Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Ligatura hemeroida

Default avatar

x-tina00

Pozdravljeni!

Pred cca 20-dnevi je bila narejena elastična ligatura na notranjem hemeroidu, po zadnjem pregledu je bila ugotovljena nekrozija sluznice, dobila sem še antibiotik klimicin in doloproct svečke, vnetja ni bilo. Klimicina nimam več, svečke pa si vstavljam, vsak večer eno...Vprašanje, ki ga imam pa je, zakaj so se spet pojavile neprijetne bolečine v anusu, ko pa je bilo stanje že boljše? Naj povem, da skrbim za redno odvajanje blata, blato je mehko. Kakšen nasvet, mnenje? Kontrolni pregled imam šele čez en mesec.

Sočasno bi pa povprašala glede "ateroma", ki je nastal na vratu ...Po mnenju zdravnice naj bi šlo za aterom, ki naj bi minil sam od sebe, toda stanje je že en mesec isto...gre za tršo bulico, če pogledam s svetilko, se pod kožo vidi belkasta snov, toda s stiskanjem ne dosežem ničesar, bulica se ne zmanjša, prav tako ne opazim da bi pri stiskanju izstisnila kakšno rumenaksto tekočino, karkoli ...Naj povem, da se ne spomnim, da bi na tem mestu imela kakšen mozolj, morda je bil, pa sem na to pozabila. Dejstvo je, da sem to bulico opazila pri umivanju, koža na tem mestu ni bila pordela kot pri mozolju, ampak samo podkožna bulica, neboleča na otip. Če gre za aterom, mi do sedaj ni nastal še ne nikoli, čeprav sem podvržena mozoljem. Področje bulice si mažem tudi z differinom, toda kot sem rekla, mazilo na njo nima učinka. Bulica je premična, saj se "premika" s kožo. Kaj mi svetujete? Naj grem nazaj k zdravniku?


Lp
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,

Lahko se zgodi, da se spet razboli, jemljite Lekadol ali Nalgesin, uporabljajte svečke, na kontrolo verjetno prej ni treba.
Glede ateroma: vedno se naredi brez vnetja, lahko se kasneje vname. Vnete se takoj operira, druge pa samo, če estetsko motijo, so veliki. Operira se jih po predhodnem naročilu, po programu.

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

x-tina00

Hvala za odgovor. Hemeroid je nekoliko bolje, aterom pa še vztraja. Iskreno, malo me skrbi, če je to resnično aterom. Kako se lahko v to prepričam? UZ vratu? Bulica se mi zdi precej trša kot recimo bulice, ki nastanejo pri podkožnem mozolju, je to za aterom nekaj normalnega?

Lp
Default avatar

x-tina00

Naj dodam tudi to, da se bulica navzven ne vidi. Čuti se ob tipanju kože ne vratu. Kolikor mi je znano, naj bi bil aterom površinski ...Mislite, da gre vseeno za aterom?
Default avatar

x-tina00

Hvala za odgovor. Kar se tiče hemeroida, še vedno si zvečer vstavljam doloproct svečke, enkrat je boljše, drugič boli spet malo bolj. Kontrolo imam konec meseca, upam, da se do takrat ne poslabša. Sicer pa..koliko časa povprečno traja bolečina po ligaturi?
Glede ateroma...podkožna bulica še vedno vztraja. V skrbeh sem predvsem zato, ker je bulica na otip kar precej trda. A je to normalno za aterom? Namen imam obiskati dermatologa, da pridem zadevi na jasno.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,

Boli poligaturi lahko par tednov, včasih pa sploh nič. Verjetno je odvisno od tega, kako veliko področje je potrebno ligirati.
Glede bulice: ateromi so ponavadi bolj mehki, trdi so vezivni fibromi, ki tudi niso nevarne spremembe. Zadevo naj potipa in pregleda splošni zdravnik. Napotimo namreč za zdravljenje ne k dermatologu, ampak k splošnemu kirurgu, še večkrat se spremembe pusti pri miru in kontrolira.Če se ne veča in ne dela težav, se bulic ne odstranjuje. Ni potrebno.

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

x-tina00

Osebni zdravnik mi je rekel, da naj bi šlo za aterom in da mora sam od sebe izginiti, toda ne izgine. Pomislila sem na dermatologa, da bi ta z ultrazvokom dejansko potrdil aterom oz fibrom, saj bi me splošni zdravnik šele potem napotil h kirurgu. Nevem pa, če so te zadeve v pristojnosti dermatologa oz če bo z ultrazvokom lahko fibrom sploh potrdil. Vsakor bi rada zadevo raziskala.Lp
Default avatar

x-tina00

Pri meni je sedaj minilo že en mesec od ligature pa še vedno boli, en dan manj, drug dan bolj. Še vedno si vstavljam svečke. Čudi me, da bolečina traja tako dolgo, zato nevem ali iti prej na kontrolo ali počakati na kontrolo konec meseca tako kot sem naročena.
Aterom/fibrom ...ali te splošni kirurg preden to odstrani pošlje še na kakšno histologijo ali to odrezano tkivo pošljejo v histološke preiskave šele po odstranitvi?
Glede na to, da je bulica pod močnejšo svetlobo belo obarvana, je to tudi značilnost fibroma ali bol ateroma, torej zamašene lojnice, ki daje tako barvo?

Lp
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni!

UZ podkožja se da narediti samo samoplačniško, preiskava ni na voljo na napotnico.
Zaradi bolečin: če vas skrbi, pojdite do zdravnika. Če je slabše, če je kakšen izcedek, tudi pojdite na kontrolo. Sicer lahko jemljete kaj srednje močnega proti bolečinam in uporabljate svečke.
Prosevanje je bolj značilnost ateroma, če je zelo na površini, če ste suhi in ni okolnega podkožnega maščevja. Ne ena ne druga bulica ni nevarna. če se operira in je tudi takrat videti značilna, se histološke preiskave ne dela.

LP,
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine