Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

pecivo brez peke

Default avatar

sara

Živjo!

Zanima me, če poznate kakšen dober recept za pecivo brez peke. Bliža se novo leto in bi rada naredila nekaj piškotov ali keksov ali karkoli že brez peke.

Hvala!
Default avatar

mateja

živjo,

zmešaš zmiksane albert kekse, dodaj margarino (zmehčano), kokosovo moko, malo ruma in po želji še malo sladkorja. vse skupaj daš v pekač (ali kako drugo posodo) in pustiš v hladilniku vsaj eno uro. ko se masa strdi, jo še preliješ s stopljeno čokolado (po želji, ji lahko dodaš maslo). tako narejeni piškoti imajo super okus (spominja na marcipan).


dober tek!
Default avatar

Morska deklica

Domače bajadere

20 dag sladkorja in 10 žlic vode kuhaj dokler se ves sladkor ne raztopi. V raztopino dodaj 20 dag zmletih albert keksov in 20 dag zmletih orehov. Premešaj in v še vročo maso dodaj 20 dag stopljenega masla. Maso dobro premešaj in jo razdeli na dva dela. En del daj v pekač in ga poravnaj. V drugi del daj 10 dag stopljene jedilne čokolade in dobro premešaj. Daj na prvi del in poravnaj. 50 g jedilne čokolade in 50 g masla raztopi in daj na pecivo. Daj za vsaj 2 uri v hladilnik. Nareži na kocke.

Če koga zanima lahko napišem še recept za nepečeno rolado in rumove kroglice.
Default avatar

sara

Morska deklica!

Hvala za pomoč, prosim, daj še kakšen recept, ki ga poznaš, vseh receptov bom zelo vesela in jih uporabila!

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Default avatar

Tinca

Poskusi tale zelo preprost recept:
Albert piškote položiš na pekač ali drugo posodo in nato skuhaš posebej puding ter ga še vročega preliješ čez piškote (da se piškoti napijejo,ker če preliješ hladen puding se ne napijejo),to ponoviš še enkrat da dobiš dva nadstropja in nato počakaš da se vse skupaj ohladi in na vrhu premažeš še stepeno smetano nato daj pecivo v hladilnik
Pa še eden zelo podoben:
Tokrat daš v pekač BEBI piškote in jih položiš v pekač.Skuhaš razno sadje enkratno pride če kupiš kar zmrznjene gozdne sadeže.V lonec narežeš sadje jabolka,breskve ali jabolka in gozdne sadeže ter dodaš samo par žlic vode ter nekaj žlic saldkorja nato kuhaš dokler se sadje ne zmehča da dobiš gosto maso-čežano.Preliješ piškote da dobiš ponovno 2 nadstropja in ko se ohladi premažeš še s stepeno smetano,pecivo postaviš v hladilnik.
upam da ti bo kakžen recept všeč,sigurno ti bosta uspela,ker sta zelo preprosta in brez peke.
LP
Default avatar

Morska deklica

Nepečena rolada

Masa 1:
20 dag zmletih orehov
15 dag sladkorja
2 rebra naribane čokolade
malo ruma
1 beljak
2 -3 zmlete Albert kekse

Masa 2:
10 dag malsa
10 dag sladkorja
rumenjak

Orehe, sladkor, čokolado, rum, beljak in kekse zmešaj. Testo razvaljaj v plast debeline prsta. Maso 2 segrej na sopari. Ko je tekoča jo namaži ma razvaljan prvi del. Zvij v rolado.
Default avatar

Morska deklica

Rumove kroglice

1 jajce
20 dag masla
30 dag sladkorja v prahu
5 dag kakava
20 dag zmletih Albert keksov
rum po okusu

Vse sestavine zmešaj in maso dobro umesi. Daj v hladilnik za najmanj pol ure. Iz mase oblikuj kroglice in jih povaljaj v zmletih orehih, lešnikih, čokoladnih mrvicah ali kokosovi moki.
Default avatar

Lili

Tole pecivo je zelo dobro, pa tudi zelo sladko. Jaz ga delam vsake 2 meseca, mi je pa blazno všeč.

Piškotno pecivo

25 dkg margarine
20 dkg sladkorja v prahu
4 rumenjaki
1 vanilin sladkor
1 žlica prave kuhane kave (od 1/2 l kave)
malo ruma

vse to zmešaj v kremo, da postane gladka.
V 1/2 l kave pomakaš albert piškote ( cca 4 sekunde) in jih polagaš na pladenj, eden zraven drugega.
Ko je spodnja plast dovolj velika, namažeš kremo. Nato ponavljaš s plastjo in kremo po želji. Ko končaš, vrh namažeš s kremo in potreseš z čokoladnimi mrvicami ali čem podobnem.

Dober tek!
Default avatar

jože

ljubčki moji, ne igrajte se s surovini jajci (rumenjaki)...zelo veliko je okuženih s salmonelo, kar pomeni, da jih je treba termično obdelati vsaj 10 min.......
Default avatar

Manka

Torta z jogurtom in kivijem
Za okoli 12 kosov potrebujemo:
200 g maslenih piškotov, 75 g mehkega masla, 6 kivijev, 3 žlice limoninega soka, 75 g sladkorja, 700 g jogurta, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 10 lističev bele želatine, 25 g mandeljnovih lističev, 1 žličko akacijevega masla, 1 neškropljeno limono, lističe mete.
Priprava:
1. Podlaga: Kekse damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem. Skupaj z mehkim maslom jih zgnetemo v voljno zmes. Z njo obložimo dno plitvega modela (premer 26 cm), testo rahlo pritisnemo z rokami in postavimo model na hladno.
2. 4 kivije olupimo in narežemo na kocke. Damo jih v kozico, pokapamo s sokom polovice limone, potresemo z 2 žlicama sladkorja in 4 minute počasi kuhamo na slabem ognju.
3. Jogurt kremasto namažemo, dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor. Želatino namočimo v mrzli vodi, jo dobro ožmemo in razpustimo v vroči kivijevi raztopini (ki pa ne sme več vreti). Vmešamo 3 žlice jogurtove mase, nato kivijevo mešanico z lopatko rahlo pridenemo jogurtovi mešanici. Za 30 minut jo postavimo v hladilnik.
4. Z ohlajeno kremo namažemo podlogo in postavimo torto za 3 ure v hladilnik.
5. V teflonski ponvi zlato rjavo prepražimo mandeljnove lističe (brez maščobe), nato kozico odstavimo z ognja in pustimo, da se mandeljni ohladijo.
6. 2 kivija olupimo, narežemo na tanke rezine in jih premažemo z medom. Polovico limone narežemo na zelo tanke rezine, jih damo na sredino torte in prepognemo (vmes naložimo rezine kivija).
7. Torto po obodu in gornjem robu potresemo s prepraženimi mandeljnovimi lističi, okrasimo s preostalimi rezinami kivija in lističi mete in do serviranja postavimo na hladno.

Jaz sem to torto delala ta vikend in je res super. Namesto podlage iz keksov in masla lahko uporabiš biskvit, del sladkorja v kremi pa z Natreenom. Tako kar precej zmanjšaš količino maščob in kalorije.
Dober tek.
Default avatar

perla

Skuhaj puding (okus po zelji)
Na dno pekača položi navadne albert kekse..lahko jih navlažiš z rumom.Na to stresi lahko še vroč kuhan puding...Ko se malo ohladi ,puding seveda, na vrhu premaži vse skupaj s sladko smetano..po vrhu smetane posuj s kakavom..
reže se zelo lepo..je izredno osvezujoče pecivo..mora pa biti ohlajeno v hladilniku Dober tek!
Default avatar

Nadine

Draga Perla, povejte mi, prosim, kako je lahko vaše "pecivo" - to se pravi z rumom pokapljani piškoti, politi s pudingom in sladko smetano, zelo osvežujoče? Sari pa bi rada pojasnila, da že sama beseda PECIVO pomeni, da se je oz. se bo nekaj peklo v pečici in da brez tega postopka ni mogoče narediti peciva! Kaj ste danes kuhali - morda sendvič? Ej, ej, mladina (predvidevam, da ste rosno mladi), kje je vaše znanje materinega jezika?! Pa brez zamere in lep pozdrav!

Nadine
Default avatar

lujinna

Na dno okrogle posode polozite albert ali bebe kekse. Skuhajte puding in jih prelijte z vročim pudingom, to ponovite se 1x da dobite dve nadstropji. na vrh polozite jagode narezane na ploščice in prelijte z smetano ali želatino. Keksi se bodo napili in bodo postali mehki. Pecivo dajte v hladilnik da se strdi in ohladi. Zraven ponudite kavo.:D


PA DOBER TEK...<3
Default avatar

kuhrca

[quote=""Nadine ""]
Draga Perla, povejte mi, prosim, kako je lahko vaše "pecivo" - to se pravi z rumom pokapljani piškoti, politi s pudingom in sladko smetano, zelo osvežujoče?
Nadine[/quote]

probi, pa boš vidla, postavi čez noč v hladilnik

pri nas je tole na sporedu vsak vikend čez poletje, ker je RES osvežujoče!!
Default avatar

GOOFY

JST BI RABU EN RECEPT IZ KAKIJEV ČIST ENGA NA IZI.
Default avatar

broni

Pozdravljeni !!! Meni sicer tale želetina sploh ne potegne , ima kdo izkušnje , da se da kaj druzga uporabit ?! Drugače pa domača bajadera , sploh ni tako slaba , pa še hitro imaš narejeno ! Jaz delam tudi piramide , ki so tudi "zakon " !!! To se tudi nič ne peče , moraš pa imet mal več časa , ker je delo malo zamudno ! lp
Default avatar

nka

Mogoče kdo pozna kakšno kivijevo pecivo?

hvala že v naprej!
Default avatar

klarčii

Tole mi pa čisto tako zveni kot da bi brala podoben recept kot za sladico:tiramisu..in še..strinjam se s tabo..odlična sladica je..najboljša..sem že enkrat sama doma pekla in so ga otroci oboževali..;)
Default avatar

mayyya77

jaz bi pa kak recept za pecivo z jogurtom..brez pečenja,ker mi je že tko-brez da pečem pecivo v pečici-pretoplo :)