Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

AVTOIMUNA HIPERTIROZA ter NORMOCITNA ANEMIJA v nosečnosti

Default avatar

ninek78

Spoštovani dr. Pušenjak,

Prosila bi vas za vaše mnenje glede dveh težav, ko so se mi pojavile v nosečnosti.
Stara sem 36 let, sem v 18. tednu nosečnosti (PDP 9.11.2015 -rodila bom stara 37 let).

AVTOIMUNA HIPERTIROZA

Zaradi zelo slabega počutja (popolna izčrpanost, šibkost in omotičnost) sem bila napotena k tireologu.
4.5. sem bila na pregledu pri dr. Pustovrhu v Celju.
Laboratorijske vrednosti: TSH < 0,005 mE/l (0,27 - 4.2), FT4 28,42 pmol/l (12,00-22,00).

Zaradi slabega izvida so me poklicali na ponovni pregled in odvzem krvi, ki je bil 25.5.
Laboratorijske vrednosti: TSH < 0,005 mE/l (0,27 - 4.2), FT4 23,21 pmol/l (12,00-22,00).

Diagnoza: AVTOIMUNA HIPERTIROZA
Mnenje: TSH je znižan ob nekoliko povišani vrednosti FT4. Izvidi so boljši kot ob prvem odvzemu. Začne naj z jemanjem Propiltiouracila 2x 1/2 tablete na dan. V času jemanja Propiltiouracila naj v primeru kakšnegakoli infekta kontrolira diferencialno krvno sliko pri osebnem zdravniku. Izogiba naj se vročini in telesnim naporom. Svetujem bolniški stalež. Kontrola v ambulanti 15.6. (dr. Matjaž Pustovrh)

Kot je napisal dr. Pustovrh sem sedaj v bolniškem staležu. Počutje je boljše oz. ob slabem počutju lahko vsaj počivam.
Želela bi vaše mnenje glede jemanja Propiltiouracila. Po FDA kategorizaciji spada v kategorijo D, prehaja placento, ima vpliv na plod. Po drugi starni pa tudi nezdravljena hipertiroza lahko povzroči malformacije plodu. Vem, da idealne rešitve ni,...vedno so prednosti in slabosti. Rada bi samo vedela kaj je v mojem primeru manjše zlo. Tireolog mi namreč ni opredelil kako močna/huda je hipertiroza v mojem primeru.
Naslednji teden imam še pregled pri svoji ginekologinji. Ali bi bilo mogoče dobro, da me napoti v ambulanto za patološko nosečnost?

NORMOCITNA ANEMIJA

Že v 10 tednu nosečnosti mi je bila ugotovljena normocitna anemija: Erci 3.5 10 "12/l (4,2 -5,4), Hb 110 g/l (120-160)- biokemijske (prosto Fe, transferin) in imunološke (feritin) preiskave niso bile narejene.
Začela sem z jemanjem sirupa Floravital 2xdan 10ml.
Kontrolo krvi sem naredila (sama v zasebnem laboratoriju) po 3 tednih jemanja sirupa.
Erci 3.5 10 "12/l (4,2 -5,4), Hb 106 g/l (120-160), MCHC 353 g/l (310-350), MCV in MCH normalno, prosto Fe 14,5 mikromol/l (6,6,-26,0), transferin 2,8 g/l (2,0-3,8), feritin 101 ng/ml (13-150)
Po enem mesecu sem ponovila kontrolo:
Erci 3.42 10 "12/l (4,2 -5,4), Hb 104 g/l (120-160), MCHC 355 g/l (310-350), MCV in MCH normalno, prosto Fe 18,9 mikromol/l (6,6,-26,0), transferin 2,4 g/l (2,0-3,8), feritin 63 ng/ml (13-150).

Kot je iz izvidov razvidno mi ne primanjkuje Fe. Prav tako ne folne kisline ali vit. B12, saj so eritrociti normalne velikosti. Ali lahko poleg jemanja Floravital sirupa (s katerim zagotavljam ustrezno količino Fe) ter Femibion-a (vitamini), naredim še kaj za spodbujanje krvnega mozga, da bi se povečala sinteza eritrocitov?

Pred 2 tednoma sem tudi začela z jemanjem homeopatskih pripravkov za izboljšanje anemije in umiritev ščitnice (predpisal mi jih je homeopat, ki je po profesiji zdravnik uradne medicine).

Ali je po vašem mnenju možno, da se ob počitku in jemanju omenjenih prehranskih dopolnil ter homeopatskih pripravkov lahko moji težavi (predvsem hipertiroza) popravijo?

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš čas in pomoč!

Nina
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
hipertiroza je lahko problem za vas in vaše srce, ki je nadpovprečno obremenjeno že z nosečnostjo, zato je zdravljenje toplo priporočeno. Tiouracil se predpisuje tudi v nosečnosti in posebnih stranskih učinkov pri plodu v bistvu ne srečujemo. Koristi zdravljenja tudi po mojem precej prekašajo tveganja. Glede vaše anemije pa ne vidim razlogov za pretirano zaskrbljenost. Pri nosečnicah pride vedno do hemodilucije (razredčenja krvi), zato je anemija pri vas bolj navidezna, kajti "oksiformna kapaciteta vaše krvi" s tem ni nujno zmanjšana. Ohranite sicer vnos železa in pripadajočih vitaminov, ampak posebni dodatni ukrepi po mojem nad vrednostmi Hb 100g/L še niso potrebni. O homeopatskih pripravkih pa nerad razpravljam, ker se tovrstno zdravljenje ne sklada z mojim poznavanjem fizike, kemije, biologije in na sploh medsebojnega vpliva snovi v vesolju. Nekaj kar ima obratnosorazmeren učinek z vsebnostjo učinkovine, žal ne razumem. Če ima večja razredčina nečesa večji učinek kot manjša razredčina je tako, kot bi me nekdo želel prepričati, da ga božanje bolj boli od tepeža ali da je 1kg bremena težje dvigniti od 10kg. Mi pač ne "potegne", nič drugega.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

ninek78

Spoštovani!

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Vprašala bi vas še samo kakšni so dodatni ukrepi o katerih govorite, da so potrebni v primeru, da pade vrednost Hb pod 100g/L?

Hvala in lep pozdrav!
Nina
Default avatar

Stanko Pušenjak

V tem primeru bi se lahko uporabimo venozno aplikacijo železa v bolnišnici. Običajno na tak način ukrepamo šele, ko Hb pade pod 90g/L, ampak ob vztrajnem padanju se kdaj odločimo tudi prej.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

ninek78

Pozdravljeni,

Ne razumem zakaj bi se dodajalo Fe, če moji izvidi kažejo, da imam dovolj Fe (tako prostega v krvi, kot skladiščenega v zalogah v obliki Feritina)? Poleg tega so moji eritrociti dovolj napolnjeni s hemoglobinom (vrednost MCH je v mejah normale). Kolikor razumem je edini problem v premajhni sintezi eritrocitov oz. v nesorazmerni sintezi krvne plazme in eritrocitov.
Ali bi veliko doziranje Fe spodbudilo kostni mozeg k večji tvorbi eritrocitov?

Hvala in lep pozdrav!
Nina
Default avatar

Stanko Pušenjak

mislim, da dodajanje železa na kostni mozeg ne bi delovalo nič spodbudno, kar zadeva tvorbo krvničk. Ampak pri vaši rdeči krvni sliki se še ne bi tako zelo poglabljal v eritropoezo. Lahko, da imate formalno nižji Hb in Ht, ampak verejtno celotna oksiformna kapaciteta vaše krvi ni zmanjšana, to pa je najširša definicina anemije. Tvorbo krvničk bi spodbudili le z dodatnim odmerkom eritropoetina, ki ga sicer tvorijo vaše ledvice, ki delujejo kot nekakšen notranji senzor za potrebo perifernih organov po oskrbi s krvjo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224