Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Selitev dementne osebe

Default avatar

vijolica112

Pozdravljeni,
iscem nasvet v zvezi s selitvijo starejse osebe iz enega doma starejsih v drugega. Gospa je stara 87 let in zadnjih 5 let boleha za demenco. Do pred kratkim smo ji dnevno oskrbo in varstvo nekako zagotavljali s pomocjo pomoci na domu preko CSD, a zdaj to ne zadostuje vec. Ker je nenadoma popolnoma opesala in prenehala samostojno hoditi in jesti, je potrebna tako rekoc 24-urna prisotnost, tega pa doma ne moremo zagotoviti. Zato smo jo pred 1 mesecem zacasno namestili v dom v kraju, ki je precej oddaljen od nasega, medtem ko v domacem kraju cakamo na prosto mesto zanjo. Obiskujemo jo 4x tedensko, zdi se, da se pocasi navaja na novo okolje. Tudi sicer je dom izjemno dobro organiziran in osebje zares zelo prijazno, z nego in oskrbo smo zelo zadovoljni.
Zdaj nam v tem domu svetujejo, naj je ne selimo, ker bo to zanjo hud stres in velika tezava. Tudi sami se tega zavedamo, gotovo bi bilo zanjo prijetneje, da ostane v okolju in med ljudmi, ki so ji vsaj malo ze poznani. Vendar pa se bojimo, da dolgorocno tako pogostih obiskov ne bomo zmogli, cesta je slaba in v zimskih razmerah bo tudi nevarna. Zato smo zdaj v dilemi: jo je bolje pustiti tam, kjer je, pa cetudi z nekaj manj nasimi obiski in druzbe, ali lahko tvegamo preselitev v dom v domacem kraju, kjer jo bomo lahko skoraj vsakodnevno obiskovali ? Bojimo se tudi, da kakovost oskrbe (zlasti prijaznost osebja) tu ne bo enaka.
Gospa je sicer zelo komunikativna, vendar zaradi demence vecinoma njenega govora ni mogoce razumeti. Ima tudi tezave s prostorsko in casovno orientacijo,
Hvala vnaprej za vas nasvet.
Default avatar

RESje

Pozdravljeni!
Najpomembnejše je počutje osebe z demenco! Prav gotovo je pomembno, da se gospa dobro počuti v okolju v katerem je. Nedvomno vsaka sprememba izzove negovost, strah, kar pogosto poveča težave povezane z demenco. Dejstvo, da vas gospa še prepozna, da z vami komunicira lahko pripomore k boljšemu počutju, kar je pri tem obolenju tudi pomembno.
Če se boste odločili za premestitev vam svetujemo, da preverite ali je osebje v Domu, kamor jo boste morda premestili, dovolj usposobljeno za ravnanje z osebami z demenco? Ali so opravile negovalke in drugo osebje Doma usposabljanja, ki jih izvaja ali Unika ali Firis? Imajo prostovoljce, ki se vključujejo v dejavnosti oseb z demenco? Povprašajte druge svojce, ki imajo bližnje v tem domu, kako ocenjujejo pogoje bivanja in skrbi za osebe z demenco in ravnanje z njimi? Imajo vrt in poskrbijo za sprehode in dejavnosti? Vse to je za počutje oseb z demenco zelo pomembno. Če je za gospo dobro poskrbljeno v domu kjer je sedaj, potem ni toliko pomembno da kdaj ne boste mogli do nje.
Ker imamo veliko stikov s svojci, dobimo tudi informacije o tem kateri domovi dobro ali manj dobro poskrbijo za osebe z demenco. Vsekakor nas lahko pokličete na odprti telefon 051 442 497 RESje in se bomo lahko več pogovorili o dilemah, ki jih imate. Lep pozdrav
Default avatar

vijolica112

Najlepsa hvala, vas kontaktiram po telefonu. Lep pozdrav.
Default avatar

Irida

Pozdravljeni,
kateri dom za ostarele na Obali je najbolj primeren za dementnega bolnika?

Lp,
Default avatar

RESje

Pozdravljeni!
Najboljši dom za osebe z demenco je tisti, v katerem imajo usposobjeno osebje za ravnanje z njimi, izhod na vrt s spremstvom za sprehode in pomoč pri čim bolj samostojnem življenju. Usposobljenost osebja ne pomeni zgolj interno izobraževanje, ampak tudi in predvsem s strani zunanjih strokovnjakov /UNIKA,FIRIS/. V izobraževanja za pravilno ravnanje z osebami z demenco, morajo biti vključeni tudi svojci, drugi stanovalci doma kot tudi osebje, ki je v občasnem stiku z temi osebami. Sicer eden podira kar drugi zgradi.
Izhod na vrt in vsakodnevni sprehodi, socialni stiki, pogovor, dejavnosti... so tudi zelo pomembni za življenje oseb z demenco.
Največ boste izvedeli o posameznem domu, če ga obiščete osebno, povprašate svojce, ki imajo nekoga v tem domu. Obiščite ga v dela prostih dneh. Dopoldan, ob delovnikih je vsakem domu dovolj osebja in dogajanj, drugače pa je popoldan, ob nedeljah in praznikih.
Več o potrebah oseb z demenco, ravnanju z njimi in druge teme najdete na naših spletnih stranehhttp://resje.zdus-zveza.si/
http://www.digitaltimelines.eu/
Default avatar

Jože Š

Pozdravljeni!
Tisti z malimi bivalnimi skupnostmi, senzibilnim osebjem in dobrim vodjem ... koprska enota ptujskega. Tako sem slišal od zanesljivih ocenjevalcev. J.
Default avatar

Jože Š.

Pa še to: tam kjer bodo govorili o osebah z demenco in ne o dementnih bolnikih. J