Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

pomoč pri razlagi izvida - kožni rak

Default avatar

mirmil

Pozdravljeni!
Tudi mojo mamo je doletel kožni rak in ne vem več, kdo je bolj sesut in potrt, ona ali družina okoli nje. Najbolj boli to, da ti nihče točno ne pove, kako hudo je - nočem posploševati,vendar v našem primeru je tako, da samo čakamo, da nam bo kdo končno razložil, kaj točno pomenijo izvidi. Ker je bila 20. 6. 2015 operirana (odrezali so ji znamenje in diagnoza je bila maligni melanom) in ji do danes še nihče ni točno razložil, kaj piše v izvidih, sem se obrnila na to stran. Upam, da mi bo kdo lahko pomagal. Ne morem kar sedeti in čakati, ker se bojim, da je ta čas predragocen za njeno življenje. Od prve operacije sta minila 2 meseca, mama pa še vedno nima datuma za novo operacijo. Dobila naj bi ga v 3 tednih. Ne vem, a to traja toliko časa, ker so izvidi optimistični ali je to normalno za naše zdravstvo. Do sedaj je naredila ultrazvok pljuč, trebuha in dimelj.
V izvidu od prve operacije pa piše sledeče:
maligni melanom, Clark IV, globina invazije 1,8 mm (Breslow). Žariščno je prisotna radialna rast površinsko rastočega tipa. Prisotna je vertikalna rast epiteloidnoceličnega tipa. Ni ulceracije. Pigmentacija tumorja je blaga. V bazi tumorja ni limfocitne infiltracije. Ni znakov regresije tumorja. Ob robu lezije je prisoten ostanek junkcijskega lentiginoznega nevusa. V dermalni komponenti je do 5 mitoz na mm2. Ni vaskularne invazije. Prisotna je karcinomska limfangioza. Prisotni so številni satelitski mikroinfiltrati, eden oddaljen od tumorja 1 cm. Stranski kirurški robovi niso tumorsko infiltrirani. Kirurški rob v globini ni tumorsko infiltriran. Koža zunaj tumorja je brez posebnosti. Tumor je od stranskega ekscizijskega roba oddaljen 6 mm, najbolj oddaljen satelitski mikroinfiltrat pa je od stranskega ekscizijskega roba oddaljen le 0,3 mm.

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za pomoč!
Default avatar

nekaj podatkov

Odgovorila sem ti že eno temo nižje, tule kopiram svoj odgovor.

Ker iz tvojega zapisa ne razberem vprašanja, bom komentirala izvid.

1. maligni melanom, Clark IV, globina invazije 1,8 mm (Breslow): gre za najhujšo in najbolj maligno obliko kožnega raka, ki je dosegel neko srednjo debelino. Podatka Clark IV in Breslow 1,8 mm sta torej prognostično manj ugodna.
2. ni ulceracije: prognostično ugodno.
3. v bazi tumorja ni limfocitne infiltracije, ni znakov regresije tumorja: najverjetneje prognostično ugodno. Tu si še največji stručkoti niso čisto na jasnem.
4. v dermalni komponenti je do 5 mitoz na mm2: prognostično neugodno.
5. prisotna je karcinomska limfangioza: prognostično neugodno. Tumor je zašel v limfne žile, po katerih lahko priplava najprej do bezgavk, nato pa po telesu. Podatek namiguje na možnost metastaz.

Izvid narekuje reekscizijo in biopsijo varovalne bezgavke.
Lep pozdrav!
Default avatar

mirmil

Pozdravljeni!
Ravno to sem si želela - da mi nekdo razloži, kaj piše v izvidu tako, da bom tudi sama razumela. Zanima me pa še, kaj pomeni reekscizija in biopsija bezgavke. A mi lahko še to malo razložite? A mislite, da se lahko to vse v 2 mesecih močno poslabša? Tega se najbolj bojim. Ultrazvok trebuha, pljuč in dimelj je bil ok.
Stokrat hvala za vašo pomoč!
Lep pozdrav
Default avatar

MOJCA

Pozdravljena!
Reekscizija pomeni ponoven izrez, ker verjetno znamenje ni bilo izrezano v celoti oziroma je treba doseči t.i. varnostni rob okoli znamenja. Reekscizijo običajno kombinirajo z biopsijo varovalne bezgavke, ker je pri melanomu globine 2-4mm kar preko 25°% bezgavk že pozitivnih, se pravi so se rakaste celice razširile v limfe.
Več si laho preberete na:
http://www.onko-i.si/fileadmin/onko/dat ... upp1_5.pdf

lp
Default avatar

mirmil

Mojca, tudi vam hvala za prijaznost in pomoč. Mami so rekli na ultrazvoku dimelj, da je vse ok. A to kaj pove glede bezgavk in limf? Se opravičujem, ker imam toliko vprašanj, ampak nevednost mi ne da miru.
Hvala še enkrat.
Default avatar

MOJCA

Glejte, nimam medicinske izobrazbe in vse kar vem je izključno iz knjig in pogovorov z onkologi, ko je za rakom zbolela tašča. Dejstvo je, da kakor je katerakoli od bezgavk pozitivna, gre pri tem za razširitev rakavih celic primarnega tumorja. Kje in kdaj, če sploh, bo ta primarni rak metastaziral, je nemogoče napovedati. Pri tašči je šlo za metastaze na kosteh dobro leto po operaciji primarnega tumorja z eno pozitivno bezgavko. Super je dokler so ostali organi ok.
To vedno napišem, rak je bolezen, ki se pri vsakemu popolnoma drugače obnaša in nemogoče je vam napovedati nekaj, ker je bilo tudi pri nas tako in obratno.
Na internetu najdete en kup člankov o kožnem raku, tudi stopnjah le-tega, kam običajno metastazira........... malo preglejte in si zapišite vprašanja in vprašajte zdravnika in onkologa. Le tisti, ki pozna vso zdravstveno stanje in izvide vaše mame, vam lahko pove približno kako in kaj.

lp
Default avatar

nekaj podatkov

mirmil je napisal/a:
Kje je imela mama melanom? Če na nogi, potem ta podatek pove, da v bezgavkah najverjetneje ni metastaz, ni pa to 100-odstotno.
Pri metastazah ločimo še mikrometastaze, to so tiste, ki so manjše od 2 mm, in izolirane tumorske celice, to so metastaze, ki so manjše od 0,2 mm. Pri melanomu se šele delajo študije, ki bi razjasnile, ali je med temi metastazami kakšna razlika v prognozi.
Pri biopsiji varovalne bezgavke se mesto primarnega tumorja označi z barvilom, nato pa odstrani bezgavke, v katerih se to barvilo prikaže. To so bezgavke, v katere se drenira področje, v katerem je tumor. Če je kam zaseval, bo najprej v te - varovalne - bezgavke. Biopsija varovalne bezgavke pri melanomu ni terapevtska, temveč zgolj napoveduje prognozo.
Default avatar

mirmil

Mama je imela melanom na nogi v bližini gležnja. Glede na vaše zapise se mi zdi, da ne smem biti preveč črnogleda in da je upanje, da bo vse dobro. Hvala vam za pomoč, saj mi je končno malo bolj jasna vsa situacija. Upam samo, da se ne vse skupaj predolgo vleče, kar se tiče čakanja na reekscizijo.
Vesela sem, da še obstajajo ljudje, ki priskočijo na pomoč!
Lep pozdrav
Default avatar

nekaj podatkov

mirmil je napisal/a:
Se strinjam. Kar pogumno naprej. :-)
Default avatar

MOJCA

mirmil je napisal/a:
Črnogleda? Nikoli. Rak je zadnje čase v veliko meri zazdravljiv in se ga tretira kot kronično bolezen. So primeri, ko so bile prognoze ugodne pa je bolnik vseeno umrl in poznam primere, kjer ni kazalo najbolje pa so ljudje živi še po nekaj letih. Na začetku je vedno šok in panika ko bi rad vse naenkrat uredil in zvedel, pa zdravil ipd... Vem, ker ravno v teh dneh mamo čaka kup testov, s katerimi bodo diagnosticirali raka in podali terapijo. Ampak treba se je malo usest, počakat na izvide, terapijo in počasi in z glavo premislit naslednje korake.
lp
Default avatar

mirmil

Mojca, vidim, da ste v podobni situaciji kot jaz in razumete moje občutke. Očitno nisem edina, ki se sooča s paniko in strahom (čeprav ste vi bolj optimistični). Ni lahko tolažiti celo družino, potem pa še sebe prepričevati, da bo vse dobro. Pridejo dnevi, ko sem enostavno na tleh in preveč analiziram vse skupaj. Najbolj pa boli to, ko je človek nemočen in lahko samo čaka na izvide, diagnoze ...
Upam, da čim prej mine ves ta stres in da bosta najini mami ozdraveli.
Lep in miren večer vam želim.
Default avatar

MOJCA

mirmil je napisal/a:
Hvala za lepe želje in enako tudi vam.

Meni je mogoče malo lažje, ker sem to dalaskozi tri leta nazaj s taščo. Seveda najprej panika pa hitenje in skakanje sem in tja, potem pa se skozi mesece človek umiri, pa tudi utrudi in spoznaš, da bolniku še najbolj pomagaš z umirjenostjo in hladno glavo. S taščo sva dale skupaj skozi prve trenutke, ko je zvedela za diagnozo, srečne trenutke, ko bi naj bilo zdravljenje uspešno in zadnje obdobje bolezni, ko se je rak razširil in jo priklenil na posteljo.

Predvsem se umirite, počakajte na izvide in terapijo, potempa korak za korakom.

lp
Default avatar

lejdy

Naj se oglasim še jaz, vaša mama bo napotena na eno od klinik kjer ji bodo vbrizgali modrilo ki obarva bezgavko, da jo izrežejo in preverijo- Če je prva bezgavka pozitivna izrežejo vse bezgavke v bezgavčni loži ( verjetno v dimljah), če je negativna zašijejo. sledijo kontrole na OI, moj mož jih je imel na eno leto- Clarc III in sicer 5 zaporednih let. Sedaj kožo redno spremljajo dermatologi na letnih pregledih
Default avatar

mirmil

Še enkrat hvala vsem. Prosila bi pa še eno informacijo. A je to normalno, da se čaka več kot 2 meseca na ponovni izrez? Ni to predolgo? Kako je bilo v vaših primerih?
Default avatar

lokalnosranje

Žal je to normalno. Še dlje se čaka, tudi na prvo operacijo.
Default avatar

azalea

jaz imam Clark IV, Breslow 4,7 pa čakam da me pokličejo iz OI za datum posega.
&.7. sem imela pregled pri njih, 10.8. anesteziologa, zdaj pa lahko samo čakam. Takrat je rekel da se čaka 2-3 mesece da še enkrat vrežejo in odstranijo varovalno bezgavko/e.

se mi je pa naredilo znamenje nad desno dojko.

Premagala sem raka že enkrat v otroštvu, bom pa še tega :)
Default avatar

mirmil

Azalea, tudi moji mami so rekli na OI, da se čaka 9-12 tednov. Z anesteziologom se je pogovarjala tako kot vi, 10.8. in so ji rekli, da ji bojo v 3 tednih sporočili datum, ampak ga še ni dobila. Super, da ste tako pozitivni, ker moja mami je čisto na tleh. Ko je prišla od anesteziologa, je rekla, da ne gre več nikamor na noben pregled in da ne bo šla na operacijo. Celo z mano se ni hotela nekaj časa pogovarjati, ker je bila jezna in tako nemočna. Zdaj se je sicer malo umirila, ampak ne vem, kako naj jo spravim v dobro voljo, da bo začela bolj pozitivno gledati v prihodnost :(
Veliko sreče vam želim!
Default avatar

azalea

Kaj pa drugega preostane kot pozitivno razmišljat :)

So mi naredili preventivno UZ pazduhe, pa ni nič opaziti, da bi kaj bilo povečano. Tudi rtg pljuč je normalen. Tako da vsaka malenkost vpliva pozitivno :) dokler ne začneš brat po googlu :)
edino sedimentacijo v krvi imam malo povečano - no vsaj v začetku meseca sem jo imela, in ker ni moje osebne zdravnice tega nismo več ponavljali.

jaz sem z anesteziologinjo zadovoljna, si je res vzela čas za mene in moje težave - se pozna, da me vodijo v Lj že od leta 86 in jo je vse podrobno zanimalo. Edino kar je rekla in upam da se bo držala je to, da bo probala uredit da pridem čimprej na vrsto (trkam po lesu:) ker sem vrsti za IVF (bi ga morala kmalu imeti, ampak bo to vse skupaj prestavilo - se tolažim, da morda ne bi bil uspešen:) Tako da upam, da tam pridem kmalu na vrsto, ker je še genetika v igri in jim rado zmanjka denarja za te posege :)

Tudi vaši mami želim veliko sreče; če pa vas še kaj zanima, pa me lahko kontaktirate.
Default avatar

MOJCA

Pozdravljeni Azalea!
Najprej vam želim vse dobro in super, da uspete biti pozitivni :-)
Bi vas pa nekaj vprašala: sem prav prebrala, da načrtujete IVF? Ne mislim popolnoma nič slabega, kakorkoli, ampak to ste načrtovali pred diagnozo ali to načrtujete kljub diagnozi?
Sama imam eno kronično zadevo, sicer ne raka, pa nima težav z zanositvijo, ampak so me prav vsi prepričali, da drugega otroka imeti je neumnost, egoizem..... najbolj proti so bili zdravniki in ostali. Kaj pa pravijo pri vas? Imam znanko, ki je bila prav tako v postopku, pa je imela težave s tekočino v trebušni votlini + našli povišane tumorske markerje in so jo takoj potegnili iz postopka, pa čeprav ni bila niti blizu diagnozi rak. Sicer se je potem izkazalo za čisto enostavno zadevo in je pri postopku izgubila dobro leto, pa še kasneje so se vsi obregnili v to ali je res ok ali ne.

kakorkoli, želim vam vse najboljše

lp mojca
Default avatar

azalea

MOJCA je napisal/a:
IVF je bil planiran že prej, še preden sem izvedela za vse kar se zdaj dogaja. Vsekakor mi niti na pamet ne pride da bi rinila z glavo skozi zid.
2013 zanosila, izgubila sina v 25. tednu; potem letos v 11 tednu missed ab; tako da bi zdaj z ivf počasi pričela če bi seveda vse ok bilo. Pa ni...In tega se prekleto dobro zavedam.
Bom prosila tam za prestavitev - najprej morem uredit sebe kompletno :) za vse ostalo bo pa že čas....

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic