Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del. • Špela Sečnik, delovna terapevtka

Pomoč - depresija

Default avatar

alventa

Pozdravljeni, v torek sem bila na UPA - na psihijatrični urgenci, kjer so ugotovili simptime depresije kot posledice mobinga na delu. Zadnje 5 let se soočam s hudimi stresi, pritiski v službi, šikaniranje in podobno. Dobila sem bolniški stalež do konca meseca oktobra in zdravila alventa , katere še nisem vzela, ker se bojim stranskih učinkov. Hkrati bom tudi obravnavana v abulanti, kjer imam septembra prvi obisk.
Moja težava je sledeča: meni glava izjemno melje, dela, bliska se v glavi od številnig dvogovorov, scenarije, fobij, strahov. Izjemno me je strah, kaj če iz službe pridejo na dom, kaj bom po koncu oktobra, ko bo treba v službo, včeraj so me klicali iz službe, kdaj se mislim privleči - nato sem dobila tak napad panike, da sem vpila vsepovprek, jokala in se drla. Ponoči ne spim, shujšala sem 5 kg, nekoč sem veliko planinarila, zdaj ne zmorem prehoditi niti 500 metrov, ker se ne morem skoncentrirati, ker glava dela, melja in melje in se mi meša. zdaj pa ne vem, kaj so te tablete alventa, kaj če imajo neke nezaželene učinke, kaj če bo potem še huje in mi bo glava še bolj delala?
Naslednji teden bom sama doma, ker otrok gre v šolo v naravi. Me je kar strah, kako bom, ko bom cele dneve tuhtala o službi, o sodelavcih, o šefu ...........
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljeni,

o zdravilu Alventa si lahko preberete tukaj: http://www.zdravila.net/navodilo.php?na ... df&dir=pdf
Gre za antidepresiv. Poleg tovrstnega zdravljenja se priporoča vključitev v psihoterapijo, ki vam omogoči spopadanje s težavami in sožitje s tistim česar spremeniti ne morete. Tudi telesna aktivnost je zelo dobrodošla, čeprav verjamem, da vam je trenutno zelo težko spraviti se v pogon.
Glede strahov, da vas bodo prišli iz službe iskati, pa menim, da je ta strah neutemeljen. Zdravnik vam pri vaših težavah lahko svetuje, da se gibajte in vam ni potrebno ždeti doma- pogovorite se o tem s svojim zdravnikom.
Vaše težave žal niso tako redke, je pa res, da je potrebno aktivno reševanje problema in da boste morali doseči nadzor nad svojim mislimi in misliti tudi kakšne lepe misli :) ter vztrajati na ustvarjanju znosnega vsakdana.

Želim Vam vse dobro lp
Bernarda
Default avatar

alventa

Hvala za odgovor; vsega napisanega se zavedam, a težko je spraviti v realnost. včeraj mi je uspelo iti na sprehod, tudi nekaj pojesti. Danes je že druga dinamika - cel kup klicev iz službe, mailov, zadolžitev, katere naj opravim zdoma.......... sploh ne vem, kaj naj. Najraje bi pobegnila nekam daleč, da me nihče ne dobi več.
Moj cilje je, da grem vsaj ven, med ljudi, da se nasmejim, da kaj z veseljem postorim, da kaj preberem - skratka nekaj veselja za začetek. Želim si otresti strahov - imam cel kup fobij, strahov .....odprtih vrat, omar, prižganih luči ipd .... ukvarjam se z malenkostmi, namesto da bi živela............... oh, oh.
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljeni še enkrat,

verjamem, da ni lahko. Vendar pa ni nemogoče- da spravite v realnost tisto kar se zavedate, da morate.
Pogumno naprej in oglasite se še kaj,
lp
Bernarda

Moderatorji

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.
bernardadajcman
Špela Sečnik , delovna terapevtka
Špela Sečnik