Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Invalidska komisija

Default avatar

Barbara Zalar

Pozdravljeni g. Jaka.

Stara sem 38 let in sem imela Hodgkinov limfom ter se zdravila s kemoterapijo od okt.2013 do feb.2014. Imam težave tudi s črevesjem, želodcem, ožiljem, osteoporozo, psiho... V marcu 2015 je zdravnica podala predlog na invalidsko komisijo za popolno upokojitev. Imam 16 let delovne dobe.
Trenutno še čakam na vabilo komisije, sem pa začela razmišljati, kaj bi zame pomenila popolna invalidska upokojitev - verjetno tudi bistveno manj dohodka, s katerim bi veliko težje preživela.
Moja plača se je gibala v zadnjih 4 letih od 900 do 1050 EUR neto, leta 1998, pa še manj - okoli 700 EUR.
Koliko bi znašala moja okvirna invalidska pokojnina?
Glede na to, da je predlog za popolno upokojitev, ali lahko pridem na IK sama s predlogom, da bi delala po 4 ure. Kaj bi to pomenilo zame, če slučajno dobim kako drugo bolezen, ali če ne bi mogla delati po 4 ure. Ali imam zaradi svojega predloga še kdaj možnost, da bi me potem popolnoma upokojili ali sem to možnost izčrpala, ko sem podala na komisiji drugačen predlog že sama.
Kako je tudi po vaših izkušnjah pri delodajalcih: če me popolnoma upokojijo, čez 1 leto ali 2 pa komisija ugotovi, da sem zmožna za delo s skrajšanim delovnim časom. Verjetno me služba, čez 1 leto ali 2 kar ne bo čakala. Kakšen je vaš predlog glede tega?

Hvala za odgovore in srečno.
Barbara
Default avatar

jakacepec

Glede na 16 let delovne dobe bo vaša eventuelna invalidska pokojnina, ki bi bila posledica bolezni, seveda bistveno manjša od vaše sedanje plače in se bo odmerila v višini 39% pokojninske osnove, ker gre za invalidsko pokojnino na podlagi bolezni pred dopolnjenim 65 letom starosti.

Če bi se upoštevalo zgolj 16 let delovne dobe , brez invalidnosti, bi se odmerila le v višini med 30,25 do 30,41% v odvistnosti kdaj bi se upokojili. To pomeni, da si lahko sami izračunate približno višino pokojnine ob upoštevanju pokojninske osnove: to je plač in nadomestil plač, ki ste jih v preteklosti prejeli.

Plače morate še preračunati s valorizacijskimi količniki, ki se določijo letno in upoštevati povprečno stopnjo davkov in prispevkov od vaše bruto plače. Grobo ocenjeno bi se vaš mesečni dohodek vsaj prepolovil.

Invalidska komisija ni vezana na predlog osebne zdravnice pri svojem odločanju. Pri invalidnosti upošteva predvsem vaše zdravstveno stanje in poklic, ki ga imate ter dela, ki jih opravljate. Pri tem se ocenjuje tudi ali lahko delo opravljate, glede na stanje invalidnosti v polnem ali skrajšanem delovnem času.

Če nastopi v stanju invalidnosti sprememba in pride do poslabšanja ali izboljšanja stanja, se invalidnost in z njo povezane pravice vnaprej na novo določijo. Navedeno se ugotavlja na kontrolnih pregledih pred invalidsko komisijo. Če pride le do občasnih težav, ki zavarovancu onemogočajo delo gre za primere bolniškega staleža in ne za nastanek invalidnosti ali spremembe v stanju invalidnosti.

V primeru pravnomočne odločitve o invalidski upokojitvi vam pogodba o zaposlitvi iz tega razloga preneha. Delodajalec vas ob eventuelnem izboljšanju invalidnosti ni dolžan ponovno zaposliti.

Če menite, da bi tudi ob povečanem trudu, tudi z občasnimi bolniškim staleži svojo delo ali delo na drugem delovnem mestu, s stvarnimi omejitvami lahko opravljali, menim, da je to boljše kakor popolna upokojitev.

Lep pozdrav.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec