Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Mikrovalovna pečica - zopet

Default avatar

Edi

V službi smo si kupili mikrovalovno pečico. Ampak smo vsi novinci na tem področju.
Predvsem me zanima pogrevanje hrane. Kaj in koliko časa. Predvsem mislimo pogrevati kakšne enolončnice, golaže, lazanje, pice ...
Naša pečica ima in zmore:
- merilec časa 0 - 30 minut
- moč mikrovalov (visoka) 100%
- moč mikrovalov (srednje visoka) 81%
- moč mikrovalov (srednja) 58%
- moč mikrovalov (odtajevanje) 36%
- moč mikrovalov (nizka) 18%
- žar
- izhodna moč 700W
- žar 1000W

Zasledila sem, da se lahko hrana med pogrevanjem in kuhanjem pokriva. S čim? Alu folija? Nekje to prepovedujejo nekje zopet priporočajo. Nebi radi že prvi teden uničili pečice.

Že vnaprej hvala za Navodila za telebane.

Lep pozdrav, Edi
Default avatar

majci

Samo NE alufolije!!! Lahko pa prozorno folijo, samo se prepričaj če je za mikrovalovko. Jaz pogrevam v plastičnih ali steklenih posodah, včasih pa tudi v porcelanu. Paziti je potrebno, da nima kakšnih zlatih robov ali podobnega. Keramika včasih ni primerna, ker če je porozna se segreje posoda, vsebina pa ne. Preden daš posodo prvič v mikrovalovko se prepričaj če je primerna (ponavadi piše na njej).
Med segrevanjem se hrana pokriva da se prepreči špricanje - fižol in koruza rada eksplodirata in potem imaš umazano pečico.
Preberi si članek na , poglej pa tudi njihov forum, saj je bilo dosti govora o mikrovalovkah ().
Default avatar

Roman

Saj ne da bi koga prepričeval... ampak mislim da je treba vseeno povedati tudi slabe strani mikrovalovk, saj jih pri proizvajalcih in prodajalcih prav gotovo ne boste slišali....

Vzemimo kos mesa, za katerega smo se odločili, da ga spečemo. Postavimo ga v pečico... meso se greje od zunaj navznoter. Torej se od zunaj zapeče, naredi skorjo, notri pa ostaja ujeta vlaga, ki obenem "kuha" meso. Tak način peke povzroči fermentacijo mesa. Kemična sestava se spreminja in s tem okus. Ta način ne poškoduej encimov, ki so shranjeni v vsaki celici mesa.

In zakaj so encimi sploh pomembni? Naj ima hrana še toliko vitaminov, mineralnih snovi... brez prisotnosti encimov so te snovi večinoma nerazgradljive. Encimov recimo ne vsebujejo sintetični vitamini v tabletkah, zato jih telo tako težko izkoristi. Uspeva le v tej meri, kolikor najde encimov že prisotnih v našem telesu. Če si zdrav, jih imaš veliko.. če si bolan, je verjetno encimsko ravnovesje močno porušeno. Zato se lahko zgodi, da nekdo zboli za pomenjkanjem vitaminov, čeprav uživa sintetične "s žlico". In zato recimo vitamin C iz limone koristi organizmu mnogokrat bolj, od iste količine sintetičnega.

Mikrovalovi povzročijo hitro gibanje delcev znotraj celice mesa. Ti delci se "tresejo" tako hitro, da zaradi trenja z ostalo vsebino celice povzročajo vročino. Ta proces se začne iz sredine mesa in gre počasi, kakor zmanjkuje v sredici vlage, proti zunanjosti. Torej je postopek popolnoma obraten od naravnega pečenja. Preden se dovolj segrejejo zunanje molekule, je zaradi ustvarjanje pare in nadpritiska, že razneslo celično ovojnico mesa v srdini. Ko celica razpade, razpadejo z njo tudi vsi encimi. Zaradi pomanjkanja fermentacije meso tudi ni preveč okusno. Zato imajo vse moderne mikrovalovke dodatek klasičnega grelca, ki sicer zmanjšuje ekonomičnost peči, pomaga pa ustvariti okus. Žal pa so encimi za vedno izgubljeni.

Hrana, pripravljena z mikrovalovko je torej v bistvu hranilna tako kot vsaka, vitaminsko gledano pa "prazna". Torej deluje na telo zgolj kot mašilo, namenjeno dnevnemu pokrivanju potrebnega volumna. Ne pa tudi zdravja. Torej mikrovalovka le v primerih, ko ni druge možnosti, naj pa ne postane stil življenja. Če nočete vzgojiti generacije bolnih debeluhov, kot so jih verige hitre prehrane (mikrovalovke) v ameriki. In lepo prosim... dojenčku dajte piti ZDRAVO in ne mrtvo mleko. Če mu želite dobro, ne bo težko nekoliko segreti tiste stekleničke. Naj se potem sam odloči, kako se bo hranil.. ko bo dovolj star za to.
Default avatar

Tora

Ponavadi ne maram moraliziranja 'MVP da ali ne'. Vendar kar si napisal, Roman, zveni logično. Si to kje prebral? Imam MVP, zaenkrat šele nekaj mesecev. Že pri nakupu smo se doma odločili, da jo bomo uporabljali samo za pogrevanje, zato sploh nima žarov in grelcev.
Ali iz tvojega izvajanja izhaja, da se podobno osiromaši tudi hrana, ki jo pogreješ? Večkrat pri (klasično kuhanem) kosilu shranim kakšno porcijo in jo zvečer otrokom pogrejem. In mleko? Včasih kuham puding v MVP, eden od močnih razlogov za nakup pa je bila vroča čokolada ali kakav za otroke, ki je v MVP res fantastično enostavno pripravljen. Nobenega zadržka naj ne bi bilo torej samo za čaj...
Default avatar

jana

Mi imamo MP že 15 let (in sicer isto pečico že od začetka, ampak se ji pozna starost, ker mikrovalovi izgubljajo moč) in smo z njo zelo zadovoljni. Imamo jo samo za pogrevanje, ker nima žara, v njej pa kuhamo samo puding, krompir, riž (rižoto na koncu-meso se speče na štedilniku) in podobno. Mesa pa ne moremo pečt, ker tega ta pečica ni sposobna.

Mi bi brez nje težko zdržali in jo bomo še naprej uporabljali.
Default avatar

Roman

Tora, to kar sem napisal je kombinacija tistega kar vem sam in kar sem prebral. Poklicno so mi mikrovalovi popolnoma "domači", zato s tem predznanjem lažje selektiram tisto kar je napisano na to temo v časopisih. Saj veš, da časopisi prenesejo vse. Najpogosteje celo pišejo o stvareh ljudje, ki nimajo o tem pojma.

Ampak za nekoga, ki bere tole kar sem napisal, je tudi moj sestavek samo eden od mnogih na to temo. Zato je tvoji izbiri prepuščeno, ali verjameš ali ne. Ljudje vemo še mnogo premalo o funkcioniranju našega organizma, da bi lahko za karkoli z gotovostjo trdili, da je ta stvar takšna in nič drugačna pa pika.

Torej.. s tistim znanjem ki ga imam... verjamem v to, kar sem napisal.
Default avatar

Irena

Encimi so beljakovine. In beljakovine na vročini spremenijo strukturo, koagulirajo in encimi izgubijo aktivnost. Če je meso pečeno v pečici ali MV je čisto vseeno, encimi niso več aktivni ne v enem ne v drugem primeru.
Default avatar

Tora

Jana,
meni pa bolj slabo uspeva kuhanje krompirja, pa bi ga zelo rada za takrat, ko potrebujem samo 2 krompirja za endivijo ali radič. Olupim ga in dam kuhat v MVP v malo vode, pokrijem z mokrim prtičem. Vendar nastane trda, kar gumijasta skorja, znotraj prej trd kot ne, če ga kuham dalj, se nekako posuši. Očitno po vrsti delam vse, kar je mogoče narediti narobe. Kaj bi bilo tisto glavno? Kuhati neolupljenega? V vodi ali ne? Na ful moči ali srednji? 10 minut?
Hvala vnaprej.
Default avatar

Irena

Jaz kuham krompir kar neolupljen. Krompirje samo operem, dam na krožnik, malo prepikam z vilico in pokrijem s papirnato brisačo. 2 krompirja kuham pri 800 W približno 3 minute, potem jih obrnem in še 3 minute. To ponavadi zadostuje. Če so še trdi, jih dam nazaj v mikrovalovko za kakšno minuto ali dve.
Default avatar

Rok

Jaz bi pa prosil za recept za vročo čokolado
Default avatar

Tora

Jaz sem omenila vročo čokolado, vendar moram povedati, da je to z moje strani samo zavajanje otrok. V mojih časih smo temu preprosto rekli kakao, vendar moji otroci kakava ne pijejo, vročo čokolado pa. Meni je glavno, da pijejo, pa naj to imenujejo kakor koli.
Za kakao samo pogrejem mleko, dodam žličko Benko kakava in malo sladkam. Če mi otroci gledajo pod prste, namesto Benkota dam (dražjo) pripravljeno mešanico za vročo čokolado. Kupi se v enaki plastični steklenici kot Sladki greh, vendar na njej piše Vroča čokolada. Za moje laično oko je sicer tudi znotraj enaka kot čokoladni Sladki greh. Za konec pa še glavno, kar naredi iz kakava vročo čokolado: po vrhu nabrizgam malo sladke smetane (kar iz tube Hulala) in posujem z zdrobljenim kakavom.
Drugače je na tem forumu slabo leto nazaj dolga razprava o vroči čokoladi, z iskalcem jo moraš najti. V glavnem gre za to, da moraš za tisto gosto vročo čokolado dodati pudingov prašek ali moko.
Default avatar

jana

Tora glede kuhanja krompirja. Mi ga kuhamo v jenskih posodah (namenjene so za kuhanje v MVP in so s pokrovom). Z olupkom ali brez je odvisno od tega, zakaj ga potrebuješ: za pire se kuha brez olupka, za v solato se kuha z olupkom. No, krompir damo v jensko posodo, malo vode (da se ustvarja para), malo soli in damo v MVP. Mi smo ga včasih kuhali samo 10 min, sedaj je a MVP že stara (17 let) in ga moramo kuhati celih 20 min-se bomo preselili in kupili novo. Ne vem, kakšno MVP imaš ti ampak mi imamo samo tri stopnje in kuhamo vedno na največji. Poskusi ga kuhat v posodah, ki so primerne za kuhanje v MVP in pokrij ga. Sporoči rezultat.
Default avatar

jana

aja, še tole. Mi krompir vedno narežemo: na 4 kose, če je majhen, drugače pa še na kakšen kos več.
Default avatar

Tora

No, poskusila sem še enkrat, vendar se mi je (zopet) mudilo. Gre za kuhanje samo enega krompirja, pri čemer vidim prednost MVP. Bil je večji krompir, zato sem neolupljenga prerezala na pol, dala v stekleno skledico (za puding), prilila za prst vode in pokrila z mokrim papirnatim servietom. Kuhala 2 krat po 4 minute na največji moči. Voda je izparela, krompir je bil (zopet) čuden. Lupina in prerezana stran izsušena, znotraj nekako gumijast, čisto v sredi vredu. Ali imam napačno predstavo, da bi rada iz MVP takšen kuhan krompir kot iz vode na štedilniku? Je pa res, da je bil ta krompir bolj neugleden, star in mehek, že ko sem ga vzela iz predala.
Default avatar

Irena

Probaj brez vode in neprerezan krompir. Torej krompir samo operi, daj na krožnik, ga pokrij s papirnato brisačo in kuhaj 2 krat po 2 minuti. Vmes ga obrni. Meni tako vedno uspe.
Default avatar

jana

zakaj ga pokrivate s servetom? Mi ga kuhamo v posodi, ki je namenjena za kuhanje v MVP. Ta posoda je steklena in ima tudi pokrov. In ko kuhamo krompir se skuha tako kot v pečici. Mogoče je pa največja moč preveč. Mi imamo 15 let staro pečico. Poglej malo v navodila.
Default avatar

Irena

Jaz nimam posebne posode za MV, tako da dam krompir kar na krožnik. Pokrivam s papirnato brisačo pa zato, ker iz krompirja izhlapeva voda in mi para "zmoči" vso mikrovalovko, če ne pokrijem. Ni pa nujno pokrivati. Krompir se skuha enako.
Default avatar

Eliza

Roman,
ali tega nisi nikjer bral, da mikrovalovna pečica hrano ožarči in mimo tega, da pregreta hrana ni zdrava !
Lep pozdrav in veš, tvoje pripombe so zelo O.K.