Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Vzpostavitev samopomočne skupine za vzdrževanje abstinence od THC-ja

Default avatar

Pjonk

Pozdravljeni!

Opravičujem se, v kolikor moja objava ni primerna za ta forum. Lani sem dopolnil 40 let, živim s partnerko, s katero imava dva sinova. THC v različnih oblikah in načinih uživam (sicer s krajšimi prekinitvami) od svojega 16. leta. Nekajkrat sem, predvsem na zahtevo moje partnerke, prekinil s kajenjem za nekaj mesecev. A sem vedno znova in znova presekal obljube in ponovno začel z uživanjem.

Dolgoletno uživanje mi sicer ni pustilo kakšnih vidnejših posledic. Za zunanje opazovalce sem verjetno precej uspešen na vseh področjih svojega delovanja. Navkljub temu pa zaznavam nekatere nezaželene spremembe, ki jih pušča dolgotrajno uživanje te psihoaktivne snovi. Med njih ne prištevam stranske učinke, ki se pojavijo dan po tistem, ko sem posegel po travi.

Ne pišem, ker bi želel kogarkoli prepričati v nevarnost uživanja THC-ja ali kogarkoli odvrniti od občasnega uživanja, v kolikor to dejansko zmore. Ker bi res rad naredil dokončni konec s svojo dolgoletno kariero, se poigravam z mislijo, da bi ustanovil skupino, namenjeno vsem, ki so se iskreno odločili končati z uživanjem THC-ja. Njen ključni cilj bi bil pomoč pri vzdrževanju abstinence, delovala pa bi po uveljavljenih pravilih, anonimno in v skladu s pravili, ki bi jih skupaj dorekli. Kolikor mi je poznano, takšna skupina ne deluje. Če pa, bom vesel vsakršne koristne informacije.

Na vsa sporočila, katerih namen bo prepričevanje mene (oz. ostalih bralcev tega foruma) o tem, da iz muhe delam slona oz. da dodatno patologiziram ali kriminaliziram uživalce trave, ne bom odgovarjal. Vsi tisti, ki pa razmišljate o podobnem kot jaz, pa ste s svojimi komentarji/razmišljanji več kot dobrodošli. Hvala!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren