Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

radenska

Default avatar

marja

Pozdravljeni!
Ali kdo mogoče ve, ali je pitje radenske po 2 litra na dan mogoče škodljivo zaradi vseh snovi, ki jih vsebuje???
Hvala!
Default avatar

Kaja

Mislim, da na steklenici piše, da se moraš posvetovati z zdravnikom o pitju večjih količin. Vsekakor pa ni dobro, ker gazirane pijače pospešujejo celulit.


LP,Kaja
Default avatar

erica

Tudi jaz spijem full radenske na dan in me zanima, zakaj bi lahko bila škodljiva, saj je naravno gazirana??
Default avatar

nina

živjo,

po mojem ni škodljivo. vseeno pa bi bilo boljše če jo nadomestiš z negazirano vodo (zaradi želodca in celulita).
Default avatar

marja

Jaz pijem negazirano radensko.
Default avatar

Mojca

Gazirane pijace lahko povrzocijo vnetje grla, saj CO2 v njih podhlajuje grlo.Radenska pa je v veliki kolicini skodljiva zaradi vsebnosti mineralov, ki lahko v nepravilnem razmerju oz v preveliki kolicini obremenjujejo ledvice.Zato ni potrebno z njo pretiravati, ceprav kaksen kozarec na dan ne skodi.

Lp Mojca
Default avatar

Alk

Pozdrav!

Glede pitja samo na kratko. Vsak na pije kolikor mu pase, saj imamo v telesu signalne 'lucke', ki nam sporocajo kdaj smo zejni in kdaj nismo vec. Drzimo se teh in vse bo OK.
Ce cloveku pase gazirana radenska ima to nek pomen. Vsak organ v telesu ima svoj 'okus' in to pomeni, ce si v tem trenutku ta organ zeli mehurcke ali te minerale, beljakovine ali karkoli ze mu jih pac damo. Potrebno pa je vedeti, kaj je za telo dobro in kaj ni. Najboljse je poslusati svoje telo in stvar poteka brez problemov.
Celulit!? Ja res je, da nastaja, vendar ne zaradi gaziranih pijac, temvec zaradi umetnih sladil, belega sladkorja, preciscene moke in kravjega mleka. Tvorijo se takoimenovani mukopolisaharidi, ki pa jih zelo tezko odstranimo. Seveda pomembno je pa tudi gibanje.

Lp, Alk
Default avatar

Kaja

Zdravnik je na drugem forumu odgovoril, da je v takih vodah veliko Natrija in da zato ni priporočljivo pitje v večjih količinah. Tudi, če pijača ni gazirana. Preveč Natrija v organizmu pa obremenjuje ledvice.

LP,Kaja
Default avatar

Alk

Seveda je veliko natrija. Zakaj pa naj bi skodil? Ker povzroca obremenitev ledvic in s tem visok pritisk in se ostale stvari. Zanima me, kdo se uporablja cisto naravno morsko sol, ki vsebuje poleg NaCl (sol) tudi ostale minerale. Jodirana sol vsebuje vecinoma NaCl, kot tudi ze napol pripravljena zivila (juhe, omake itd). Ce pa pogledamo vse skupaj, pa je res ogromno natrija. Natrij se v ledvicah izmenjuje z drugimi minerali in ce jih ni, pa nastanejo rahle tezave. Vsa hrana je kemijsko predelana in brez mineralov, ki bi se z lahkoto absorbirali v telo. Ker pa teh na zalost ni vec, pa moramo jesti dodatke - magnezij, kalcij, zelezo, kjer pa je njihova absorpcija zanemarljivo nizka.

Lp, Alk
Default avatar

Andrej

Po mojem za aktivno osebo 2 L dnevno ni preveč. Vsebnost mineralov ni niti tolikšna, da bi dosegla povprečen vitaminsko/mineralni dodatek, ki jih prodajajo v lekarnah. Tisto, da CO2 povzroča celulit je bilo pa res smešno...


Lp, Andrej
Default avatar

Kaja

Na tej strani eksplicitno piše, da je treba črtati gazirane pijače.
http://med.over.net/index.php?full=1&id=178

Mogoče je bilo napačno rečeno, da CO2 povzroča celulit, boljše bi bilo , da pospešuje.
Ali pač mi česa ne vemo ? Vsako strokovno mnenje je zelo dobrodošlo .Ali lahko
razložiš kaj si mislil , prosim .LP,Kaja
Default avatar

Lennya

Hellow!

Radenska ni skodljiva v zmernih kolicinah in NE REDI !!! Trust me..I know.
Default avatar

Gregc

https://www.aktivni.si/zdravje/vpliv-na ... e-na-telo/

Redno uživanje naravne mineralne vode blagodejno vpliva na naš organizem in zdravje, je dokazala najnovejša študija. Pomaga pri hujšanju, spodbuja rast mišične mase, povečuje maso mineralov v telesu in pripomore k splošnemu izboljšanju počutja.

Najnovejša klinična analiza, ki jo je izvedla raziskovalna enota Radenska v sodelovanju s strokovnjaki Medicinske fakultete v Mariboru, je proučevala vpliv naravne mineralne vode Radenske Classic na človekov organizem in dokazala, da redno uživanje Radenske Classic blagodejno vpliva na naš organizem in zdravje: pripomore k vitkemu telesu, spodbuja rast mišične mase in povečuje maso mineralov v našem telesu ter pripomore k splošnemu izboljšanju počutja.

V raziskavi je sodelovalo je 44 prostovoljcev, športnikov in tudi manj aktivnih posameznikov. Preiskovanci so bili razdeljeni v dve skupini: polovica preiskovancev je vsakodnevno uživala 1,5 litra Radenske Classic, ostalih 50 % pa je vsakodnevno uživalo 1,5 litra placeba. V obeh skupinah so bili preiskovanci enakomerno razporejeni glede na strukturo spola ter njihovo športno aktivnost oziroma neaktivnost.

Placebo voda je vsebovala mineralne snovi v količinah, ki so primerljive z njihovo vsebnostjo v vodovodni vodi, vsebnost ogljikovega dioksida pa je bila enaka kot v naravni mineralni vodi Radenska Classic.

Rezultati klinične študije

so pokazali na bistvene razlike v primerjavi s placebom, in sicer, da uživanje 1,5 litra Radenske Classic na dan dokazano zmanjšuje telesno težo (v treh mesecih se telesna teža v povprečju zmanjša za 2 kg), zmanjšuje indeks telesne mase in maso maščob v telesu, spodbuja rast mišične mase ter povečuje maso mineralov v telesu.

Ob naštetih dejstvih predstavlja Radenska Classic tudi koristno prehransko dopolnilo visoko aktivnemu delu prebivalstva, kot dostopen vir mineralnih snovi, ki pomembno spodbuja delovanje in rast mišičevja. Hkrati lahko z rednim, vsakodnevnim uživanjem te pijače pridobijo starejši ljudje, zaznamovani z upadanjem mišične mase in slabšo absorbcijo mineralnih snovi.