Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

KAJ JE ANALNA FISURA?

Default avatar
Analna fisura je razpoka v kožnem delu zadnjika. Gre za dokaj pogost vzrok nenadne bolečine v zadnjiku in je vse prepogosto zamenjana s hemoroidi. Z neprimerno diagnozo in zdravljenjem se rana v tem predelu vzdržuje in preide v kronično stanje.

Vzroki za nastanek so različni, velik vpliv imajo neredno odvajanje, trše blato ali trši začetek blata in napenjanje ob odvajanju. Začne se z nenadno razpoko, akutno analno fisuro. Bolniki nam ob pregledu najpogosteje povedo, da so pred pričetkom bolečine bile prisotne težave z odvajanjem, odvajanje je bilo težavno, močno so se napenjali, neredko pa tudi sami začutili kot da bi se nekaj raztrgalo ali počilo. Običajno so po odvajanju, predvsem na papirju, opažali tudi svetlo kri. Tudi nadaljnja odvajanja so boleča, bolečina je ostra in omejena na zadnjik, popuščati pa začne komaj nekaj časa po odvajanju. Prav tako je lahko je prisotna krvavitev oziroma sled krvi.

S primerno terapijo (redkeje spontano) se akutna fisura lahko zaceli v štirih do šestih tednih, če pa ostaja odprta, pride do nastanka kronične analne fisure. Ta se vzdržuje predvsem zaradi krča mišice zapiralke ter draženja rane s črevesno vsebino. Zaradi dolgotrajnega draženja pride do povečanja žleze ki leži nad rano in imenujemo jo hipertrofična papila. Robovi take kronične rane postanejo zadebeljeni in zabrazgotinjeni, pod rano pa se pojavi kožni privesek, ki ga imenujemo stražar. Stražar je velikokrat zamenjan z zunanjim hemoroidom.
Pri pregledu vidimo in tudi otipamo fisuro. Tipanje tega predela je običajno boleče, saj je mišica zapiralka v krču. Če ni izrazitega krča mišice in hude bolečine, opravimo tudi pregled z instrumentom. V kolikor pa je ta preveč boleč, seveda prenehamo, saj nobenega diagnostičnega postopka ne izvajamo na silo!
Zdravljenje analne fisure poteka stopenjsko, zelo velik pomen ima sodelovanje bolnika. Prvi ukrep je ureditev prebave, torej skrb za redno odvajanje mehkejšega blata. Pred odvajanjem in izvajanjem nege svetujemo tople sedeče kopeli, saj toplota sprošča mišico zapiralko. Krč mišice lahko zmanjšate ali prekinete z raznimi mazili, ki vsebujejo učinkovine ki sproščajo mišico ali z nanosom lokalnega anestetika v gelu. Rano je treba večkrat dnevno negovati in sicer tako, da s prstom vmasirate mazilo v analni kanal. Zavedati se morate, da je zdravljenje fisure dolgotrajno, neredko se tudi ponovi. Prav zato je nego potrebno izvajati dosledno, tudi ko bolečine minejo, ob tem pa opravljati redne preglede pri proktologu. Zadnjo možnost zdravljenja predstavlja kirurški poseg, ki ga bolniku predlagamo le kadar so predhodne in manj invazivne oblike zdravljenja neuspešne. Pri samem posegu krč sprostimo tako, da prerežemo del mišice, zato je možna posledica posega kasneje pojav inkontinenca za blato. Ob operativnem posegu lahko izrežemo tudi kronično fisuro, odstranimo hipertrofično papilo ali stražarja.

Viri:
[sub]Kirurški center Zdrav splet. URL: http://www.zdravsplet.si/
Mlakar Boštjan. Anamneza in preiskave v proktologiji. Medicinski razgledi. 2008, 47, str. 411-423.
Mlakar Boštjan. Proktološka anamneza in anorektalni digitalni pregled. Medicinski mesečnik. 2006, december, str. 390-397.
Godeberge P. Anorectal Diseases textbook. Paris : Éditions Flammarion SA, 2008.
Burgdorf WHC et al. Braun-Falco's Dermatology. 3. izdaja. Heidelberg : Springer Medizin Verlag, 2010.
Proktologija: zbornik simpozija. Repše S. [ured.]. Ljubljana : Kirurška šola, Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Kirurška klinika, Klinični center Ljubljana, 2000.
McGirt LY in Martins CR. Dermatologic Diagnoses in the Perianal Area. Clinics in colon and rectal surgery. 2004, Izv. 17, 4.
Denis J. Practical Proctology. Paris : Laboratoires J.P. Martin, Division Daniel-Brunet, 1994.
Rakinic J. Anal Fissure. Springfield, Illinois : Thieme Medical Publishers, Maj 2007, Clinics in colon and rectal surgery, Izv. 20, str. 133-137.[/sub]
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Spoštovani,

sama imam težave, katere opisujete pod Analno fisuro, ki mi je tudi bila diagnosticirana že pred leti. Se pa seveda ponavlja. Zanima me, s katerimi mazili si lahko pomagam, Proktis mi je namreč preagresiven in ne pomaga.

Hvala lepa in lep pozdrav!
Default avatar
dalida je napisal/a:
Pozdravljena!
Analna fisura je v večini primerov kronična in ponavljajoča, zato je pomembna redna nega, tudi v času ko ni težav.
Proktis je mazilo na naravni bazi, ampak če vam je preagresivno potem vsekakor menjajte. Lahko uporabite razne otroške kreme, olivno olje, mazilo z ribjim oljem, mazila za celjenje, naravna mazila... V bistvu nekaj negovalnega ki vam bo odgovarjalo (nanesti in vmasirati je treba s prstom do členka tudi v analni kanal, ob nanosu ne sme pečti).

Lp
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Pozdravljeni,

najlepša hvala za vašo pomoč in odgovor! Če prav razumem, so kremice lahko katere koli, ni treba, da so namenjene "hemoroidom"? Ali menite, da je potreben ponoven obisk pri proktologu? Zdi se mi namreč, da mi je pregled z instrumentom vse skupaj samo poslabšal ...

In še nekaj - lahko kronične težave vodijo do rakastega obolenja, ali to ni povezano?

Še naprej vam želim uspešno delo in lep pozdrav!
Default avatar
dalida je napisal/a:
Ni potrebno da so protihemoroidne kreme, ker v tem primeru tako ali tako ne gre za hemoroide. Tako da uporabite kakršnokoli negovalno mazilo ali kremo.
Glede na to da so težave kronične se priporoča redne preglede, seveda pa ni nujno da sedaj.

Kronična fisura ni povezana z nastankom raka zadnjika.
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Še enkrat iskrena hvala za izčrpen odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni!
Jaz imam že od začetka leta težave s takšno bolečino, začela se je, ko sem imela drisko zaradi reakcije na hrano. Od takrat naprej se mi pojavlja kri na papirju občasno, ko grem na blato. Zgodilo se je že, da recimo 3-4 tedne nisem imela težav in potem kar naenkrat spet pride do rezke bolečine in krvi. Nisem bila pri zdravniku ampak glede na opis predvidevam da imam težave z fisurami.
Mažem se predvsem z mazilom Bepanthen in takrat se mi zdi da pomaga...Zanima pa me če to lahko kako nadzorujem, recimo s hrano... da bi se mi čim manjkrat ponovila, ker sem ugotovila da se mi pojavlja vsake toliko časa, ne vem pa kaj to sproži?
Hvala za odgovor in lp
Default avatar
ucnbz je napisal/a:
Pozdravljeni!

Po opisu res zveni, da bi lahko šlo za fisuro, česar pa seveda brez pregleda ni možno potrditi.
Fisure so lahko akutne ali kronične, kronične običajno vztrajajo in se ne celijo. V kolikor pa se zaceli in se ponavlja, gre najverjetneje za epizode akutnih fisur, ponavadi na istem mestu.
Žal smo grajeni tako, da se celimo z brazgotinami, ki pa so manj odporno tkivo, zato ponovitve običajno nastanejo na istem mestu.
Ker se vam težave ponavljajo, bi priporočala redno vsakodnevno uporabo mazil, ki jih s prstom (ne raznimi nastavki!) nanašajte in vmasirajte tudi 3 cm globoko v kanal.
Izogibati se je potrebno tudi prebavnim motnjam, saj te lahko sprožijo poslabšanje.
Vsekakor pa svetujem tudi pregled, glede na to, da so težave že dolgo prisotne.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Pozdravljeni,

Pri 8 letih sem zbolela za ulceroznim kolitiaom in lani sem imela 3 operacije (totalna kolektomija z ileostomo, konstruiranje j poucha (rezervar) in zaprtje ileo stome). Med 2. In 3. Operacijo je prislo do odpovedi crevesja 3 stopnje kar pa smo ugotovili sele po zakljucenih operacijah. Takrat sem zacela potem odvajat tudi 50x na dan in naredila se mi je fisurs. Kasneje sem dobila veliko zdravil za zgoscevanje blata ( lapakut, seldiar, celo codeine) in se je to stevilo zmanjsalo na 20x na dan. Najbolj je aktivno zvecer in grem na wc vsake 1t min. Ker je blato se vedno bolj tekoce je postalo vse vneto in sem uporabljala ze vse zive kreme: hladilno mazilo, ribjo mast, ognjicevo, elecom, faktu, modulek, ksilokain,garamicin. Nic dolgotrajno ne zaleze.
Zaradi neznosnih bolecin sem pristala na opijatih. Ker tako res ne gre naprej, nocem pa biti operirana in pristati na stalni stomi me zanima kaj se lahko naredim. Zdravniki mi pravijo da moram zdrzat vsaj 1 leto predno se pogovarjamo o ponovni operaciji.
Bi sistemsko zdravljenje z antibiotiki ali kortikosteroidi zaleglo? Vem da ima vsako zdravilo stranske ucinke vendar sem pripravljena narediti vse.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Miska33 je napisal/a:
Pozdravljena!
Vas primer je res poseben in tudi, da se vam je pojavila fisura, ni nič presenetljivega. Res da se obicajno pojavi ob teden blatu, ampak tako pogosto odvajanje tekočega blata pa popolnoma uniči zaščitni lipidni sloj na koži in nadalje draži kožo in privede do rane ali preprečuje celjenje.
Mazila, ki ste jih uporabljali so vsa vredu, jaz bi svetovala predvsem hladilno ali mazilo z ribjim oljem dalje. Vedeti morate, da je fisura posledica prebavnih motenj in dokler so prisotne je verjetno, da se bo ponavljala, ne glede na terapijo, ki jo izvajate. Fisure se rade ponavljajo, ne samo pri vas ampak tudi na splošno. Z mazili boste pripomogli k temu da bodo poškodbe blažje in da nekoliko olajšate simptome. Vsekakor nadaljujte z mazili, zelo pomembno je, da jih nanašate do drugega členka tudi v analni kanal.
Sistemski antibiotik je absolutno nesmiseln, saj ne gre za bakterijsko vnetje, polek tega se dodatno poruši črevesno floro. Tudi sistemski kortikosteroid samo za zdravljenje fisure ni indiciran (o njegovi potrebi za obvladovanje UK se pa odločajo gastroenterologi). Nadaljujte tudi z zgoščevalci blata.
Z veseljem bi vam svetovala kako pomagati vasi fisuri, a žal menim da dokler ne bo črevesno stanje urejeno, je ta fisura le posledica le teh, ki vam dela dodatne težave.
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Pozdravljeni,

Imate mogoče še kakšen nasvet kako zmanjšati odvajanje oz blato zgostiti?
Sem na 4x2 Seldiarja/lapacut in 5mg 3x na dan codeina.

Zaradi odpovedi crevesja se vodim na onkološkem institutu za paranteralno prehrano. Tam so rekli,da naj grem na dieto samo z prepecencem in je bilo se huje. Sama voda in kislina je sla iz mene.

Res sem obupana že...

Hvala za vas odgovor.

Lp
Default avatar
Miska33 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Držite se njihovih navodil. Žal drugih idej nimam, tam kjer se vodite so strokovnjaki.
Poskusite lahko dodatno zadeve ki “zapirajo”; slane palčke, prepečenec, riž, temna čokolada, banane...

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Pozdravljeni,

Žal sem vse to ze probala in nobenega izboljšanja.
Tudi brez hrane in pijace, samo parenterslna prehrana
Ne zaleze.

Hvala vseeno.

Lep pozdrav.
Default avatar
Zivjo.
ob tvojem opisu imava iste težave. tudi jaz sem pred 15 leti operirana na debelem crevesju,celotna odstranitev debelega crevesja ter del tankega,po prvi operaciji stoma,nato zaprtje stome. trenutno se spopsadam z zelo bolečimi pekočimi boličinami na zadnjiku. nazalost sem jedla lesnike in od takratimam bolčine in pekoče po odvajanju blata... traja pa ze tedn dni. mazem se z mazli,vendar se ne upam porinit prsta v zdnjik,zaradi tega ker sem rezana uspodi. tebi to uspeva? nvm mam neki strah da ne bom naredila kako večjo škodo ce porinem del prsta.ker so mi rekli da samo v nujnih primerih bi mi recimo naredili ponovno kolonoskopijo,seveda na zelo pazljivi nacin,ker so mi pobrali,del sluznice v danki.

lp kristina
Default avatar
kika86 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Če s prstom nežno in počasi namažete ne morete narediti nobene škode. Z lastnim prstom imate občutek za bolečino, teksturo. Samo ne uporabljat kakšnih nastavkov. Možno da se je predel malo poškodoval ob tistih lešnikih, zato poskusite mazati.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
meni se tole se vedno ni zacelilo.krvavim cisto nic,vendar je bolecina ostala,bolečina ni vedno. pride pa gre,včasih imam občutek da mam polno rit, špika me v danki, ko hodim mam obcutek kot da mam na koncu danke nekaj zapiceno not, potem čez cas me zacne pečt,pol par ur uredu al pa kak dan dva...in potem zopet ista pesem,a je mozno da to toliko traje? ko me peče mam občutek da me od zunaj peče pa čeprou nimam cisto nic za videt,tole postaja ze neznosno :(
Default avatar
kika86 je napisal/a:
Fisure se rade ponavljajo in včasih dolgo celijo (od nekaj mesecev do par let). Ravno zaradi tega se priporoča da nega (mazanje) postane del vase vsakodnevne rutinske nege, že zato, da se prepreči ponovitev oziroma omili obsežnost.
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Spoštovana,

Je mogoče stražarja kirurško odstraniti? Sem mlada in bi rada sproščwno uživala v spolnosti, pa me nekako moti(predvsem vizualno) pri tem? Z napotnico, bi šlo?

Hvala vnaprej, cenim trud. Lp!
Default avatar
alexandra1 je napisal/a:
Pozdravljena!
Vaša želja je povsem razumljiva :) seveda se ga da odstraniti, moteč izrastek se odreže in zašije. Vseeno računajte na enih 10-14 dni staleža (ne zaradi same operacije, ampak ker ta predel potrebuje veliko nege po operaciji, da kaj ne odteče in ni spet “moteče ohlapno”).
Seveda se da tudi na napotnico :)


Lp,
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Spoštovana,
Sledi krvi sem imela že leta nazaj, vsaka dan blato odvajam, sicer malo trše, ampak nikoli kakšnih hudih bolečin, da bi šla zdravniku. Oktobra sem kar naenkrat dobila hude taževe ob zadnjiku, zdravnica mi je takoj dala napotnicu za bolnicu...tam so mi naredili ekscizijo saj je bil tromboziran hemoroid. V tem času sem popolnoma izmenila prehrano, sledila nasvetom pila 1l donat, redno odvajala mehko blato, pa je spet bila vidna kri po odvajanju blata. Novembra so se spet začele iste težave samo da sem uspela z detralex tabletami omiliti situacijo, tista boleča bulica se je čez teden hudih bolečin vrnila nazaj. Uporabljala sem tudi mazilo Delta Hadensa, ki mi je zares pomagalo. Pred tednom sem šla na kontrolo k proktologu, naredil je pregled in zapisal sledeče: digito: spazem, posteriorno tipna poudarjena papila analis. prokto: proktitis, hemoroidi gradus 2 ter fisura posteriorno,v področju fisure poudarjena papila analis. Dobila sem Nifedipinsko mazilo, da uparabljam 3 mesece potem spet kontrola pri proktologu. Zdaj pa se dogaja to, da po pregledu imam res hude blečine okoli anusa, ki jih do zdaj nisem imela. Težko sedim, in ko dalj časa hodim čutim ob trtici neznosne bolečine. Zanima me ali je vse to možno zaradi analne fisure, če do zdaj nisem imela takšne bolečine? Obroč okoli anusa je zatečen i ves moder...kot da bi bilo vse okoli trombozirano...ali je to normalno? Ali bi bilo smiselno delati kakšne druge preiskave? Ali lahko uporabljam mazilo Hadensa skupaj s Nifedipinskim mazilom??
Hvala za odgovor
LP

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak