Brez mesa ne znam ničesar več skuhati
..ne vem ali je tako samo pri meni ali tudi pri vas.Včeraj so bili pohani zrezki,danes makaronflajš,jutri bodo čevapčiči,v sredo bo pišančja obara,za v petek imam plan narediti lazanjo..povejte kaj ve kuhate brezmesnega..saj meso res ni tako več drago,ampak da jemo meso vsak dan je pa tudi višek.Resnično ne znam več kuhati brez mesa..če bom naredila ričet moram dati nekaj notri,za joto isto,golaž tudi…zelenjavna juha?.pa špageti brezmesni,to ne gre ravno v promet,ker so potem tako lačni,da mi “obrnejo”pol hladilnika..
..dober tek vsem..
Nobenega problema ne vidim v brezmesni hrani. Oba z možem jo jeva. Jaz jem makarone izključno z brezmesnimi polivkami. Mesne mi niso všeč.
Torej: makaroni na 101 način; pečen mlad krompir,zraven marinirani (lahko tudi pohani) melancani,solata;
zeliščna juha, dušeno sladko zelje,krompirjevi žganci; nadevane bučke,pire krompir…..
No,danes bo pa mesno;). Telečja pečenka, njoki,mešana solata.
Najprej 1 teden ne kuhaj NIČ, v hladilniku pa naj bo samo izbira iz skupine “ne-preveč-dobro”. Kruh lahko tudi kupuješ znižan od prejšnjega dne.
Potem bo naenkrat dobra tudi jota brez mesa, bučni polpeti ali njoki s špinačo in sirom. Sama boš pa tudi imela naenkrat celo vrsto idej, kaj skuhati. Zdaj se mi zdi, da ste vsi skupaj malo razvajeni.
Ker ne mi rečt, da 1/4 kile mesa, iz katerega skuhaš polivko za testenine, naredi tako hudo razliko. Če bi dala samo čebulo, en koren in paradajz, bi bili čisto enako lačni ali siti.
Lazanjo lahko narediš s špinačo, lahko dodaš še skuto ali sir med nadev, ne samo na vrh.
Rižoto mirno narediš iz špargljev ali šampinjonov ali bučk ali pač česa ali mešano… in mirno preskočiš tistih par kock mesa.
Podobno kot rižoto lahko z vsemi sortami zelenjave narediš npr. pirino kašo ali ješprenj, je mogoče še bolj nasitno kot riž.
Pico obloži s popečenimi rezinami jajčevca, svežo papriko, kaki špargelj gor in magari še jajce (+seveda paradižnik in sir), pa ne bo nihče pogrešal 2 rezin šunke.
Naredi polpete iz čičerike (falafel). Receptov je en kup, poišči pa takega s suho čičeriko, ne iz konzerve. Če bo po tem kdo čez pol ure lačen, si pa res zmišljuje.
Pri nas gre zelo v promet zloženec iz zelenjave – mešano zelenjavo, kar pač imam pri roki (brokoli, korenje, por, papriko, bučko…), zrežem na enakomerne košče, bolj trmaste zadeve zblanširam (npr. kocen od brokolija), potem pa vse skupaj solim, popram, prelijem z malo olja in zložim na pekač. Po vrhu potresem z malo sira in pečem 10 ali največ 15 minut v precej vroči pečici. Pač toliko, da se sir raztopi in malo zapeče, zelenjava pa ostane dovolj čvrsta. Zraven je lahko krompir ali riž ali pa tudi nič, odvisno od uporabljene zelenjave.
Za na kruh naredi kake okusne namaze iz skute ali zelenjave ali stročnic, tudi to je miljavžnt receptov.
Evo, za prvi teden po postu imaš dovolj. :-)))
Vse vrste enolončnic, palačinke, frtalje, pohan sir, testenine z gorgonzolo ali s paradižnikovo omako, polenta z jogurtom, jajca., zavitki, njoki, jabolčni štrudelj…
Toda, tudi košček mesa mora biti zraven, moški se drugače prehranjujejo kot ženske, posebej to velja za mlade fante. Po brezmesnem kosilu začnejo kmalu potem iskati po hladilniku, če je kje kakšen košček salame.
Oh, če si vegeterijanec dobiš menu za vsak dan kot glavno jed npr.
šampijoni, bučke, melancani, paradižnikova omaka, smetanova omaka (za testenine), rižota z zelenjavo (azijska mešanica je dobra), pa še in še bi še našlo… samo te stvari so tko vsakdanje…
Pa bučke imaš lahko ocvrte, lahko kot zelenjavna omaka ali pečene….
Ne razumeš problema avtorice. Ni problem kuhati brez mesa, problem je v tem, da so člani njene družine po vege obroku hitro lačni. Ni isto, če poješ bučke ali če poješ meso. Poln krožnik mesa ni isto kot poln krožnik zelenjave.
Sem vegetarijanka, ampak v restavracijah ne jem skoraj nikoli. Zakaj? Ker sem po kosilu takoj lačna. Na mesnem menuju zrezek in krompir, na vege kuhana zelenjava in krompir. To ni enako nasitno. In gostincem to ni jasno.
..saj to sem hotela povedati..non stop se odpira hladilnik zvečer…če skuham kaj brezmesnega,pa tudi pojedo vse..[/quote]
Ste še ena vrsta odvisnežev.
Zato je tu problem v glavi in ne pri kuhanju.[/quote]
Razumem. Bom poskusila 3 dedcem pri skoraj 1,9 m dopovedat, da je biti lačen ok in da bodo potem lažje meditirali.
Meditacija je tako ali tako boljša za telo kot pa naprimer šport.
..saj to sem hotela povedati..non stop se odpira hladilnik zvečer…če skuham kaj brezmesnega,pa tudi pojedo vse..[/quote]
A večerje pa pri vas sicer ne jeste? Ker pišeš tako, kot da če jeste popoldne meso, večerjo preskočite, če je brezmesno kosilo, pa zvečer odpirate/odpirajo hladilnik. Ni mi čisto jasno, zato vprašam, preden začnem talati nasvete. 🙂
Saj v tem je problem, da je standard brezmesnega kosila v povprečni slovenski družini zelenjavna juha in palačinke (ali štruklji, ali rižev narastek,…). Od tega se res ne naješ.
Da se od zelenjavne rižote (konkretna zelenjavna rižota, ne rizi-bizi) človek ne bi najedel, pa kar malo težko verjamem. Sploh, ker pišete o majhnem koščku mesa, ki baje pri 1,90 metra velikem dedcu tako opazno razliko naredi. Dvomim, res dvomim. Makaronflajš nasiti, makaroni z bučkami in paradižnikom pa ne? Koliko mletega mesa pa pravzaprav človek zaužije z eno porcijo makaronflajša?
Če jaz prav razumem gre bolj za to, da so najstniki v obdobju telesnega razvoja in rasti in potrebujejo večji vnos beljakovin. Ne glede na to kakšno količino ostalega sicer zaužijejo med kosilom, telo ve, da mu nečesa primanjkuje.
Drug problem je pa izpostavila vegetarijanks, ki razume – če je brezmesna hrana premalo kalorična, so jedci hitro spet lačni.
Enako kot za najstnike velja tudi za športnike in druge aktivne ljudi.
Z vegetarijansko prehrano prehraniti športno aktivnega človeka ali pa najstnika v fazi rasti niti slučajno ni enostavno. Je potrebnega kar nekaj znanja in zelo skrbna priprava jedilnika, da zares zadosti potrebam takega človeka. Pa še potem se ne obnese pri vsakem.
Če telesu manjka beljakovin ali pa kalorij, se pojavi lakota. To nima veze z odvisnostjo in ‘lakoto v glavi’.
Z vegetarijansko prehrano prehraniti športno aktivnega človeka ali pa najstnika v fazi rasti niti slučajno ni enostavno. Je potrebnega kar nekaj znanja in zelo skrbna priprava jedilnika, da zares zadosti potrebam takega človeka. Pa še potem se ne obnese pri vsakem.
Če telesu manjka beljakovin ali pa kalorij, se pojavi lakota. To nima veze z odvisnostjo in ‘lakoto v glavi’.[/quote]
Nikjer nisem omenjal vegetarijanske prehrane, ampak odvisnost od mesa.
Pa kaj še….Debelost in prenajedanje zato obstajata le v zgodbicah. 🙂
Dostikrat slišim, ko ljudje trdijo, da brez mesa niso siti. In to ni res, da niso siti, ampak niso čustveno potešeni zaradi navade in odvisnosti od mesa.
Da človek en dan ne zdrži brez mesa, je definitivno odvisnost in nobeno pomanjkanje beljakovin.
Zato ne pišite neumnosti. Ker ne vem, kako so včasih ljudje ob vsakodnevnem težkem delu na kmetiji po par mesecev zdržali brez konkretne mesne hrane.
Danes pa nekateri hočejo umreti, če ne bo na krožniku mesa. To je bolano.
To glede navade in odvisnosti je res, ampak res je pa tudi, da je meso precej težka hrana, ki obleži v želodcu. Ljudje, ki jedo meso obvezno vsak dan, potem ta občutek zamenjujejo s sitostjo. In če potem kdaj slučajno preskočijo meso in tega občutka ni, mislijo, da so lačni.
To z delom na kmetijah ob brezmesni hrani pa tudi jaz omenim vsakemu, ki mi poskuša dopovedati, da človek brez mesa vsak dan ne more biti sit in dovolj pri močeh. Ponavadi dobim nazaj nekaj v smislu ja žeee, ampak oni takrat niso imeli izbire, potem pa sledi hitra menjava teme.
Vem za odvisnost od sladkorja, ki ima tudi čisto fiziološko komponento. Druga stvar je tolaženje s hrano in neprimeren odnos do hrane na splošno, ki se potem kažeta v različnih odstopanjih, med katerimi je tudi debelost.
Priznam, za odvisnost od mesa pa še nisem slišala. Imate kako povezavo na to temo? Sem sedaj malo pobrskala po internetu, pa kakšnega bolj strokovnega članka o tem nisem našla.
Se mi pa zdi kar malo neverjetno, da bi se pri nekom lahko razvila čustvena odvisnost od mesa…mislim, zakaj ravno od mesa? Adiktivnih sestavin nima.
Če že, se mi zdi bolj verjetna hipoteza vegičarke, da ljudje težo v želodcu zamenjujejo s sitostjo. Še bolj verjetno pa se mi zdi, da imajo ti, ki ne zmorejo kakega dneva brezmesne hrane, premajhno število obrokov v dnevu in zato brez mesa enostavno ne dobijo dovolj kalorij.
Kar se pa tiče prehrane slovenskih kmetov v preteklosti, pa vemo, da jim lakota dostikrat ni bila tuja…