Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

BETMIGA 50 mg

Default avatar

MILAN_59

Spoštovani!

Več let imam težave s previsokim krvnim tlakom. Moja trenutna terapija je Prenessa 8 mg, Nebilet 2,5 mg, Lorista 50 mg in Rawel SR 1,5 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 6 mg. Moj tlak je nekako urejen, saj je ob meritvah (zjutraj in zvečer prej, da vzamem tablete), večinoma izpod 140/90, utrip pa med 48 in 55
udarci/min.
Pred kratkim pa mi je urolog zaradi težav s preveč aktivnim mehurjem predpisal tablete Betmiga 50mg. Za mehur je precej bolje saj se je potreba po uriniranju precej zmanjšala, težava pa so neželeni učinki teh dodatnih tablet:
neredno bitje srca (zelo pogosto utrip ali dva kar izostaneta),
hitrejši srčni utrip (frekvenca se je povečala na 60 – 75),
močno zavedanje lastnega srčnega utripa (posebej moteče zlasti ponoči),
zvišan krvni tlak.

Moje vprašanje: ali je to nevarna situacija? Naj dvignem jemanje Nebileta na 5 mg? Ali moram urološke tablete Betmiga 50mg prenehati jemati ali je morda rešitev v manjši dozi (25 mg, če bo zadosti)?


Za Vaše odgovore/nasvete vnaprej zahvaljeni!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, opisane težave so navedene med možnimi stranskimi učinki zdravila. Praviloma niso nevarne, a o vaših konkretnih se ne bi želel izjasnjevati brez pregleda. Možna rešitev je v zmanjšanem odmerku zdravila (50 mg je sicer običajen odmerek), odsvetujem pa vam, da poskušate odmerje spreminjati samo oz brez vednosti (in odobritve) vsaj osebnega zdravnika, ki ima vpogled v vaše celotno zdravstveno stanje.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj