Starševski čvek

Postavitev mobilne hiške na hrvaški obali.

Default avatar
Zanima me, če kdo ve (Barca?) ali je mogoče recimo kupiti neko podrtijo ob hrvaškem morju, ki ima vsaj vodovodni priključek, jo porušiti in na njenem mestu postaviti mobilno hiško ali je to nemogoče, ker gre v takem primeru za postavitev kamp bivališča na privatno zemljo (pa čeprav lastno), ki ni registrirana za kampiranje in samo fašeš kazen, hiško ti pa zaplenijo?

In, če predpostavimo, da na zgornji način ni mogoče... Ali je mogoče da recimo pridobiš gradbeno dovoljenje za nadomestno gradnjo (za mobilno hiško), ki nato šteje za hišo in ne kamp bivališče? Štos je v tem da najcenejša montažna hiša ne bo nikoli prišla cenovno niti približno blizu precej udobni mobilni hiški za cca 25k, ki je že pravo stanovanje, pravcat apartma. Zakaj bi dajal cca 50-75k več za mini montažno hiško, če lahko pripelješ plastično (pa četudi je od zunaj oblečena v kamen, da izgleda ko kamnita)? Kamnite mobilne se namreč da dobit - so še bolj stajliš, ko katerakoli hiša v vasi. Navsezadnje občina nima od tebe nič več, ali daš za hiško 25k ali 100k. Seveda, če predpostavimo, da je po lokacijski informaciji možna tako nizka gradnja.

Ima kdo kake izkušnje v tej smeri?
Default avatar
Poglej,če misliš kupit podrtijo in jo podret potem ne vidim smisla tam postavljat mobilno hiško,ker očitno so že vsa dovoljenja.Kvečjemu zgradiš kaj !
Raje kupi nezazidlivo parcelo in tam postavljaš mobilno hiško,bo ceneje !
Seveda glej,da imaš vodo in po možnosti elektriko,ni pa nujno.
Seveda si naredi svoj kriterij(koliko daleč od obale,doma,zdravnika,trgovine,....velikost,...)
Default avatar
ppoglej,

na nezazidljivi parceli ne smeš postaviti mobilne hiške. tak je zakon. niti šotora ne smeš postaviti in v njem spat.

zatorej vprašanje o zazidljivi, ki ima že podrtijo gor, torej bi šlo za nadomestno gradnjo. vsa dovoljenja so bila izdana za podrtijo. za vse novo kar bi bilo grajeno je potrebno dobiti nova dovoljenja. ne moreš kar zgradit novo čez, brez novih papirjev. še za podrtje rabiš dovoljenje. vsaj pri nas.

pri podrtiji je namreč večja verjetnost, da je dostop do vode na parceli, zato ta opcija. bližina obale pa... vsak bi bil rad blizu...

ne bi pa rad gradil, ker kot sem rekel je razlika v ceni ali postaviš udobno mobilno hiško cca 60m2 za 4 osebe za 25 jurjev ali pa postaviš montažno za 100 jurjev. razlika je 75 jurjev. zakaj bi gradil, če ni razlike v udobju, razen v ceni, ta pa je velika.
Default avatar
ja saj si napisala,da je kaznivo tole kampiranje in stane 1000kuna.
samo si pa poglej koliko jih tako kampira in kaj so vse nardili zraven.
pozanimaj se na njihovi občini na oddelku za urbanizem kako pa kaj je s to rečjo..Še prej pa poiščite to neko podrtijo.
v bistvu pa je že to dobit kar velik zalogaj sploh pa,če želite,da bi bilo ugodno.Primerjajte !
Default avatar
Z gradbenim dovoljenjem se lahko na zazidljivi parceli postavi tudi mobilna hiska in se priklopi na vso infrastrukruro.

Mislim pa, da ni posebej cenejsa, letos sem videla reklamo za pasivne montazne hiske pod 400€/m2, CRO izvajalec. Mimogrede, mislim, da so mobilne hiske manjse, ne s po 60 m2.
Default avatar
V kampih so max 32 kvadratov. Obstajajo tudi luksuzne verjetno, ampak bo tudi cena luksuzna. Vsekakor se s hišo ne more primerjat z vidika udobja. En teden že potrpiš.
Default avatar
Odg. je čisto enostaven-mobilno hiško smeš postaviti tja, kjer to dovoli občinski prostorski načrt. In za vse gradnje velja isto tudi pri nas. Potem boste pa spet stokali,da vas inšpekcija preganja iz vaše zemlje...
Default avatar
Barca,

kolk si nekako siguren v to da je mogoče na zazidljivi (kar parcela s podrtijo in priključki, vsaj za vodo, sigurno je) postavit mobilno hiško? mislim imaš kake primere, ko je to pilo vodo, ali veš iz prve roke? po logiki bi že bilo tako, samo da je še v praksi s primerom potrjeno... da si ne delam nekih iluzij...

btw, kateri cro izvajalec ima 400EUR/m2? lahko tudi na ZS. me zanima kaka je najmanjša velikost. za vikend je marsikaj dovolj dobro in 400EUR/m2 ni slaba cena, samo da niso prevelike, ker je vseeno le vikend.

dfphias,

kar se mobilnih tiče tiste na morju so po 32m2, ja, ker so kao za nas dobre tako male za tisti teden ali 2. in tudi jaz sem mislil, da samo te utesnjene obstajajo, samo te ta utesnjene so po tam cca 15k. tiste bolj udobne pa od 25k do 37k. dela jih slo firma. za 25k dobiš udobje in moram reč da za 4-6 vrh glave. velike kuhinje, jedilnice, dnevna... za 37k dobiš pa luksuz. saj ne rabiš v vikendu kaj več ko ikea style opremo, mar ne? dobiš jih po naročilu, ojačane, izolirane lahko bolje kot lastno hišo... imajo velikosti do 80m2, še celo s kamnom oblečene od zunaj... bi prilepil stran pa bo kdo rekel da reklamo delam...
Default avatar
Jaz bi,

verjetno imaš prav. mislim vsaj za pri nas bi rekel da to drži. ravno zadnjič sem bral neki OPN kjer je pisalo da v neki vasi lahko postaviš tudi kamp, kar se je sprva zdelo butasto do amena, kaj boš tam s kampom sploh, no pa potem človek vidi da ubistvu lahko potem tja privlečeš mobilno hiško in imaš domek. samo da ustreza še naklon strehe, gabariti in podobna jajčka... zna bit da je enako urejeno tud na hrvaškem če so v EU in se nekako držimo nekih enakih smernic.

zna bit tudi da je celo več možnosti da OPN predvideva kamp zemljiišča na hrvaški obali, kot kjerkoli drugje na hrvaškem, v dobrobit turizmu. če ga le birokrati in občinski veljaki ne mrcvarijo tako kot pri nas.
Default avatar
Napisano velja tudi v Hrvaški! In ne, kjerkoli ne smeš postaviti mobilne hiške. Torej izbrano zemljišče preveriti po ustreznem prostorskem aktu, ga kupiti in zaprositi za ustrezno dovoljenje - ga tudi dobiti....pa bo vse ok, vse ostalo so kvazi variante.
Default avatar
se pravi ubistvu najboljša pot bi bila povezat se z hrvaškimi nepremičninskimi agencijami do te mere da najdejo tako zemljišče in potem če ti ustreza pred nakupom preveriš na občini če dejansko občinski načrt predvideva to in ali ni nekih ovir za pridobitev dovoljenja.
Default avatar
Kolikor je meni znano, lahko imaš kontejner (mobilno hiško) postavljen na parceli kot začasni objekt v času gradnje oz. adaptacije pravega objekta. Po domače: kupiš podrtijo, priglasiš adaptacijo, vsako poletje izbiješ 1 kamen ali pritrdiš 1 vijak, vmes pa bivaš v "zasilnem" objektu,.
Default avatar
Vem iz prve roke, ker je sosed na morju postavil hiško.

Področje je zazidljivo, parcele so gradbene, večina nas je po pridobitvi gradbenega dovoljenja začela z zidavo, sosed je kupil mobilno hiško in se priklopil na vodo in elektriko.

Začasni objekt na parceli je sicer res lahko postavljen, vendar ga ne smeš uporabljati za bivanje (če kontrolirajo, plačaš kazen).
Default avatar
Barca,

hvala.

Če ni že preveč, bi vprašal samo kako ste se kaj vi lotili kupovanja zemljišča. Razmišljam ali bi bilo bolje iskat kakega zazidalca in v okviru tega postavljat ali iskat podrtijo. Pri zazidalcu je načeloma vsa infrastruktura okoli nova, je cesta zrihtana, itd, samo začneš, pri podrtiji je pa vse mogoče, kot tudi verjetno drugačen profil sosedov.

Kake so kaj cene komunalne ureditve napram našim, če kaj veste?
Default avatar
Eh, moji starši so kupili parcelo (nezazidljivo) še v času Jugoslavije in smo takrat postavili malo hiško, ki smo jo morali porušiti. Potem smo imeli dolga leta postavljeno prikolico oz.kasneje dve prikolici.

Ko smo imeli vsega dovolj, smo zbrali podpise in dali peticijo za spremembo prostorskih planov na občino. Vse plačen smo sicer plačali sami, a nam je bilo pomembno, da je območje postalo zazidljivo in smo lahko spremenili namembnost parcel in zaprosili za gradbena dovoljenja.
Je pa res, da nas ni bilo 5 ali 10, ampak precej več.
Ne drži pa, da je pri zazidalnem območju vsa infrastruktura okoli in to nova, pri nas smo sami financirali tako vodovod kot tudi elektriko, vse vode kot tudi trafo postaje.
Default avatar
Barca,

uf, vi ste šli pa skozi vse faze. To pa niso heci. Že pri nas si ni za predstavljat da se najde dovoj interesa da se neko območje spremeni v zazidljivo. Ali res traja, ali se mora zraven omastit par koritnikov... potem pa tak postopek uspešno zaključit v tuji državi... Kapo dol.

Pri zazidalnem območju, ki se komunalno opremi sem mislil, da je že vsa infrastruktura gor... Da se zadeva spelje, potem pa si nekateri premislijo in prodajo komunalno opremljeno parcelo ali pa so bili že v štartu zraven da bodo potem samo prodali.

Sem gledal tud oglase pa mi nekako vse kaže na to da ali ne bo poceni (vsaj zemlja) ali pa bo nasploh trajalo da se kaj sprejemljivega najde, ker se prodaja veliko šare in s pretiranimi cenami. Kot da se jim nikamor ne mudi prodajat in čakajo na nore Italijane. Kot je bilo pri nas preden so se streznili.
Default avatar
Uh ja, smo sli od lastnistva parcele, uradno nekje šume, pa do zidane nive hise z uporabnim dovoljenjem :)

Pa v bistvu je res trajalo nekaj casa, a se nikomur ni mudilo in nikjer ni bilo treba kaj podmazati, le vcasih smo jim bili se nadlezni, ko nas je prislo npr.100 z enakim zahtevkom :))