Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

E330-citronska kislina

Odgovori Nova tema
Default avatar Maja 11 Avg 2002 15:48

Zdravo.
V enem od objavljenih seznamov o škodljivosti dodatkov je razbrati,da je E330 dodatek,ki draži ter povzroča vnetje grla ter celo pogojuje nastanek raka.
"Se mu pač karseda ogibam,"sklenem. Vendar, zaslediti ga je v domala vseh živilih; sadnih sokovih vseh vrst(pozna kdo zdrav sadni sok brez dodatka E330?), cedeviti, keksih ipd.
Se je sploh moč ogniti vsem tem izdelkom, ko pa skorajda ni alternativnih zdravih izdelkov? Ali gre zares za tako škodljivo sestavino?
Hvala za odgovor, pripombe ter mnenja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sanja 12 Avg 2002 12:17

Jaz se ga tudi izogibam in kar uspešno - pijem 100% sadne sokove, ali coca-colo, ali VODO!!! Pogledam na škatlo keksev, paradižnikove omake ipd. in se da vse najdet brez citronske kisline! Samo potrudit se moreš malo in prebrat na škatli - pol pa ko že poznaš proizvode, ki so Ok bo nakupovanje hitreje potekal! LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ja 12 Avg 2002 14:05

Ah, daj nehajte ga že "biksati" s temi E-ji. Kar naenkrat je vse strupeno, ker je v vsaki stvari en E, ki je škodljiv????? Zraven pa popijete in pojeste vse ostalo, kar tudi ni najbolj zdravo. Coca-cola???????????? Eno samo zdravje, ja:)))))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar misa 12 Avg 2002 17:39

Sanja,
res je dobro da si pogledamo kaj pise na etiketah, saj na ta nacin lahko izberemo bolj ali manj zdravo hrano. Vendar je potrebno tudi tu uporabljati zdrav razum, saj ni vse zlato, kar se sveti.
Citronska kislina je eden od metabolitov Krebsovega cikla, ki poteka v cloveskem telesu. Ker je Krebs v nemscini rak, so "prevajalci" smatrali da je rakotvorna. O tem je ze bilo veckrat govora na tem, kot tudi drugih forumih.

Kako je z vsebnostjo citronske kisline v pijacah?
100g usteklenicenega 100% pomarancnega soka vsebuje vsaj 1.5g citronske kisline. Seveda na embalazi tega podatka ne boste nasli, ker citronska kislina ni bila dodana, ampak se nahaja v samem sadju. Ravno tako jo najdete v ostalih agrumih, ananasu, jagodah, breskvah, hruskah, crnemu ribezu pa se bi lahko nastevala. Ponekod vec, drugod manj.
Enkrat je nekdo predlagal, da si namesto vseh umetnih zadev stisnili sok limone v kozarec vode. Pri tem si dodas v vodo tudi do 4g citronske kisline, toliko kisline lahko vsebuje limona glede na letino.

Poglejmo se Coca-colo
Carbonated Water - ce so vodi dodali CO2, potem je to E290, sicer pridejo v postev se drugi E-ji.
High Fructose Corn Syrup = sladkor, tega je v pijaci kar nekaj, po enih podatkih ga mala plocevinka vsebuje 37g
Caramel Color = E150
Phosphoric Acid = E338
Natural Flavors - ne vem kateri so, tako da tu lahko kar mrgoli raznih E-jev
po nekaterih podatkih je dodana tudi citronska kislina, ki jo lahko elegantno zamaskirajo kot "natural flavors"
Caffeine = kofein E??? tega je v mali plocevinki 32 mg
Ce pa namesto clasic pijes raje dietno, potem je pa tu poleg ze nastetega se:
Aspartam =E951
kalijev benzoat =E212

lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sanja 13 Avg 2002 08:59

Koka-kole ne pijem že najmanj eno leto - res mi zapaše ob kaki pizzi, ampak to izjemoma, nisem mislila vsaki dan. Tu pa tam če poješ kako stvar s citronsko kislino, tudi sigurno ne bo škodovala. Je pa povsem moja stvar, če izbiram hrano brez citronske kisline, pa tudi brez ostalih dodatkov - aditivov (barvila, konzervansi, gostila, arome...). Ne vem, zakaj bi se po nepotrebnem zastrupljala, če lahko dobiš bolj zdravo hrano brez velikega truda. Vsak pa naj dela, kar želi! Glede E-jev, po mojem niso tako nedolžni, če jih v nekaterih državah prepovedajo, v drugih so dovoljeni - zakaj niso povsod dovoljeni?? Če slediš logiki, ma sej nič ne škodi, pol pa dejte kar kadit naprej, uživat E-je ipd. Kot sem že napisala, vsak naj dela to, kar misli, da je prav. Jaz nikomur ne vsiljujem naj ne kupuje hrane z E-ji in tudi pričakujem, da me ne bo nihče napadal, ker jaz kot zdravorazumska potrošnica berem etikete na hrani!! LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar baba 18 Avg 2002 13:22

Sanja,
res je tvoja stvar kaj kupiš in kako izbiraš, ni pa potrebno potem drugim na tak način soliti pameti, če sama zdraven poješ mnogo druge svinjarije, ki je prav tako ali še bolj škodljiva.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ja 18 Avg 2002 15:41

Sanja, saj te sploh nihče ne napada, ampak po tvojih postih sodeč si še zelo daleč od zdrave prehrane:))) Coca-cola, ki ti sem in tja zapaše ob kakšni pizzi???? Še enkrat....eno samo zdravje, ja:)))) Malo zdrave logike, pa bo, a ne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sanja 20 Avg 2002 12:51

1x na leto ena koka-kola, ostalih 364 dni voda...kaj to je daleč od zdrave prehrane???...ne bom komentirala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar delphine 12 Maj 2009 10:50

citronska kislina nenaravna pač pa umetna kot E 33o je dodana tudi dietetičnim preparatom in raznim bio dotatkom k prehrani. Kako naj potem poskrbimo za zdravo življenje, če je vse ena sama industrija , pogojena s finančnimi motivi proizvajalcev od katerih humanega vidika ni moč prilčakovati!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar gregorg 4 Feb 2011 09:36

Hmm ...
Citronska kislina je kemična spojina s formulo C6H8O7 in jo najdemo v vseh citrusih. Naravne ne moremo razlikovati od umetne. Edino, kar je lahko škodljivo je predoziranje.
V citrusih nikoli ne bo presegla določene koncentracije, če pa jo kupite (npr. pod komercialnim imenom Citronka) in si date par zrnic na jezik bo seveda dražila ustno votlino.
Je pa citronska kislina dodana skoraj v vseh živilih saj je znana kot ojačevalec okusa. Kadar je nekaj kiselkasto se nam zdi bolj okusno oz. pridejo drugi okusi še bolj do izraza. Preizkusite sami.
Toda večinoma je citronska kislina dodana v zelo nizkih dozah, ker bi bile sicer stvari prekisle in zato neokusna.
Mislim, da je vsaka panika odveč.
To, čemur bi se jaz izogibal so predvsem barvila, ki so dejansko potrebna le zato, da stvar dobro izgleda, ne vplivajo na okus in so pogosto nenaravna ...

-------------------------------------------------
Gresak.net
Pesem.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marjan. eko. 23 Feb 2013 18:00

Haj vse je drek , kar ne pridelas doma , ali kupujes od preverjenih malih kmetovalcev , direktno jaz ne hodim vec nikamor pa odlicno shajam in se odlicno pocutim odkar nisem potrosnik Merkator, Tus in druge trgovine se mi zdi da grem kupovat strahnin , a bi vi jedli zivila ce bi vedeli da je v njem 1gram strahnina??? strupa za podgane, tako je v teh marketih nic uzitnega sama bolezen !!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Del 13 Jun 2013 11:56

Živjo

Šel sem se testirat na intoleranco za hrano, pa sem dobil izvid, da imam intoleranco na Aspergillus niger. Potem sem malo pobrskal po internetu, pa sem našel, da se Aspergillus niger uporablja pri izdelavi E330.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ajda 1 17 Sep 2013 21:36

Pozdravljeni.

Bom kar tukaj vprašala. Kupili smo aparat za smetano (dozo) z bombicami. Pa piše, da bombica vsebuje N2O. pa me zanima, je to nevaren aditiv? Je nezdrava taka smetana, bi bilo boljše uporabljati navaden mikser?

hvala za odgovor

Ajda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar savrinka 18 Sep 2013 09:16

Če se ne motim je N2O smejalni plin. Naj me kakšna bolj podkovana popravi, če se motim. V veliki količini je to tudi droga in seveda kot taka nezdrava in pušča posledice. Kakšne so te količine ne vem in sigurno obstajajo neki normativi koliko le tega je še za zdravje neškodljivo in ga zato lahko uporabljajo tudi za prehrambene namene.
Osebno takih dodatkov ne uporabljam v kolikor lahko dobim isti rezultat brez kakršnih koli dodatkov. In smetano recimo prav z lahkoto stepem samo z mešalnikom.

********
OBIRANJE OLJK
http://plahuta.si/index.php/sl/novice/4 ... -oljk-2017

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Topsy 18 Sep 2013 13:43

Prikaži citatDel je napisal/a:
Živjo

Šel sem se testirat na intoleranco za hrano, pa sem dobil izvid, da imam intoleranco na Aspergillus niger. Potem sem malo pobrskal po internetu, pa sem našel, da se Aspergillus niger uporablja pri izdelavi E330.
Aspergillus niger je gliva, ki raste na kruhu, ce ga pustimo predolgo na zraku. Aspergillus imate mnogi na kozi, pa sploh ne veste zanj.

Citronsko kislino se pa lahko proizvaja s kemicno reakcijo ali pa biotehnolsko. Kjer se v Aspreillus niger zapise gen, da le-ta proizvaja citronsko kislino. Na isti nacin se dela morje spojin, vkljucno z glavnimi antibiotiki in bioloskimi zdravili.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar m98 8 Avg 2015 22:45

http://aditivi.mirankocbek.info/opis.php?id=113

Zaradi jezikovne pomote napacno razumljena kot škodljiva in čelo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Xrobe 3 Jun 2017 03:08

Največji problem vseh teh E-jev je da rušijo naravno ravnovesje mineralov v organizmu. Npr. rastlinski pepel je krasen vir mineralov in tudi morska voda seveda.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh