Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pisanje člankov - cene

Default avatar

Cenilec

Zanima me, koliko kaj računate za pisanje člankov (1 avtorska stran/1500 znakov brez presledkov).
Vem, da je odvisno od vsebine, strokovni niso enaki poljudnim ali reklamnim člankom ipd.
Ali pa recimo tako: koliko bi računali, če delate za en tak članek eno uro, dve uri, tri ure in mogoče še več?
Tako okvirno.
Hvala.
Default avatar

odvisno

Odvisno od avtorja.

Osebno ne grem pod 0,01 cent na znak (s presledki). To je za poljudno/strokoven članek v reviji oz. časopisu.

Se pravi za 1500 znakov (brez presledkov) ene 20 €? Oziroma 15 € za 1500 znakov s presledki.

Vem pa, da kolegi pišejo tudi za mnogo, mnogo manj.
Default avatar

odvisno

odvisno je napisal/a:
0,01 € na znak, ne cent
Default avatar

TING

Cent na znak je za večino besedil, ki se dajejo pisati freelancerjem, zelo visoka cena. To pride recimo 30 € za članek, dolg pol strani - tudi če zelo počasi pišeš in zraven še veliko raziskuješ, je urna postavka nekje 150 € (raziskovanje in podobne zadeve naj bi bile sicer obračunane posebej).

Primerjaj malo z ljudmi, ki pišejo profesionalno. Na googlu za pisanje člankov na primer prvi zadetek - http://www.pametnipisemo.si/cenik imajo 0,012 € na besedo, ne na znak. Če napišeš recimo 30 besed na minuto, kar je precej počasno pisanje, je to še vedno dobrih 20 € na uro.

Seveda pa je vse odvisno od besedila. Jaz tu navajam primere za osnovna besedila na poznane teme, kjer pisanje dejansko predstavlja večino dela. Če pride zraven še raziskovanje in podobno se to ustrezno doda, a težko v obliki cene na besedo oziroma znak.
Default avatar

Paco Moralles

Torej meni plačajo dobro.
Fotografije jim podarim.
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

čaki mal

TING je napisal/a:
Čaki mal, pa ne moreš hitrosti pisanja vzeti za referenco. To je za tipkanje, ali pa prepisovanje. K pisanju članka pa spada vse kar je pač treba narediti, da ima članek rep in glavo, da je strokovno (tudi če pišeš za trač revijo) in slovnično OK.

Ne vem, no. Jaz sem kar zverzirana s pisanjem, pa mi vseeno pisanje 4500 znakov kakovostnega dolgega članka vzame vsaj 2-4 ure. Zato lahko o 150 € na uro samo sanjam.

Nekakovostnih oz,. kr neki člankov pa ne pišem. Zato je moja cena takšna kakršna je.
Default avatar

Nataša P

TING je napisal/a:
Jaz sem bolj domača s stranmi, ne na besedo, zato bom preračunala v svoj svet.
30 (b/min) * 60 (min/uro) = 1.800 b/uro. Sem prav izračunala?

Iz tega nadaljujem zdaj do strani, ker tako bolje razumem ceno/opravljeno delo. 1 avtorska stran ima 1500 zn. brez presledkov, ali 1.800 zn. s presledki, ali 250 besed.
Na podlagi izračunanih 1.800 besed/uro to pomeni: 1.800/250 = 7,20 strani/uro. Sem prav izračunala?

Veliko pišem, lektoriram in prevajam, in to poljudnih in strokovnih besedil, ampak 7 avtorskih strani/uro pa verjetno še nikoli v življenju nisem naklofala. Ker točno za to bi šlo: za klofanje. V tem primeru sploh ni časa za iskanje virov, razmislek, kaj šele, da se za vsebino kaj malega, če ne vse prevede in napiše po svoje. Niti če bi se lotila pretipkavanja, ne verjamem, da bi naklofala 7 strani, pa se mi zdi, da kar hitro tipkam, desetprstno in z nekaj napakami, bog pomagi, ampak vseeno, mi gre kar hitro.

Ne predstavljam pa si, da se pisanja loti nekdo, ki ni vešč hitrega tipkanja, ne zna iskati virov in še manj zna kaj napisati iz glave, poljudnega seveda, potem pa je plačan 0,012 €/besedo. Po mojem ni računice, ne s 7 stranmi/uro za 20 € ne z 0,012 €/besedo.

Nekako realno se mi zdi napisati 1 avtorsko stran (do največ 2000 zn.)/uro lahkotnega besedila in če gre za lahkotno vsebino, se mi ne zdi nič narobe s 5 €/uro. Kaj je komu lahkotno, je zelo relativno, zato mora to vsak pri sebi presoditi. Morda zveni 5 € malo, ampak nekateri so za strokovno delo toliko plačani na uro (uredniško delo, tudi prevodi ipd.), tako da je treba podatek upoštevati objektivno. Za zahtevnejše besedilo je pa seveda primernejša višja cena.
Nataša Purkat,
moderatorka foruma Al' prav se piše

Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected]


Prosim, uporabljajte iskalnik!
Default avatar

TING

Kaj pa delate toliko časa, če lahko vprašam? Recimo za uro pisanja lahkotnih vsebin na poznano temo. 10 minut je več kot dovolj da naštudiraš, kako bo stvar izgledala z glavo in repom, 15 minut si lahko vzameš za malico in ostane ti še 35 minut za pisanje. Še vedno imaš v vsaki minuti za napisati samo 7 besed, če imaš normo eno avtorsko stran na uro. 7 besed na minuto na poznano temo, in to s tem da smo pustili ogromno prostega časa. To so za moje pojme zelo nizki standardi.

Naj še enkrat poudarim, da gre za lahkotne poznane vsebine, tako da iskanje virov in druge zadeve (kar se itak ne bi smelo plačevati na besedo ali znak) ne pridejo v enačbo. In še to, vsekakor nočem nikomur nič slabega, samo sprašujem, ker zame očitno veljajo druge norme in me zanima, kako imate to drugi.

Kakorkoli, da ne bo povsem off-topic, cena bi se morala po mojem postavljati glede na čas, sploh če si jo postavljaš sam. Postaviš nek minimum, kolikor si pripravljen računati na uro, in potem preveriš, koliko pride ob tvojem tempu to na besedo ali znak ali stran.
Default avatar

Nataša P

Hja, no, pisanje povsem iz glave, brez kakršnega koli vira (najraje tujega, ker drugače se zelo hitro kaj prepiše), kljub poznavanju tematike ... Kaj pa vem, zame je to pisanje zgodbic, kakšne tehtnejše, magari poljudne vsebine, pa ni mogoče napisati povsem iz glave. Zakaj ne? Zato ker je treba bralcu ponuditi nekaj tehtnega: ali najnovejša spoznanja, ali rezultate kakšne raziskave, ali kakšno analizo, nekaj pač, ne le obračati besede o že znanih in zapisanih dejstvih.
Nataša Purkat,
moderatorka foruma Al' prav se piše

Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected]


Prosim, uporabljajte iskalnik!
Default avatar

čaki mal

TING je napisal/a:
Lahko vprašaš, pišemo kakovostne članke!

Je Nataša lepo obrazložila, kaj to pomeni.

Če pa piše stvari, ala šolski spisi, kaj smo počeli čez vikend. Je, tu pa res lahko napišem 3000 znakov v pol ure. Samo še nisem dobila takšnega naročila za članek.

Dajmo bit malce bolj konkretni. Kaj je zate lahkotna poznana vsebina? Par primerov prosim.

In ne moreš računat na uro, ker ti tega nihče ne plača, vedno postaviš ceno na znak oz. dolžino. Če je redno delo in če ga je več, potem greš lahko tudi malce nižje, če gre za enkratno priložnosti, potem jaz ne grem.
Default avatar

čaki mal

Nataša P je napisal/a:
Se popolnoma strinjam.
Default avatar

TING

Imam občutek, da se med freelancerji bolj naročajo zgodbice, kot pa poljudne in resnejše vsebine. Poleg tega verjamem, da se da napisati povsem kvalitetno besedilo tudi v precej doglednem roku, če veš, kaj delaš. Seveda ne govorimo o nekih ne vem kako zahtevnih tekstih ali celo raziskavah, ki se pač ne dajejo pisati piscem, ki na internetu iščejo kak dodaten evro.

Meni osebno je blizu tehnologija, torej so lahkotne vsebine recimo članki z naslovi "Ali lahko tablični računalniki povsem prevladajo nad prenosniki?", "Slušalke za športne navdušence", "Prednosti in slabosti prodaje preko spleta", "Uporaba družbenih omrežij za pospeševanje prodaje" ...
Ne vem, če ti naslovi nakazujejo na zgodbice. Če kdo ni domač na tem področju mu bo na primer že hiter pregled plusov in minusov spletnih trgovin precej pomagal.

Imate vi, ki pišete, morda kak primer svojih tekstov?
Default avatar

čaki mal

Ok, če si iz foha, potem verjamem, da lahko nek krajši tekst na zgoraj navedene naslove napišeš tudi iz glave.

Ampak recimo, že tekst slušalke za športne navdušence, potrebuje vsaj uro raziskovanja po spletu, preden se lotiš pisanja?
Ali ne? Kako potem veš, kaj je na voljo v tujini, kaj pri nas, kakšni so plusi in minusi? Ne mi rečt, da to vse iz glave?
Poleg tega, jaz vedno pregledam, kaj je na to temo že napisano in skušam podati kakšen nov vidik, ne pa ponavljati enega in istega. Zato spet potrebuješ čas.

Poleg tega, kot poznavalec tehnologije, si nekako prišel do tega znanja, a ga nič ne ceniš?

Sama sem večinoma specializirana na članke o kulinariki, prehrani in zdravju. Imam tudi izobrazbo iz te smeri, zato so moji članki strokovno točni, kar stane. Če je seveda naročniku kaj do tega. Večini je vseeno, zato pa objavljajo strokovno netočne članke piscev, ki niti ne vedo, da imamo v EU na področju živilstva drugačno zakonodajo kot v ZDA in kar počez prevajajo ameriške članke.

Nazadnje sem pisala članek o rabarbari, pa o sladkorju in naravnih sladilih, pa o zdravih zajtrkih, pa uvajanje goste hrane ... Vse te teme so mi blizu, ampak še vedno potrebuje več kot eno uro, da spišem 4500 znakov.
Default avatar

TING

Jaz primarno nisem pisec, nekaj malega pišem ko urejam spletne strani. Morda sem tudi zato nekoliko pristranski - za potrebe spletne optimizacije se piše na tisoče člankov, ki so res nekoliko slabše kvalitete in bi jih lahko pisali tudi roboti.

Sicer se strinjam z vsem, kar ste zapisali. Mislim, da je treba izpostaviti, da je cena in tudi kakovost besedila povsem odvisna od specifik določenega naročila. Sicer si predstavljam, da se daje freelancerjem bolj enostavna besedila. A če želi naročnik nek unikaten vidik se seveda moraš bolj potruditi. Če je pomembna zakonodaja, kot je morda pri prihrani in na primer zdravilih, potem seveda moraš malo pobrskati in je cena posledično višja. Odvisno, kaj članek zahteva.

Tu bom jaz zaključil, nisem domač na tem forumu. Naj se tema nadaljuje v smeri cene. Moj predlog ostaja - najprej ugotoviš, kaj lahko narediš v eni uri. Potem postaviš neko urno postavko, ki se ti zdi primerna. Potem preračunaš, koliko moraš zaračunati na znak/besedo/stran, da v uri dela prideš do želene postavke. Seveda moraš za test vzeti neko relevantno besedilo, kakršna pač imaš naročila.

Nasvidenje, lepo debatirajte še naprej!
Default avatar

Cenilec

Hvala vsem.
Default avatar

mislim da so cene nižje

Računaš toliko, kolikor ti je naročnik pripravljen plačati. In vsi so škrti.
Če pogledam koliko nekateri novinarji freelancerji delajo, koliko tekstov napišejo v enem mesecu za istega naročnika, ta jim pa en drobiž nakaže na s.p., potem te vaše tarife niti približno ne držijo. Bi bili vsi novinarji bogati, če bi bilo to res.
Default avatar

ne glede na cene

Kje pa dobiš tako delo?
Default avatar

zaposleni

Mislim, da je vse skupaj neka revščina. To sklepam tudi po tem, da so nekateri uspešni pisci oziroma celo pisatelji redno zaposleni v drugih panogah. Samo dva primera: Miha Mazzini in Bojan Ekselenski.
Default avatar

ay dios mio

Jaz trenutno za besedilo, dolgo cca. 5300 znakov, dobim 15 evrov.
Pisanje slovnično in vsebinsko korektnega besedila mi vzame vsaj 4 ure.
Ko zadevo preračunam v urno postavko, me zabolita glava in želodec.
To delo je bilo na začetku izhod v sili, sedaj ne morem več.