Prehrana in kulinarika

zeleni orehi NUJNO!!

Default avatar
Ponoči mi je neurje zlomilo eno vejo na mojem prelepem orehu :((((( Na veji je bila lepa količina zelenih orehov, ki sem jih seveda obral (ena vrečka). Zanima me, za kaj vse jih lahko uporabim? Naredil bom kakšen liter ali dva orehovca, a za to jih bom porabil le kakšno četrtino, ostanek pa ne bi rad zavrgel. Vsak nasvet je dobrodošel! Že v naprej hvala! LP!
Default avatar
Dragi Jaka!

Iz knjige "Zdravilne rastline in njih uporaba" ti pošiljam tale recept in ostale nasvete.

Orehovo žganje iz nezrelih orehov.

Konec junija, najpozneje v začetku julija natrgamo nezrele plodove, jih operemo v mrzli vodi, posušimo, narežemo v tanke rezine in denemo v steklenico. Dodamo malo ingverja, nageljnovih žbic in cimeta ter prelijemo vse skupaj z žitnim žganjem. Za 1 liter žitnega žganja zadošča 20 do 25 nezrelih plodov, po 1/2 g ingverja in cimeta ter 1 g žbic. Steklenico dobro zamašimo in jo postavimo stalno na sonce ali v bližino peči. Ko preteče 1 mesec, steklenico odmašimo in prilijemo 3/4 litra oslajene vode. Le-to pripravimo tako, da nasičeno raztopino sladkorja povremo in pustimo, da se ohladi. Šele potem jo lahko dolijemo v nastavljeno žganje. Nato pustimo dobro zamašeno žganje stati še nadaljne 3-4 tedne na soncu ter ga na koncu še odcedimo. Dalj ko to žganje stoji, bolj učinkovito je. Orehovo žganje velja v ljudskem zdravilstvu za univerzalno zdravilo zoper vse vrste želodčnih težav."

Dalje piše: "Uporaba v živinozdravstvu. Zelene zunanje lupine plodov dodajamo govedu in ovcam v krmo ali pa dajemo same pri driski, glistah, vročici zaradi gnojenja, napenjanju, slabi prebavi in koliki. Prevretek iz zunanjih lupin plodov se uporablja za obkladke pri ranah, čirih, rapah (mahovnica-konjska bolezen) in razpokah na sklepih.

Uporaba v kozmetiki: Najbolj znano in popolnoma neškodljivo barvilo za lase, ki jih obarva temno, so zelene zunanje lupine plodov. Polno prgišče zelenih lupin razrežemo, dobro prekuhamo, izvleček precedimo, dodamo za oreh velik kos galuna in ponovno prekuhamo. S tem temeljito operemo lase. Preostali izvleček natočimo v steklenico in hranimo na hladnem.

Iz prevretka zelenih zunanjih lupin plodov z enako količino brinovih jagod, hrastovega lubja in smrekovih vršičkov pripravljamo obkladke pri zvinih in zmečkaninah, vendar teh obkladkov ne smemo uporabljati, če so mesta vneta.

Če v 1/2 l vina in 1/2 l olivnega olja namakamo zelene zunanje lupine plodov, dobimo tekočino za masiranje lasišča, ki jo lahko uporabljamo vse leto pri izpadanju las in prhljaju.

Zelene zunanje lupine plodu so bogate soli, mastnega olja, čreslovine pa tudi jabolčne, citronske in ščavne kisline."

Vse tole je samo prepisano sama se žal na to prav nič ne spoznam. Upam, da je
iz vsega tega kaj uporabnega zate Jaka, da plodovi ne bodo šlo v nič. Škoda bi jih bilo, ko so tako zdravilni. Lepo nedeljo ti želim !
Default avatar
Mi pa delamo sami zeliščni liker (Jagermaister), kamor damo oz. jih bomo, tudi zelene orehe.Pošiljam ti recept, če ti pride prav.ZELIŠČNO ŽGANJE LIKER
JAGERMAISTERVIJOLICA cvet BELA DETELJICA cvet
TROBENTICA cvet in listi AKACIJA cvet
MARJETICA NAVADNA cvet BRINJEVE JAGODE
LAPUH cvet in listi SMREKOVI VRŠIČKI
KUMINA BEZEG cvet
VRTNI JANEŽ NAVADNI RMAN
DOMAČE KAMILICE ŠENTJANŽOVE ROŽE
GOZDNA JAGODA listi ZELENI OREH 3-4nareži
BRINJE zelene iglice ROŽMARIN
LIPA cvet ŽAJBELJ
OKROGEL TROPOTEC AJBIŽ
NJIVSKA PRESLICA VRTNA META
TISOČ ROŽA MATERINA DUŠICA
PELIN
ROBIDA lstje
VRTNA MELISA
VINSKA RUTICA
LISTI BOROVNICE pred zorenjem
DIVIJI KOSTANJ cvet


Zelišča daš v žganje sproti, pač takrat, ko jih imamo na razpolago oz. ko rastejo.
Na 1l žganja dodaj 0.5kg sladkorja, dodaj oprane liste in cvetove 10-12 kom. V jeseni precedi in dobro zapri. Pije se po žličkah. Ko dodajaš zelišča previdno odpiraj, da alkohol ne shlapi.

VELIKO ZDRAVJA !
Default avatar
hvala obema za trud! Že grem v akcijo iskanja šnopsa....držta pesti, da mi bo ratalo! LP! jaka