Starševski čvek

Pogrebni stroški in sodna taksa

Default avatar
Ali morda kdo ve, za koliko se zmanjša sodna taksa na zapuščinski obravnavi, ki je določena v višini 700€, če so bili stroški pogreba prav tako v višini cca 700€? Hvala za odgovor!
Default avatar
Sodišča priznavajo stroške pogreba v višini cca 3.000 - 4.000 EUR, pavšalno, brez dokazovanja dejanskih stroškov, ker upoštevajo tudi postavitev spomenika, sedmino... Ti stroški se odštejejo od vrednosti zapuščine. Če je predmet dedovanja npr. nepremičnina v vrednosti 100.000 EUR, bo z odbitkom stroškov pogreba čista vrednost zapuščine 97.000 EUR. Od tega zneska se pa nato izračuna sodna taksa, ki je določena z lestvico.
Default avatar
Ana-Stazija je napisal/a:
Tako je. Sama sem za vrednost zapuščine cca 75.000 - pogrebni stroški plačala 660 eur.
Default avatar
Kaj ti lahko sodnica nepremicnino oceni na manj "tako od oka" da placas manjso sodno takso? :)
Default avatar
Odkar so nepremičnine ovrednotene po GURS-u, sodišča upoštevajo ta vrednotenja. Izrecno pa poudarite, naj upoštevajo tudi 80 % posplošeno vrednost nepremičnin. Lahko, da bo sodišče upoštevalo ali pa ne. Če menite, da vrednotenje po GURS-u ni pravilno, lahko še vedno predložite cenitev sodnega izvedenca. Ta pa stane od 350 EUR dalje in se običajno ne splača, razen če je cenitev že narejena zaradi kakšnih drugih postopkov.