Starševski čvek

London

Default avatar

Janna8

Ojla. Mene pa zanima kako je potovanje iz letalisca v UK do centra Londona z vlakom? Je podoben sistem kot pri nas? Da pise na kater tir mores itd..? Lahko kupim karto tam pred odhodom?
Kaj predlagate, da pridem iz Southend do Londona?

Kako pa je s prevozom po centru? Gledala sem zemljevid in mi ni jasno tiste barve-rdeca, rumena,modra... Kako vem na kater bus iti?
Hvala za pomoc:)
Default avatar

Tisa_R

London ima zelo dobro urejen javni promet. Vse je lepo označeno in napisano.
Potovanje od letališča do centra Londona poteka navadno brez težav. Običajno je dovolj oznak na letališču, da boste pravi peron našli brez problema, drugače pa lahko še vedno koga vprašate. Vozovnice je praktično povsod mogoče kupiti na licu mesta.

Bodite pozorni, da karto vedno shranite do konca vožnje, ker jo dostikrat potrebujete za izstop. Torej, ne preverjajo vstopnic na samem vlaku, ampak jo potrebujete za izstop iz vaše končne postaje - skozi takšna 'vratca' kot so pri nas na smučiščih za vstop na gondolo/železnico.

Po centru Londona je transport najlažji in najhitrejši s podzemno železnico. Tu velja isto, kot sem napisala zgoraj. Vozovnico kupite na katerikoli postaji - navadno kar na avtomatu. Lahko kupite na primer dnevno , itd. Potrebujete jo za sam dostop do sistema podzemne železnice, tam se nato lahko prevažate in prestopate po mili volji - na vseh relacijah, kolikor časa želite. Nato pa vozovnico ponovno potrebujete ob izstopu iz podzemlja na plano. Zelo enostavno.
Na vsaki postaji je velik napis z imenom postaje. Ime postaje vedno povejo tudi po zvočniku - torej, bodite pozorni in ne boste zamudili ničesar. Vlaki vozijo zelo pogosto. Na samih postajah natančno piše, čez koliko minut pripelje naslednji vlak. Poleg tega pa iz vsakega perona podzemne železnice pelje vlak natančno po eni liniji. Torej, če ste na pravilnem peronu, ne morete vstopiti na napačno linijo, oz. napačen vlak.

Podzemna železnica ima kar veliko linij - vsaka je označena s svojo barvo. Zemljevid povezav (tisti s kupom barvnih črt) je v resnici samo shema in ne zemljevid. Torej na njem lahko vidite samo, kako so določene linije med seboj povezane in na katerih postajah lahko prestopite iz ene linije na drugo. Niso pa v pravilnem razmerju ali zemljepisnih odnosih, zato se po njih ne morete čisto pravilno orientirati ali ocenjevati razdalj.
Za slednje potrebujete pravi zemljevid.

Orientacija v Londonu poteka takole:

- na zemljevidu poiščete svojo destinacijo in nato najbližjo postajo podzemne železnice
- na zemljevidu poiščete svojo trenutno lokacijo in najblčižjo postajo podzemne železnice
- na shemi linij PŽ poiščete obe postaji in ugotovite, kako priti od ene do druge - ali obstaja direktna linija ali morate kje prestopiti
- zapomnite si barvo linije, na katero morate iti ter zadnjo postajo izbrane smeri (po vsaki liniji vodi vlak v dve smeri, logično)
- ko iščete svoj peron, samo sledite oznakam pravilne barve, ob tem da mora imeti zraven pravilen napis končne linije. Drugače boste šli sier po pravilni liniji, ampak v napačno smer.

To je vse. Ko boste tam boste videli, da je vse skupaj zelo dobro označeno in logično.
Upam, da je bilo tole dovolj razumljivo. Če vas še kaj zanima, pa kar vprašajte.
Default avatar

Kensington

Ne poteka tako kot pri vas ampak je vec vlakov in vsi so dobro oznaceni.
Oznaceno je pa takole za na poti nazaj:
(Na letaliscu pa tudi lahko vidis kam gre vlak)
[youtube]81dN7R9J9q0[/youtube]
In se vlak Stansted - London Liverpool street:
[youtube]pBKA7IN9qbo[/youtube]
podzemna:
[youtube]-vQvEwcuwW8[/youtube]
[youtube]1REYOYDJL8M[/youtube]
[youtube]XrenBOD0eX0[/youtube]
[youtube]_olfhN3elog[/youtube]

za podzemno si pa pogledas na zemljevidu na strani: https://www.tfl.gov.uk/
https://www.tfl.gov.uk/cdn/static/cms/d ... be-map.pdf

So tudi avtobusi ampak pri teh moras vedeti kje so postaje.

Uzivaj! :)