasekljan
2-3 fino nasekljane cebule

Ribe ocistimo in narezemo na koscke. Zmesamo sladkor, olje in kis. Dodamo majonezo, gorcico, koprc in cebulo ter prelijemo cez slanike. To naj se cez noc marinira v hladilniku, zraven pa se ponudi kruh z maslom ali krompir.

Senapsill se tipicno je za Bozic.
Default avatar

petra

hej,hvala-super!! bom moza presenetila!! tooo bo vesel! jaz osebno nisem prevec za te pol-surove ribe:(( lp petra
Default avatar

ursa

No, upam, da mu bo vsec. :)
Jaz imam rada ribe, tako da mi ni problem jih jesti tudi surove (npr. saj je tudi prekajen losos v bistvu surov). Ampak mi pa zal ne pase zraven sladek okus, to mora biti slano, tako da nad vlozenimi slaniki nisem ravno navdusena.

Btw, zdaj se malo berem druge recepte za te slanike, pa vecinoma drugje pise, da je treba najprej vodo+sladkor+olje+kis prekuhat, ohladit in ribe vlozit samo v to za 1 dan. Potem drugi dan se zmesa ostalo (senf, itd.) in se jih vlozi se za 1 dan (prelijes ta zos ze cez vlozene ribe in zmesas s tekocino iz 1. dne). Ti recepti so v vecini, tako da mogoce ne bi bilo slabo, ce res tako naredis?
Default avatar

petra

bom tako naredila....lansko leto,ko sva potovala po "vasem " koncu,si je moz nabavil kar nekaj kozarcev /razlicnih/ teh stvari. ravno prej sem nasla se enega/zal-rok pretekel/ finskega silli-mauste (sill i kryddsas).tako nekako!:)) no,sedaj bo dobil "domacega" svezega::=) lp petra
Default avatar

ursa

"Sill i kryddsås" pomeni slanik v zeliscni omaki. :)
Default avatar

petra

pa sem prav napisala! tistega a-ja s krogcem pa,zal,nimam:) tisti z gorcico so pa do casa "skopneli"! lp petra
Default avatar

Sved

Ja, svedska solata kot taka na Svedskem ne obstaja. Kar bi lahko bilo "svedsko" je salama, ki je v slovenski varianti in spominja na falukorv, ki se je tu. Nadomestilo je nekako piscancja posebna. Sicer pa je to cisti balkanski izum. LP s severa.
Default avatar

stari posti

Ta mi je všeč;)). Tudi zgornji ni napačen.