Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Pomoč - NUJNO!

Default avatar
Lepo pozdravljeni,

na vas se obračam po pomoč za prijateljico.

Je poročena, ima dva odrasla otroka. Njen mož ima diagnosticirano manično depresijo, poleg tega pa ima težave z alkoholom in je bolestno ljubosumen.
Dva tedna nazaj se je prvič pojavilo nasilje z njegove strani. Poleg tega, da bi jo udaril, če se ne bi uspela za las umakniti, ji je tudi grozil da jo bo ubil, grozil pa je tudi, da bo storil samomor. Zatekla se je k meni, od koder sva nato poklicali policijo. Narejen je bil obsežen policijski zapisnik, njega pa so odpeljali v psihiatrično bilnišnico.
Potem pa se je zgodilo nekaj, česar jaz ne morem razumeti ... Brez da bi prijateljico obvestili, so ga premestili iz zaprtega na odprti oddelek, višek vsega pa je bil, da jo niso obvestili, ko so ga za vikend spustili domov, ko v bolnišnici ni bil niti en cel teden. Je prišla domov in je bil v stanovanju. Totalen šok ...
Tisti vikend zaradi strahu seveda ni spala doma. Je pa spet hodil za njo, doma pripravljal teren da bi se obesil, v nedeljo, ko naj bi naslednji dan odšel nazaj v bolnico, pa ji je zopet grozil, da jo bo ubil, da če ne pride domov, da bo naredil samomor. Zopet so klicali policijo, njega pa ni bilo doma, tako da ga je policija celo noč iskala.
Sedaj je spet v psihiatrični bolnišnici. Prijateljica je naletela na zelo neprijaznega zdravnika. Ko je danes klicala, da bi povprašala po metodi zdravljenja, jo je na grobo odslovil z besedami "ja vi meni povejte, kako naj ga zdravimo ... ".

Prijateljico je sedaj seveda grozno strah, da bi ga zopet spustili domov, brez da bi jo o tem obvestili. Mene pa zanima, kako je sploh mogoče, da zdravnik pacienta spusti domov, sploh če je pri njih zaradi nasilja v družini, ima obsežen policijski zapisnik in tako naprej. Kako se kaj takšnega sploh lahko zgodi? Kdo bi odgovarjal, če bi ta gospod sebi ali pa moji prijateljici ta vikend kaj storil? Zdravnik pravi, da ni dobil zapisnika o tem drugem incidentu, ko je bil pogrešan in ga je iskala policija ...
Kaj lahko naredimo? Na koga se lahko obrnemo?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem ...
Lp!
Default avatar
Pozdravljeni,

mislim, da je tukaj prišlo do težav v komunikaciji, predvsem med zdravnikom in svojcem. V takih situacijah je za vse udeležence koristno sodelovanje in jasna komunikacija, sicer prihaja do takšnih in drugačnih zapletov.
Če ima mož od vaše prijateljice resno duševno bolezen, zaradi katere je trenutno nevaren za druge (nasilen, grozi umorom, samomorom), je lahko zadržan na zdravljenju proti svoji volji. Seveda, mora imeti lečeči zdravnik, in posledično tudi sodišče ki o tem odloča, vse relevantne informacije.
Bolnik je na zdravljenju primarno zaradi svoje duševne bolezni in ne zaradi nasilja v družini. Zaradi nasilja bi ga sicer obravnavala policija in sodišče. Ker je gospod tudi bolan, je nujno najprej pozdraviti njegovo bolezen, in šele potem (ali tudi sproti), se odločiti kako, v tej situaciji, preprečiti eventualno družinsko nasilje. Vaša prijateljica, naj se obrne po pomoč na socialno službo, kjer ji bodo pomagali raziskati vse možnosti.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket