Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Mucek noče jesti niti piti

Default avatar

Nik Jerala

Živjo!
Že na začetku vas prosim če bi mi lahko pomagali oz svetovali ali pa podali kakšno svojo izkušnjo. V soboto 29.8 sem iz zavetišča Sevnica posvojil malega muceka rojenega 15.6.2015. V zavetišču je v kletki bival s svojo sestrico ki je že na videz zgledala večja in močnejša. Ko smo ga pripeljali domou je biu zelo plašen ampak je vseeno raziskoval stanovanje. Po drugem dnevu se je že skoraj navadil tako da je tudi sam prišel v našo bližino ter se pustil božati, vendar se je vstrašil vsakega novega zvoka. In prišel je tretji dan mucek je ves čas spal in smo na začetku misili da se je že navadil in da se miren in bo sedaj naspal za oba stala dneva ampak že ta dan ni nekaj veliko jedel ne pil zato sm se odločil da bom poklical na veterinarsko postajo sevnico in povedal kako so potekali te dnevi odkar je doma in mi je spraševala o njemu pa tako in je rekla da se malo boji da nebi zblolel zaradi stresa ter od tega ker pogreša družbo ( sestrico). Takoj me je zaskrbelo in sem poklical nazaj in so mi rekli naj pridemo z njim na veterino. Z mamo sma se takoj odpravila, ko smo prišli tam nas je sprijela prijazna veterinarka in pregledala muca... bil je lepo rožnat, mehek trebušček vendar čisto prazen izmerila pa mu je tudi vročino in imel je povišana temperaturo ( 41,4°C) rekla nam je da je staknil virus in sicer MAČJO KUGO dobil je 3 inekcije ( antibijotike in vitamine) ter 3 inekcije vode pod kožo, naročili so nas tudi nasledni dan ter nam rekli naj ga hranimo po inekciji ( pod prisilo).Inekcije je dobival čisto celi teden. Stanje pa se mu malo izboljšalo vendar je zelo shujšan ( čutijo se mu kosti) temperature nima več,cele dneve in noči spi ampak še-kar noče sam nič jesti niti piti, danes je bia mami z njim na veterini in so ga obdržali da bodo videli kako bo, če se mu stanje nebo izbolšalo da ga bojo uspavali ker mu ni pomoči.

Še enkrat vas prosim če bi mi lahko pomagal, če je sličajno še kakšnja druga možnost ter da mi zaupate vaše zgodbe.

Hvala LP Nik
Default avatar

pikipoken

Pozdravljen

Prvi nasvet je da mucka peljete k drugemu veterinarju. Pa se nrkaj vprasanj, je veterinarka naredila se kaksno drugo preiskavo (npr. Mu je pregledala kri) al je samo na podlagi visoke temperature rekla da ima muc kugo?
Default avatar

Svetilnik01

če je muc imel kugo,jo je v teh petih dnevih že prebolel in ni razloga za uspavanje, hranite ga prisilno z royal canin convelascence support oz drugo hrano v obliki paštetke, ki je namenjena prav za imunsko opešane mucke in se dobi pri vetrinarjih, kot je recovery, razredčite malo z vodo in mu po brizgi date v gobček, nekaj bo že pojedel, hkrati me zanima če so mu bili odpravljeni zajedalci ker mnogokrat se zgodi da muc ne je zaradi glist, ampak to sedaj delat je riskantno ker je muc že zelo bogi.
Default avatar

Nik Jerala

Živjo
Hvala za odgovora. Veterinarka mu je pregledala samo kar sem napisal in je potem na podlagi tega ( stes,novo okolje, pogrešanje sestrice ter vročine) rekla da ima kugo in so začei z antibijotiki, ni pregledala nič drugega. Hranili pa smo ga z to pašteto ki smo jo kupili na veterinarski postaji ter tudi malo rečili z vodo. Ampak je problem da je minilo že 5 dni pa noče skoraj nič sam jesti ter cele dneve spi in je brez energije. Ko pa je ( npr. piščančje meso) pa mu zelo poka ter dobesedno škripa v ustih.Rekli pa so mi da je mucek razbovhan ter zargliščen sedaj pa nevem koliko je res in koliko ne. Nevemo pa več kaj naj mu damo jesti da bo jedel. Ker smo mu kupili mačje mleko pač tisti prah na veterini pa je po tem dobil drisko.
Default avatar

Nik Jerala

Slika

takšen je bil prvi dan... potem pa se je vsa zgodba začela :(
Default avatar

Svetilnik01

Pri nas imamo muco, ki ima iste težave pri jedi piščančjega mesa in je neješča, ko ga je škripa z zobmi in ji poka, zakaj to ne vem.Dajte mu kuhano piščančje meso ali pečeno v majhnih koščkih.Kaj ko bi poskusila združiti mucka nazaj k muci ampak če ima kugo potem se bo sestrica nalezla .obstaja test za mačjo kugo če ga imajo tam pri vas in če je smiselno matrati že tako ubogega mucka.
Default avatar

NikJerala

Živjo.
Ja ko ga je škripa med zobi. Vedno mu dajamo kuhano ali pa pečeno meso ( vsakič do sedaj ko ga je jedel je bilo pečeno na malo olja za okus). Na žalost tudi če nebi imel več kuge ju nemoremo združiti ker je tudi ona našla svoj domek. Ares to mi sploh niso povedali bom sporočil mami ker bo jutri šla na veterino da naj jih vpraša. Ja nevem klical sem danes dežurnega in mi ni mogel nič povedati je pa rekel da se bo pozanimal pri veterinarki. Druga ni nič problem samo to da bo on začel sam jesti in pit, ko bo to bo to najbolše...je pa že zelo izmučen.
Default avatar

Pikipoken

Živjo še enkrat

Vsekakor peljita mucka čimprej po možnosti že jutri k drugemu veterinarju. Ker samo na podlagi povišane temperature ni mogoče trditi da gre za mačjo kugo.
Škrtanje z zobki pri jedi lahko narsikaj verjetno tudi bolečino v trebuščku (prebavne motnje). Tako da res čimprej do drugega veterinerja kjer ga bodo temeljito pregledali in mu naredili tudi analizo krvi, ki se mi v tem primeru zdi nujna.
Do takrat pa hranit na silo še bolj pomemna kot hrana pa je voda.
Default avatar

NikJerala

Živjo :D
Ja to je lahko dobra in slaba stvar ker na tej veterini muceka poznajo ker je pri njih bival v zavetišču. Res je da ne morejo trditi samo če je bil tudi kakšen drug virus je pomojem že ta izginil samo sedaj kot se že 100tič ponavljam problem hrana ker noče jesti. Prebavnih moten misim da nima saj mucek normalno kaka ter lula v normalnih količinah. Bom pa jutri sam šel na veterino in če bodo kaj tako bom ZAHTEVAL analizo krvi, ker so mi oni dali nepregledanega mucka in mi počasi pojenjajo živci ker gledam to malo bitje kako trpi a vsi govorijo da bo čas pokazal svoje, res je ampak vseeno bi lahko naredili kakšen pregled več... se bom pa seveda pozanimal kakšne preglede je imel čez vikend.
Default avatar

muca Maša

Sem prebrala celotno temo šele sedaj in se bom osredotočila na to, kar te še skrbi, namreč da mucek ne je. Predlagam, da mu ponudiš konzervico ali vrečko mokre hrane, to imajo mucki zelo radi, pravzaprav najrajši. Jaz bi izbrala konzervico paštete, da mu še grist ne bo kaj posebej treba. Obstajajo tudi take konzervice, ki so posebej za mačje mladičke. Pripravljanja hrane v lastni režiji se vzdrži, dokler se mucevo prehranjevanje povsem ne uredi. Vodo naj ima na razpolago, a ga ne rabiš siliti, če bo jedel mokro hrano (konzervica, vrečka), bo kar nekaj tekočine tako dobil.
Default avatar

NikJerala

Živjo :(
Hvala vsem za vaš čas in trud ter da ste malo poučili v vsem...ampak je na žalost danes ponoči mucek poginil :(

Hvala še enkrat in Lp
Default avatar

NikJerala

Boril se je 7 dni... bil je zelo trmast,močen in pogumen..kjub bolečinam ter bolezni se je šekr muzav in predev... ampak pač malo bitje malo energije in malo moči..ni več zmogel :( naj počiva v miru... nisem ga videl od petka zjutraj predno sem šel v šolo in mi je teško pri srcu,jokam že celi dan... in še bom :( ker si ni zaslužil tega :(
Default avatar

Palačina

Imam mucko ki je stara 4 mes je bila cepljena še ziza pri mami me pa zanima ni nekj dosti pojedla dans kot ponavadi zdravilo začne delovati čez 14 dni ali je skrb odveč živahna je kot vedno ali ima taki dan kr z prejšnjimi nismo imeli sreče zaradi kuge smo dali cepit preventivno