Prehrana in kulinarika

Rumov lonec

Default avatar
Že dolgo iščem recept za dober rumov lonec, saj je zdaj že čas, ko pričnemo z nabiranjem razno raznega sadja.

Hvala!
Default avatar
Jaz sem ga delala tako,da sem polagala plast sadja pa plast sladkorja in zalila z rumom, in spet isto. Imej v hladilniku.
Default avatar
Meni se je pokvaril - ne vem, ali sem dala premalo sladkorja ali kaj?! V hladilniku ga nisem imela, ker vzame preveč prostora. Ali je komu uspelo brez hladilnika?
Default avatar
Imam še eno vprašanje. Koliko sladkorja uporabite na količino sadja? Kateri rum je najboljši, z več ali manj alkohola?
Default avatar
Teja, kar se tiče količine sladkorja. Jaz ga dam "od oka". Ko dam prvo plast, sedaj sem dala jagode, vendar ne gozdne ker grenijo, jih posipam toliko da so prekrite s sladkorjem in zalijem z rumom da je prekrito. Kar se pa ruma tiče, najboljši je 75%, vendar sem ga jaz iskala po trgovinah pa ga nimajo nikjer več, zato dam kar 40%, pa je.
Špela, meni se je tudi eno leto pokvaril, ker ga nisem imela na hladnem in sedaj tega niti ne poiskušam več, ampak ga dajem v hladilnik (hvala bogu, imamo še enega rezervnega v kleti). Drugače pa ga poizkusi (jaz ne bi tvegala, pa vendar)dati nekam v klet, če imaš hladno, ali pa magari v (če jo imaš seveda) zidanico, kjer je ponavadi vino in je hladno.
Default avatar
Mi rumovega lonca nimamo nikoli v hladilniku.Rum pa mora biti s čim več alkohola.
LP
Default avatar
Jaz ga pripravim vsako leto.

Dam sadje (kakor zori).
Najprej jagode (gozdne in vrtne) in 20 dag sladkorja.
Zalijem z rumom, da je vse lepo prekrito (najbolje 75 %).
Nato češnje in 15 dag sladkorja.
Potem borovnice in na vsako naslednje sadje 15 dag sladkorja.
Nato sledijo breskve, slive, grozdje ......

V rumov lonec ne dajajte banan, ker zelo rade zavrejo (vsi tisti, ki nimate rumovega loncav hladilniku. Tudi maline, robide in niso priporočljive.

Dodajte še malo klinčkov in vanilije (za boljši okus).

Pa veliko uspeha