kuhanje marmelade
Ni glih za tale forum – pa vseeno. prvič sem delala marmelado (breskovo), pa prosim za kakšen nasvet. delala sem po receptu 1 kg sadja, 0.5 kg želirnega sladkorja. naredila sem želirni preizkus (kapljice marmelade na hladen krožnik), po katerem sem menila, da je marmelada dosti kuhana, saj se kapljice niso “razlivale”. Sedaj pa ko je marmelada v kozarčkih in ko ga nagnem, se marmelada “prelije”, torej je bolj kot gosta kaša, jaz pa bi želela, da je gostejša. ko jo namažem na kruh, sicer ne teče, pa vendar mi je bolj všeč gostejša marmelada. Kaj je bilo pri kuhi narobe – sem jo mogoče vseeno kljub vsemu premalo kuhala (jaz sem jo okoli 4 -5 min).
Tast, ki je že večkrat kuhal ringlojevo marmelado, mi je nato rekel, da doda poleg želirnega sladkorja še želin.
Hvala za nasvete.
Tanja
Verjetno si delala preizkus z mikro kapljico marmelade, ki ti je pač premalo povedala. Nič hudega. Marmelada je lahko tudi bolj tekoča, pač ne bo za v buhtle. Če hočeš gostejšo, pa kozarce odpri, zlij marmelado v rajnglo in pokuhaj do primerne gostote. Kozarce na novo pomij – in to preden začneš greti marmelado, ker jo bo treba bolj ali manj cel čas mešat. Kuhaj enih 15 minut in ko naslednjič delaš preizkus, daj na krožniček za ene 1/2 male žlice marmelade. Na vrhu se mora takoj narediti opna in pri taki količini že lahko presodiš, koliko trda bo na koncu – pride pa vedno malenkost mehkejša kot na krožničku. Natoči nazaj v kozarce – zdaj bo marmelade verjetno za 1/2 ali 1 kozarec manj, ker je povrela. Če ti ostane polovični, ga pač najprej porabi. Dober tek.