Starševski čvek

NAJEMNA POGODBA POTEKLA-NOČE VEN

Default avatar
imam najemnika, potekla mu je že pred dvema mesecema najemna pogodba za določen čas. Noče ven, in kar pravi da bo še nekaj časa not.

Zasledil sem da lahko vložim tožbo za izselitev, saj je neupravičeno v stanovanju in da se te tožbe prioritetno rešujejo, pomeni hitro. Stroške, ki jih bom imel s to tožbo, pa nameravam prenesti oz. zahtevati od najemnika.

A lahko naredim še karkoli drugega?
Default avatar
V vsaki urejeni državi bi ti lahko prišel v SVOJ flet, prijel najemnika za kravato in ga potegnil ven na parkplac. Za njim vrgel še gate in račun stroškov napisal na njega.

Pri nas pa - vesel bodi, da komunicirita, da ni naselil golobov, da ne dela škode.... Da vsaj plačuje tekoče stroške.
Default avatar
Poznam dosti ljudi, ki so z oddajanjem nastradali. Tudi jaz sem. Tudi moj najemnik si je začel domišljati, da je stanovanje njegovo, ni pa plačeval ne stroškov ne najemnine. Enostavno smo ga izselili, ko ga ni bilo doma, čeprav sem pričakoval tožbo z njegove strani. Ni me tožil, meni je ostalo razrukano stanovanje in kup neplačanih položnic. Za nič ne svetu ne bi več oddajal stanovanja......Njegove stvari smo selili v javno skladišče.
Default avatar
pri nas? .... težko je napisal/a:
Pravzaprav je v vsaki civilizirani državi pravni sistem naravnan tako, da se spori rešujejo brez nasilja. Ravno iz tega razloga mora biti (neprostovoljna) izselitev izvršena preko sodišča. Se pa strinjam, da so situacije včasih absurdne, ampak to je pač cena pravne države.
Default avatar
križ je z najemniki je napisal/a:
Enako smo naredili mi, po nasvetu pristojnih organov. Vrgli ven, medtem, ko ga ni bilo doma. PIKA.
Da bi najemnik tožil, ni šans. Tisti,ki ima denar, bi redno plačeval, tisti, ki ga moraš vreči ven, ker ne plačuje, pa te itak tožit ne more :)
Ni pa vse tako črno kot pišeš. Takšnih bedakov ni dosti, res pa je, da ti en sam požre ogromno živcev.
Oddajam več kot 10 let več stanovanj. V vseh teh letih sem naletela na samo dva takšna primerka.
Oba sta šla po hitrem postopku pred vrata.
Da bi ga jaz tožila in z njim zapravljala čas, ne pride v poštev. Brcneš ven in adijo!
Default avatar
Avtor, tako je, če igraš po pravilih, ti ostane le tožba.

Kar se tiče stroškov, pa je mogoče pri večini ponudnikov elektrike, komunale, račun urediti na ime najemnika in potem tudi njega terjajo. Jaz vem, da bi naredila tako. Internet, kabelsko in ostalo si lahko uredi sam, RTV naročnino in upravnika bi pa jaz enostavno poračunala pri najemnini. Pri nas tudi vodo in odvoz smeti lahko daš na najemnika (odvisno je od bloka in od občine).

Jaz vem za primer, ko je najemnik prodal belo tehniko iz stanovanja :) Res, kaj vse ne tlači te zemljice.
Default avatar
Račune lahko daš na najemnika, vendar, če se ti pogosto menjavajo, to ni ravno prijetno. Če kar naprej spreminjaš imena, lahko pride tudi do kakšne zmešnjave.
Jaz vsak mesec sama plačujem položnice, najemnik plača ob najemnini. Tako vem, da so stroški plačani.
Če ne plača, pač gre.
Default avatar
hm... je napisal/a:
Ti pa ne razumeš kakšen problem ima avtorica? Najemnik noče ven.

PS: jaz tega ne bi urejala prek sodišča. Imam par prijateljev, ki delujejo precej strašni s svojo kilažo in zaraščenim videzom. Bi ga šli oni povprašat, če potrebuje pomoč pri izselitvi.
Default avatar
Žal je zaključek res takšen;
V Slo oddajanje ni noben problem, če si tudi sam odločne sorte oz. mojster borilnih veščin.
Ali pa če imaš takšne prijatelje.

Če nisi... je pa koristno imeti pogodbo v obliki notarskega zapisa oz. direktno izvršljivega naslova, s katero najemnika s pomočjo izvršitelja precej hitro spraviš v red.
Default avatar
avtor99 je napisal/a:
A se ti mal hecaš, da bi zapravljal čas in denar preko sodišča, da gre najmenik ven, ki neopravičeno zaseda stanovanje???

Že prvi dan bi letel ven, za njim pa vse njegove stvari... pa tudi že ob prvi neplačani položnici bi letel ven, kot je dolg in širok.
Eni ste pa res naivni in čakate, da vam že za leto in več naredi dolgov z neplačanimi položnicami, pol pa bi še zapravljali leta, čas in denar za odvetnike in sodišča...

Pa naj on toži in dokazuje svoj prav in zapravlja denar za svojo izgubljneo tožbo )))
Default avatar
Enostavno. Ko vzameš najemnike napišeš dobro pogodbo najemno, dober aneks in seveda vse skupaj uveriš pri notarju. Pravzaprav notar niti ni tako drag in se splača.

Kot lastnik lahko že pred najemom narediš selekcijo, ker s emarsikdo ustarši takšnega začetka.
Vendar takšna pogoba uverjena pri notarju daje veliko prednost v primeru nesoglasja. Ker se izogneš začetnega dolgotrajnega postopka na sodišču. Ampak sodipče samo potrdi nootarsko pogodbo in takoj ukrepaš.

Vendar pozor. Niso samo najemniki tisti, ki so domišljavi, se izmikajo odgovornostim in plačilom. Tudi lastniki so. In kar lahko trdim da je pol-pol.

Inn hkrati menim. Če sei dober lastnik boš dobil dobrega najemnika. In s pogovorom dobro komunikacijo se da vse.


Sama bi kot najemnica bila vesela ene dobre najemne notarske pogodbe. Ki bi ščitila mene in lastnika in hkrati narekovala izpolnjevanje mojih obveznosti in lastnikovih.

Vendar so tui lastniki, ki nočejo takšnih pogodb, ki bi tudi njih kaj zavezovale. So tudi takšni ki oddajajo na črno, pa davek se ne plačuje, pa najemnina na roko, pa...

Zanimivo, da imajo eni lahko nekoga not tudi po 10 let. Pa štima.

Ne vem. Pri nas je itak sistem vsak po svoje. Pol pa kreganje, izklapljanje elektrike, menjava ključavnice, motenje posesti...
Škoda časa in živcev.
Default avatar
avtor99 je napisal/a:
Prej pisala roman. Zdaj odgovor.

Če mu je pred dvema mesecema potekla pogodba kako ste se pred dvema mesecema pogovarjali ali pa še prej.
Da gre ven ali ostane not.
Si dobil kaj plačano v teh dveh mesecih. Najemnino?

Ne gre kar tako. Najprej moraš torej njega obvestit ....uradno....da je pogodba potekla, da ne boš več oddajal.

To je previ korak...šele potem tožba...


Si prejel najemnino v teh dveh mesecih ali ne. Odovori na to vprašanje.
Default avatar
kupi sredstvo za deratizacijo, pošricaj po stanovanju in na vrata daj listek, da ni vstopa zaradi deratizacije.
Default avatar
Tega tudi jaz ne razumem - da vam ne plačajo in jim še kar dovolite biti v stanovanju, jaz vem da bi jih TAKOJ izselila po prvi neplačani položnici in zamenjala ključavnico!
Default avatar
pri nas? .... težko je napisal/a:
Ne trkaj se po prsih s SVOJIM flatom. Po svojem flatu lahko po mili volji hodiš noč in dan, ne moreš pa hoditi, če si ga dal v najem. Dajte si to dopovedat. Obstajajo pravila za to.

Lastniki ste velikokrat glasi s tem "svojim" flatom, ki naenkrat ni več tako zelo vaš, ko je treba zamenjati 40 let star puščajoč WC kotliček, ki najemniku, ki je v stanovanju šele dobro leto, nabija račun za vodo. Takrat ste lahko zelo glasni, da mora za vsa popravila skrbeti najemnik. Tudi na postavko "rezervni sklad" radi pozabljate in menite, da je to "itak na položnici" in položnice mora plačati najemnik.

Pri izboru najemnikov ste, milo rečeno, zelo površni. Ne želite otrok, živali, kadilcev, želite samo redno zaposlene z bajno plačo, ki vam na začetku obljubijo vse in vam natrosijo, da "oni ne komplicirajo".


Kot najemnica sem zelo "komplicirala" in to že na začetku. Bolje prva zamera kot zadnja. Želela sem takoj doreči vse glede pogodbe, vse uradno, vse dorečeno, kdo plača kaj v primeru okvar. Velikokrat sem bila zaradi tega zavrnjena, ker "kompliciram", ker oni bi denar na roko, pa o popravilih se bomo zmenili, ko se bo kaj pokvarilo ...

Nikoli nisem zamudila plačila najemnine in stroškov, pa nikoli nisem imela zaposlitve za nedoločen čas. Tudi cigareto sem prižgala, pa še prijateljičinega malega otroka sem doma varovala. Nekaj dni sem v stanovanju (o groza!!!) imela celo pomoči potrebnega goloba. Kljub čikom, otroku in golobu sem stanovanje zapustila v boljšem stanju, kot sem ga prejela - prejela sem ga namreč v precej zanemarjenem.

Vi pa kar izbirajte idealne najemnike, ki nič ne komplicirajo in vam na koncu pustijo štalo.
Default avatar
komplikatorka je napisal/a:
To drži.

Pozabljaš pa, da v zgornjem primeru flat ni več v najemu, saj ni več veljavne pogodbe, ker je potekla.
To pa je spet lastnikov flat in po njem lahko hodi, kolikor ga je volja.

Vsaj tako razumem logiko oddajanja. Je narobe?
Default avatar
Samo sodišče ga lahko izseli, ne ti. To ti bo tudi policija rekla.
Default avatar
Rok-1 je napisal/a:
Razumeš prav, slovenska zakonodaja pa ne razume tako in je na strani najemnika. Zakonodajo je treba spremeniti, ampak očitno v tej državi vsem ustreza divji zahod.

Ker je zakonodaja taka kot je, se pač zaščitiš kot se v danem trenutku lahko. In že na ogledu ugotoviš, s kakšnimi ljudmi imaš opravka - velja tako za najemnike kot za najemodajalce.

Kot najemnica sem že srečala najemodajalce, ki so bili striktni - pogodba pri notraju, vse dorečeno, rezervni sklad je njihov strošek .... dokler nismo prišli do prijave bivališča. E, to pa ne dovolijo. Bolj kot sem jim dopovedovala, da lahko to najemnik opravi sam z veljavno pogodbo, bolj so poudarjali, da oni tega ne dovolijo. Na vprašanje zakaj, so odgovorili, da zaradi rubeža v primeru najemnikovih dolgov?! In kaj bodo rubili? Star, komaj delujoč hladilnik? Najemnik v Ljubljani ima torej, po njihovem mnenju, dolžnost plačevati najemnino in vse stroške v Ljubljani ter imeti stalno bivališče pri ostarelih starših v Murski Soboti. Krasno!

Na nekem ogledu mi je lastnik rekel, da on na ta naslov dobiva pošto za firmo in da je on tu prijavljen (in bo tudi ostal) ter da moram zato plačevati stroške za dve osebi. Domišljija brez meja.
Default avatar
Ven ga vrzi.
Default avatar
jaoooooo je napisal/a:
Pravo ime si si nadela, res si jaooo!!!!
Kakšno vezo ima zdaj to, da noče ven?? Jasno, da noče ven. Saj tudi tisti, ki ne plača, noče ven!!!
Kdo je zdaj tisti, ki česa ne razume???
Torej, draga duša, da boš razumela, najemnika spraviš ven (če NOČE ven) tako, kot sem opisala zgoraj.
Enako ga spraviš ven tudi takrat, ko NOČE plačat.
V čem vidiš težavo? Zakaj delaš problem tam kjer ga ni???
Eni ste pa res, no...