Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Omfalokela ali popkovna kila

Default avatar

Alana

Pozdravljeni.
Zadnjič sem Vam že pisala, da mi je Dr. Geršakova na nuhalni postavila diagnozo Gastrishoza. Včeraj sem pri pregledu pri svojem ginekologu in ta je po podrobnem ultarzvočnem pregledu ugotovil, da naj bi se šlo za omfalokela. Povedal mi je, da je to lažja diagnoza in da ni tako hudo. V bistvu mi je rekel, da je to popkovna kila. In s tem me je zelo pomiril. Žal sem pa danes zasledila, da omfalokela ni niti malo podobna popkovni kili, vsaj po načinu zdravljenja ne. Za jutri sem že naročena v Ljubljanski porodnišnici za ultrazvok in amniocintezo. Obračam se pa na vas, da mi poveste razliko med omfalokelo in popkovno kilo. A je možno, da je samo popkovna kila?
Žal mi je, da Vas že drugič motim v tako kratkem času, toda resnično sem zelo nemirna in se ne morem niti malo sprostiti.
Najlepša hvala.
Alana
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

omfalokela je neke vrste popkovna kila, ki pa ni enaka ali podobna popkovni kili kasneje tekom življenja. Oboje, tako omfalokela kot gastoshiza sta pomembni napaki ploda in popkovna kila ima poleg tega še zvezo s kromosomskimi napakami. Zato je pri omfalokeli indicirana kariotipizacija (amniocenteza) pri gastroshizi, ki je praviloma izolirana napaka, pa ne. Sicer pa počakajte na ponovni pregled v porodnišnici, da se ponovno preveri, za kakšno napako gre.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak