Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

nekaj informacij

Default avatar

lolyy

Spoštovana ga.doktor,
Imam vec vprašanj in upam, da mi boste lahko pomagali.
Nasplosno sem bolj anksiozen tip cloveka, odkar sem izvedela, da imam verjetno odprto ovalno okno, sem pa veliko bolj iz sebe. Zelo pogosto cutim tiscanje v prsnem kosu in nekakšno stiskanje. Zato sem bila veckrat na urgenci, kjer so mi pregledali srce, torej ekg in troponin, bilo bp. Ker me je bilo strah pljucne embolije, sem sla sama določiti d dimer, ki je pa bil visok, kar 5000. Nato so mi cez par dni na urgenci ponovno preverili in je lepo padal, zakljucili so, da verjetno pljucna embolija ni, zaradi hitrega padanja dimera. Imela sem tudi uz spodnjih okončin, bilo vse ok. Ker nisem dala miru, so mi naredili tudi ct angiografijo pljuc, nekje po enem tednu od tistega visokega d dimera in bilo vse bp. Skrbi me da je bil.ct opravljen prepozno in da se je vmes morebitni strdek ze raztopil. Ali res lahko vec majhnih pljučnih embolij prebolis brez tezav in posledic veckrat? Kako vedeti kdaj v bolnico, da ne hodis ob vsakem tiscanju?
Glede odprtega ovalnega okna sem bila v ljubljani pri doktor Kozeljevi, ki je rekla, da ima to 25procentov ljudi in da glede na to, da nisem imela nobenih tezav zaradi pfo in da jw srce normalno, mi ni predpisala nobene terapije tudi v nosecnosti ne, zapiranje pa ne pride v postev. Glede na to da sem sedaj noseča, me zelo skrbi zaradi pfo in strdkov.
Imam pa pogosto tiscanje na sredini med prsmi oz v trikotu oz tezko lociram, dr meni da je povezano ali s psiho ali zelodcem, kislina. Ali lahko stiska oz tišči pri kislini? Najbolj me skrbi, ker je tudi med naporom stiskanje in v mirovanju.pfo sem pa sla raziskovat na lastno pest, ker imam migrene z avro. Za odgovore bi bila hvaležna.
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
lahko se preboli pljučno trombembolijo brez posledic, a je pri vas res zelo malo verjetna. Na cta bi se jo videlo.
Gastritis in refluks sta med nosečnostjo res pogosta, blažimo ju z antacidi, na primer Rupurutom.
Odprto ovalno okno se zelo redko zapira. Ne dela nobenih težav. Težave, ki se vam pojavljajo, imajo drug vzrok, ne v srcu. Preiskave, ki so vam jih naredili, so zanesljive. Lahko jim zaupate. Migrena ni posledica odprtega ovalnega okna. Če so napadi migrene hudi, se jo zdravi tudi v nosečnosti, sicer prilagojeno in ne s katerimi koli zdravili. Vsem, ki niso nujno potrebna, se rajši izognemo oz. jih ukinemo.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Hvala vam za odgovor. Torej d dimer itak nič ne pove, je tako? Vi mogoče veste, če je d dimer lahko povišan pri kaki rani ali npr piku ose tudi?
Malo me skrbi, ker so mi komaj en teden po tako visokem dimeru naredili ct, lahko da je strdek se že razgradil, ne? Zelo me namreč skrbi, da ne bi prepoznala znakov pljučne embolije, sploh me pa skrbi to med nosečnostjo, slikanje in to. Ne, migrene niso hude, imam sicer to avro, ki me vedno prestraši, ampak to je 2x na leto. Sem pa opazila, da imam včasih palpitacije, torej da čutim utrip srca, včasih kot da mi "pade v hlače" srce, težko opišem :) Ampak, sem res pod stresom, nenehno v stresu, nikoli nimam možganov na "off". Ker tega več ne znam. Ne znam se sprostiti.
Bi rekli, da je lahko ta občutek tiščanja želodec ali pa tesnoba zaradi psihe? Diham lahko normalno, le občutek imam kot da imam nekaj težkega ali v prsnem košu ali v trikotu.
Še to me zanima ali je res, če preboliš katerokoli embolijo sam od sebe, da potem ko uvedeš antikoagulantno terapijo (če je to potrebno), da se poveča možnost za krvavitve?
Hvala vam za odgovore.
Default avatar

lolyy

Vem da niste kardiolog, bi vas pa vseeno se to vprasala. Ali je potrebno zarad pfo imeti kontrole pri kardiologu? Ce imas pfo ze odprt pri normalnem dihanju, ne le ob valsalvinem manevru.
Ali lahko zivis normalno do starosti s pfo?
Default avatar

MarijaS

Za d-domer ne vem, če je povišan ob rani ali piku ose, ni pa povišan slučajno. Poviša se v nosečnosti, a ne toliko, kot ste imela povišano vi. Potrebno je izključiti stanja, ki povečajo tveganje za ponovitev povišanja d-dimera in kaj je sploh povišanje povzročilo. V mislih imam trombofilijo, ki ni tako zelo redna, bolj redke pa so klinično pomembne. Vseeno to omenite ginekologu.
Odprto ovalno okno je stanje, ki se ga zapira do 50. leta starosti pri ljudeh, ki to potrebujejo. To je zelo redko, kdaj, odloči dejnsko kardiolog. Na podlagi izvidov prepozna tiste ljudi, ki to potrebujejo. Na življenjsko dobo ne vpliva. Ljudje z odprtim ovalnim okencem živijo enako dolgo kot vrstniki.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Ga.dr., hvala vam za odgovor. Zelo mi je všeč, da res odgovorite zelo strokovno. Že vnaprej se opravičujem za dolgo pisanje. Ja, dimer 5000 je res povečan, tako da to verjetno ni bilo zaradi pika ose. Sem Vam pa pozabila omeniti, da sem jaz ginekologu to omenila vse in me je zato poslal k transfuziologu, saj je videl izvid od tcd po valsalvi, kjer so v izvidu omenjeni mikroembulosi, to so pa dejansko zračni mehurčki, ki so nastali med vbrizganjem. Pregled krvi, inr, fibrinogen, protrombinski čas, vse to je bilo vredu pri transfuziologu. D dimer je bil pa spet povišan, ampak 1700. Bila pa sem takrat v 10.tednu. Mislite, da je to lahko posledica nosečnosti že tako hitro? Transfuziolog je rekel, da je možno. Ginekolog pa rekel, da me bo poslal mogoče še čez kaka dva meseca na odvzem za d dimer, da se vidi dinamika.
Glede pfo ste enakega mnenja kot prof. Koželj, ki je pa itak specialistka na tem področju. Tako da na to bom pozabila, ker me je brezveze obremenjevalo.
Ker ste ravno omenili trombofilijo... zaradi tega, ker je dedek prebolel gvt (sicer pri 82 letih) in babica 2x ishemično možgansko kap (ravno tako je bila obakrat stara več kot 80.), oba še živita ... sem sama od sebe šla v laboratorij in opravila test antikardiolipinskih teles. Samo igg je bil povišan. Pred štirimi meseci prvič, takrat je bil rezultat 24, meja je 12. (sem pa takrat imela neko virozo, boleče grlo itd, delam v vrtcu). Nato pa sem seveda mogla test ponoviti, saj piše da moraš 2x v presledku najmanj 12 tednov. Drugič je bil rezultat 13, kar je malo nad mejo. Rečeno je bilo, da je lahko prvič bil povišan zaradi infekcije. In da takšne vrednosti niso klinično pomembne, glede na to, da ni bilo splava in tromboemboličnih dogodkov, za katere bi težko rekli, da je vzrok ravno to, ker pač ni titer srednje visok ali visok.
Potem pa sem pozabila še nekaj, od tistega pregleda tcd po valsalvi oz. v tistem času je bila tudi tista viroza ter seveda kot neka travma psihična, zaradi težav doma in izvida glede srca (takrat sem si predstavljala najhujše, sem pa tudi hipohondrično usmerjena), se mi dogaja tudi drevenenje po telesu. Namreč sprva je bilo v prstih obeh nog, ki se je ćez par dni razširilo vse do stegen. Bilo je kot gomazenje, vibriranje. Nato je malo pojenjalo v jakosti, ter bilo najbolj prisotno, ko sem se podrgnila ob neko podlago, npr. zjutraj v postelji, sploh če sem imela dolge hlače, kot bi bila občutljiva koža. Nato se je drevenenje pojavilo tudi v zgornjem delu hrbta, rokah in zatilju glave, ob dotiku. Čez kak mesec ali dva (ravno v začetku nosečnosti) pa mi je drevenelo tudi samo od sebe kot gomazenje. Npr. prstanec rok, gleženj, zatilje na eni strani, okrog trebuha ... skratka na večih mestih za par sekund po večkrat na dan. Nato pa je nekaj dni vredu, potem se spet pojavi. Tisto vibriranje ob dotiku prav tako. Včeraj se mi je pojavil tudi čuden občutek v levi roki, v mezincu. Od takrat čutim kot bi me nekdo z iglo pikal za sekundo vsake toliko. To občutim na dlani, v zapestju, mezincu, tudi v licu, v nogah, ampak najbolj v levi dlani. Občutek je torej kot zbodljaj z iglo pa obenem kot pekoč. Sem pa naredila pred tremi meseci zaradi drevenenja mr glave in vratu, oboje bp. Emg še čakam. Krvne preiskave so bile bp, trije ščitnični hormoni bp, za boreliozo in pomanjkanje b vitamina nisem bila testirana. Ali bi lahko še kake preiskave opravila? Zelo me skrbi to drevenenje in ta nov simptom, torej zbadanje. Da bi to vse bila bila psiha, je zelo zelo težko verjetno, da lahko vse to povzroča? Sem pa brala tudi o senzorični nevropatiji, katere me je zelo strah, če je to to ... sploh med nosečnostjo :( prosim za odgovore in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni še 1x!
To zdaj pa je bolj razumljivo, katere vse preiskav ste že opravili.
Vse skupaj sodi na sekundarni nivo, h kliničnim specialistom. Te diagnostike ne vodim in zato je ne obvladam. Ljubiteljsko se pa tudi z njo ne ukvarjam.
Svetovala bi testirati tudi Lymsko boreliozo. Z MR so izključevali demielinizacijo ževčevja.
Zanima me potek diagnostike in zdravljenja. Za podatke se priporočam.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Hvala za odgovor. 14.9. Imam emg pri nevrologu in ga bom prosila za test za lymsko boreliozo. On je pa sicer preprican, da je to psiha. Vi veste mogoce ali lahko psiha res povzroca take stvari? No, tudi k revmatologu in psihiatru bom sla. Vam bom sporocila kako in kaj. Sama menim, da gre za nevropatijo, upam pa seveda, da je psiha in ne nevropatija.
Default avatar

lolyy

Pozdravljeni.
Nekaj sem se mislila vprasati... V primeru, da bo pozitiven test za boreliozo. Kaj je potreben splav? Ce sem imela slucajno klopa, je bilo to v zacetku marca. Ali sta sr in crp ob aktivni okuzbi povisana vedno? Lahko gre za staro okuzbo pa so to le posledice? Kako me skrbi, da bi bilo kaj z otrokom. Zelo.sem jeznana zdravnike, da mi.niso takoj.naredili testa za borelijo.
Default avatar

lolyy

Cakam na izvid za boreliozo. So pa trzljaji pi telesu pinovno prisotni, dva meseca jih sedaj ni bilo. So sicer manj obcutni in ne tako pogost kot so bili. Ali gre ti tudi v sklop tega drevenenja?
Ko ste omenili trombofilijo, ce prav razumem ima vec ljudi povišane pokazatelje le-tega ampak so brez tezav?
Default avatar

MarijaS

Zaradi morebitne borelioze se ne bojte, ne kaže pa se s pospešeno SR niti povečanim CRP. Na začetku Borelije tudi ne potujejo po telesu. so samo v koži, zato so tudi testi negativni, če jih naredimo prezgodaj. Zato vam jih tudi niso delali.
Trzljaji so lahko posledica različnih stvari, ne samo nevropatije. Ponavadi ni nič nevarnega. Jemljite B vitamine, ker vam bo pomagalo.
Počakajte na izvide. Rešujte stvari sproti, ne se vnaprej obremenjevati s stvarmi, ki bi morda bile možne. Pa srečno!

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Hvala ga.doktor, zlati ste, da se tako potrudite odgovoriti na vprasanja. Vas bom obvestila o poteku. Kot pa sem ze zgoraj v postu napisala, da obcasno mogoce.enx na teden obcutim kot neko stiskanje v trikotu, ne vem ali je psiha ali zelodec. Ampak te težave so prisotne od onega pregleda po katerem so se zacele te vse opisane težave. Zdaj pa ne vem, prej tolikokrat.tesnobe.nisem.cutila kot sedaj. Glede na vse akupajw bi rekla da je to anksioznost. Kaj menite vi? Na urgenci 2x ugotovili da je srce vredu, dimera niso ponavljali. Rekli so da je lahlo povisan zarad nosecnosti (1700). Ob naporu nimam nic kaj bolj tesnobe. Je pa obcutek stiskanja. Traja lahko nekaj minut, dve uri, je pa tudi ze cel dan. Od pfo to sploh ne more biti ne?
Glede trombofilije je res tako, da imajo ebi povisane parametre pa vseeno nobenih tezav? Hvala.
Default avatar

MarijaS

Tako je, kot ste napisali.

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Spoštovani.
Ze.od vceraj cutim nad desno.dojko v prsnem kosu in malo bolj proti sredini obcasne pekoce zbodljaje. Pojavijo se vsakih.nekaj minut in so sekundni. Bi lahko bil to znak embolije?
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,

ne, znaki pljučne embolije so težko dihanje, hiter srčni utrip, lahko tudi izvor-venska tromboza.

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

Hvala za odgovor. Že prej sem včasih imela težave s kislino oziroma včasih me je bolelo v žlički ali malo bolj levo, redko me je peklo. Sedaj pa opažam, da me včasih neprijetno tišči. Mislite, da je to želodec, da lahko pri kislini tudi tišči?
Jaz bi vas rada še vprašala kaj narediti v primeru, da je moje nevropatske simptome povzročil nek virus in npr. spet zbolim za nekim virusom? Ali bo to poslabšalo celotno stanje? Vem, da lahko celo ohromiš po določeih virusih.
Default avatar

MarijaS

Lahko tudi tišči, ne samo peče.
Da bi virusna okužba vse to povzročila, so domneve. Več je avtoimunih bolezni, ki povzročajo bolj resne težave, a tudi te bolezni niso zelo pogoste. A ni smiselno, da bi se nečesa bali, kar bi se nam morda lahko zgodilo. Bolje je izkoristiti vsak dan, ki nam je na voljo, da življenje ne teče mimo nas! Da ga živimo aktivno!

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

lolyy

To imate popolnoma prav. No, test za borelijo je negativen. Mogoce je psiha. Ali pa od tiste preiskave in se stanje popravlja. Glede tiscanja ... Je lahk tud tak obcutek kot da tezko dihas ampak v.bistvu normalno dihas, samo tak obcutek stiskanja? Tesnoba lahk traja tudi vec.dni zaporedoma?
Default avatar

lolyy

Se mi zdi, da vsak dan nekaj novega� vceraj zvecer sem opazila, ko sem gledala , v naravnost, v koticku desnega ocesa taksni liso, kot da bi gledala v luc. Mislila sem, da morda je to od tega, ker so bile v prostoru luci. Pred tem pa sem opazola tudi za par sekund malo mravljincev po desni strani nosu. Nisem prevec polagala pozornosti vec, zjutraj pa sedaj se vedno vidim to liso, ko gledam naravnost v desnem očesu. Ce zaprem oci je tudi vidna svetla lisa v istem delu ocesa, enako kot takrat ko gledas v luc. No, Vid je normalen , predvsem pro svetli podlagi opazim v desnem kotičku temno liso. Tudi ce je v sobi bolj temno pa so vrata omare na desni strani bela, jaz pa gledam naravnost, vidim to liso. Zelo.me skrbi, da.bo lahko bil to znak kapi.
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni!

Seveda lahko tesnoba traja več dni.
Opisujete piko, ki jo vidite. Zelo verjetno ni nič narobe, vseeno pojdite k zdravniku, napotil vas bo na pregled očesnega ozadja. S to preiskavo se opredeli, kaj je vztok takemu vidu, ker se da pomagati.

LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj