Starševski čvek

otrok s posebnimi potrebami v vrtcu problem?

Default avatar
v skupini v vrtcu od 4-5 let imamo otroka s posebnimi potrebami..ima ADHD, mogoča diagnoza zraven še avtist...jaz do zdaj nisem opažala nobenih problemov..moj otrok sicer pravi, da je ta otrok najbolj poreden itd..da se vzgojiteljice samo z njim ukvarjajo..skoz ga morata imet na očeh..hitro kaj ušpiči, tudi kaj bolj nevarnega, sem ga pa večkrat videla in se vedno igra sam...ima pomoč 3x na teden...slišala sem, da se drugi starši otrok pogovarjajo, da bi otrok moral it drugam, ven iz skupine,..da bi mogli izrecno povedat na roditeljskem,da je tak in tak otrok v skupini itd...meni se pa smili..sej v drugih skupinah je tudi kakšen tak..pri večjem otroku smo imeli enega s PP in je vse funkcioniralo...ali je možno, da ima ta otrok več spremstva, ne samo 3x na teden po 45 minut...ker se mi zdi, da kar veliko pade na vzgojiteljice in skupina ne funkcionira normalno..poznam mamico, ki je super..in ne bi rada, da ga kar izključijo..
Default avatar
Saj ne rečem, lepo, da se drugačnost sprejema, se jo skuša vsaj razumet. Kot otrok sem doživljala prave travme zaradi takšnih otrok. Od tega, da so nas v vrtcu, vsake toliko časa, pustili, da smo se skupaj igrali z duševno zaostalimi otroki. Kot poskus? Še danes ne vem. Vem pa, da me je bila groza. Tudi v šoli sem imela poln kufer teh 'posebnežev', nobenega duševnega miru! Enostavno ne pašejo med 'navadne' otroke pa pika. Sprijaznite se.
Default avatar
odvisno, koliko je moteč..tudi v skupini mojega otroka so imeli nekoga s posebnimi potrebami, pa sploh nisem vedela...čeprav naj bi bil hiperaktiven in ne vem še kaj...čisto ok so funkcionirali...moj otrok nikoli ni rekel, da je bil ta otrok problematičen, ali da bi izstopal..imel je pa pomoč ene parkrat na teden, specialno pedagoginjo..
Default avatar
Ponavadi je v skupini, kjer je vključen kak otrok z odločbo, zato manjše število otrok. Da se vzgojiteljica in pomočnica lahko ukvarjata z njim toliko več, kolikor je pač treba. Če starši otrok v skupini opažajo kakšne konkretne probleme, bi jih seveda bilo treba izpostaviti na roditeljskem sestanku in se o tem pomeniti. Če imata z otrokom vzgojiteljica in pomočnica toliko dodatnega dela, da se zato ne moreta dovolj ukvarjati z ostalimi 'navadnimi' otroci, je to nekaj, kar morata onidve izpostaviti. Če pa starše moti samo dejstvo, da je v skupini otrok, ki je tak pa tak, je po moje povsem neprimerno, da zganjajo cirkus in zahtevajo, da se otroka izloči iz skupine zato, ker njim ta otrok kot tak ni pogodu, ker so slišali, da ima diagnozo. Konec koncev mene tudi moti, da hodijo v naš vrtec otroci, ki jim smrkelj teče iz nosa, pa taki, ki ne znajo govorit slovensko, a ni zdaj moja pravica, da zahtevam, naj se jih kar vrže ven iz skupine, ker meni njihova pojavnost ni pogodu.
Default avatar
ena druga mama je napisal/a:

Ponavadi imata vzgojiteljica in pomočnica toliko dodatnega dela, kljub manjšemu številu otrok (eden ali dva manj v skupini...tak otrok je pa dostikrat za štiri...),da se ne moreta dovolj ukvarjati z ostalimi.
To je dejstvo.In dokler otrok nima diagnoze, kar traja včasih tudi eno leto, ne dobita dodatne pomoči.Ker ne pripada in ravnateljica, dokler nima papirja v rokah, ne more zaposliti dodatnega človeka.
Žal mi je, ampak mislim, da tisti, ki je izumil ta projekt, da grejo kar vsi otroci v skupen vrtec in šolo, zasluži Nobelovo nagrado v obratni smeri.

Seveda je bilo v tistem času mišljeno, da vsak tak otrok dobi spremljevalca.
Ampak, kot vemo , denarja ni ,nasrkajo pa vzgojiteljice, otroci in tudi otrok, ki mu gre dostikrat velika skupina otrok totalno na živce.
Posebno avtistom.
Default avatar
otrok s posebnimi potrebami vas bo požrl .Vaš otrok bo prikrajšan, slabo bo vplivalo na vse v skupini.
Oni že vedo, zakaj gre lahko med "normalne" otroke..Kot je enkrat ena spraševala, ali bi starši v skupini
morali vedeti, da imajo tudi otroka s posebnimi potrebami. Pa jade! Sploh opazila ni, slučajno je izvedela, sedaj pa strah, da ne bo obe požrl. Raje se postavite v položaj teh staršev, kako jim je, sedaj jih boste še ve izobčile...In sploh veste, kaj se po vrtcih dogaja..Morajo zapolniti kvoto in porinejo tudi take, da jih ožigosajo. Pišem iz lastnih izkušenj. Zato imajo starši pravico nestrinjanja, kajti brez zdravniških izvidov nikogar ne smejo voditi pod posebnimi potrebami.
Ja, če se zazremo vase, lahko ugotovimo, da smo vsi "otroci" s posebnimi potrebami. Vsak po svoje izstopa, vsak je po svoje obseden z nečim.
Default avatar
ja, je napisal/a:
Ne boš verjela, izobčijo se čisto sami. Imam znanko, ki ima otroka s posebnimi potrebami. Ženska na vsak moj komentar odgovori: "Ti ne razumeš, ker nisi mati otroka s posebnimi potrebami." Pa je govora recimo o tem, da si mora vsaka mama vzeti čas zase in iti recimo k frizerju, kozmetičarki ali morda celo na kak šport.
Default avatar
Zelo se strinjam z "še ena mama". Pri moji hčerki imajo avtista in ko sem en dan preživela z njimi v vrtcu, sem dobro videla, kako je to za vzgojiteljice. Naporno!! Ostali otroci ga super sprejemajo. Sama podpiram vključevanje otrok s PP v navadne vrtce pod pogojem, da imajo spremljevalca, ker je to dobro za vse - otrok ima več od vrtca, ker se nekdo ukvarja samo z njim in ga usmerja, včasih v skupino, včasih stran od nje, odvisno od otroka in diagnoze in vsega. Ostali pa vseeno niso prikrajšani in posledično tudi ne jezni na tega otroka. Vemo pa, kako je s financiranjem in samo možnostjo dodelitve spremljevalca pri nas ....
Default avatar
ja, je napisal/a:

Oni že vedo, zakaj gre lahko med "normalne " otroke....

Kdo ONI?

V vrtcu jih MORAJO sprejeti, pa če se ob tla mečejo dva dni.In v šoli tudi.
Ker se je nekdo pač tega spomnil deset let nazaj.
In kako bo super, ker bo tak otrok med zdravimi in kako ga bodo ostali sprejeli in se navadili nanj.

In resnica?
Avtistu gre skupina otrok na živce, grize jih in tepe, skače po svoje, vse dopoldne in med počitkom.In to niso heci.
Kajti vzgojiteljica in pomočnica sta odgovorni za vse otroke , za njihovo varnost in počutje.

Potem so še primeri, ko je otrok star 6 let, pa vsak dan naredi veliko potrebo v hlače.Ne enkrat.

No, svetujem ti, da greš za en dan v tako skupino.
Potem pa govori in piši.
Ne, saj ne boš imela energije.
Ne, otrok te ne bo požrl.Mogoče te bo ugriznil čez vso obleko v rit, ali pa v uho, da boš ne rdeča, ampak vijolična.
Ali pa boš v sekundi brez enega šopa las.
Vse videno.
Default avatar
jaz sem zato, da so otroci skupaj, razen če ne gre res za ekstremen primer...bi pa mogel imet otrok stalno spremljavo...ne pa dvakrat na teden po 45 minut...vzgojiteljice imajo res ogromno dela s takimi otroci...in ponavadi se tak otrok nič kaj prijetno ne počuti v tem okolju..kjer ga imajo vsi za najbolj porednega, nihče se ne druži z njim itd..prav smilijo se mi res..če že sistem želi, da so skupaj..potem naj otroku s PP omogočijo potrebno oskrbo..ne pa ga kar tako vrečt nekam..brez vodenja, podpore itd...
Default avatar
Jah kam ga pa naj dajo? Saj obstajajo samo še razvojni vrtci, ki so za otroke s hujšimi motnjami v duševnem razvoju. Kar pa hoperaktivnost seveda ni.
Default avatar
ma daj, no je napisal/a:
No, saj res ne razumeš:)) Ker sem jaz ena takšna mama, ti lahko povem, v čem je razlika. Enega navadnega otroka komot daš nekomu za uroc ali dve v varstvo. Če pa imaš otroka, ki je videti velik pet let, razvojno je na stopnji dveletnika in ima en kup potreb, za katere je treba skrbeti, pa sva za varstvo samo mož in jaz. BAbice ga imata zelo rade, a zanj ne znata poskrbeti. Ne razumeta, kaj rabi, ker jima le težko kaj pove. Ne znata mu dajati zdravil. Ne znata z njim delati vaj, ki sta nas jih naučile fizioterapevtka in logopedinja in delovna terapevtka. In seveda, ker imam pridnega moža, si komot vzamem čas za frizerja, za šport, za ... Ampak potem je pač vse na možu. Na srečo je najin otrok tako v redu, da lahko oba hodiva v službo, ker obiskuje vrtec. Je v razvojni skupini. Še zmeraj pa ni toliko v redu, da bi ga lahko kar obesila eni varuški in šla malo naokrog. Tako da v praksi si 'lajzanje naokrog' ali lepše povedano 'jemanje časa zase' skrčiva na minimum. Pri zdravem otroku bi najbrž da kdaj šla v dvoje kam na lepše, zdaj pa pač ne greva. Pa s prijateljicami tudi ne hodim posedat po kafičih. V času, ko smo lahko skupaj, se ukvarjamo z otrokom. Če že ne delamo rutinskih vsakodnevnih opravil, kot jih vsi starši morajo, če nimajo babi servisa. Nič hudega, da ne razumeš. Bodi vesela, da ti ni treba razumeti.
Default avatar
tudi v skupini mojega otroka imajo takšnega fanta...jaz nimam nič proti njim..se mi prav smilijo, tako starši, kot otrok..ampak res pa je, da se mora s tem fantom ena vzgojiteljica stalno ukvarjat..se pravi da potem na ostalih 15 otrok pride 1 vzgojiteljica..ker ga skoraj ne moreš pustit samega, brez nadzora..mimgrede koga ugrizne, potisne za brezveze, spotakne, lahko ga celo pljune...
Default avatar
tudi mama 2 je napisal/a:
Ne pretiravaj! Zaradi urice ali dveh varstva bi babici ali kaka varuška morali znati otroku dajati zdravila ter izvajati fizioterapijo in govorne vaje? Ti to resno?
Default avatar
tudi mama 2 je napisal/a:
Oprosti ampak tukaj vidim veliko protislovij in igranje svetnice. Če imajo babice in dedki željo in so še pri močeh, bi jim lahko razložili kako in kaj, za kakšno urico bi gotovo šlo, ko ni čas za zdravila, vaje pa najbrž tudi niso vsako uro. Samo, če je volja na obeh straneh. Seveda je vse na možu, če ti greš, tako kot je vse na tebi, ko si sama z otrokom. To, da oče skrbi za svojega otroka je normalno, si ne zasluži medalje za to.
Default avatar
Odvisno od potreb otroka. Če je nevaren za druge otroke, je treba misliti nanje. Žal je tako, da morajo napadeni vedno potrpeti in razumeti.
Default avatar
oprosti a je napisal/a:

Sem prebrala.
Ne vidim nobenih protislovij, še manj igranje svetnice.No , to zadnje je sploh čez rob!
Pojma nimaš in še nikoli nisi bila s takim otrokom.Vsi dedki in babice tudi ne zmorejo .Eni še popolnoma zdravih ne, kaj šele s takim, ki ima posebne potrebe.Ne znajo, ne zmorejo ali pa nimajo enostavno več energije in so radi v miru in tišini.
Pa tudi zadnji stavek, ki si ga napisala, je čisto mimo.
Vsi, čisto vsi, ki delajo z otrokom s posebnimi potrebami si zaslužijo pohvalo in priznanje.In spodbudo.


No, medaljo bomo dali pa tebi, OPROSTI A.
Za tale zgornji omalovaževalen spis.
Default avatar
Je vse jasno zapisano, bom pač še enkrat razlagala očitno. Moj post ni bil omalovaževalen. Nikjer nisem napisala, da je to lahko. Sem delala s "takimi" otroci kot prostovoljka + jih imajo znanci. Sem napisala, da če je volja, želja, zdravje s strani babic. V 1 uri pač ni potrebe po terapiji, najbrž tudi po zdravilih ne. Da tudi oče popazi na otroka je pač normalno.
Default avatar
oprosti a je napisal/a:

No, prav.Zdaj si napisala čisto vredu.
Veš, važen je stil, kako napišeš.
Default avatar
Moram reči, da je prav žalostno brat to, da se nekaterim zdi neprimerno, da so ti otroci v vrtcu skupaj s tistimi, ki nimajo posebnih problemov. Saj, če je kaj hujšega, so itak v razvojnem vrtcu, ali pa doma s starši (ki pa si tudi zaslužijo, da so kdaj razbremenjeni). Razumem pa, da morajo imeti vzgojiteljice pač čas tudi za ostale otroke. To se lahko reši s pogovorom in ureditvijo, da se breme ustrezno porazdeli ...

p.s. Mene tudi motijo nevzgojeni otroci v šoli, ki ne vejo, kdaj morajo bit tiho, ki ne razumejo, da v šoli ne rabimo razrednih klovnov, ki xxxx. Zakaj jih ne vržemo ven iz šole?