Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

Pogoste bolezni in visok crp

Default avatar

martina lucija

Pozdravljeni,

na vas se obračam, ker sem v skrbeh glede ponavljajočih se bolezni mojega 17 mesecev starega sina. Imam ga v domačem varstvu, starejši sin pa hodi v vrtec. Že od rojstva naprej je bil mlajši sin kar nekajkrat bolan, v zadnjem obdobju pa imam občutek, da se sploh ne uspemo rešiti iz bolezni, predvsem pa me skrbi dejstvo, da imamo vsakič visoko vrednost crp.

V decembru je imel sin (takrat star 1 leto) prikrito pljučnico CRP > 200. Pljučnico je pokazal ultrazvok in rentgen, sicer ni imel nobenih znakov, razen visoke vročine. V bolnici smo dobivali markopen, doma hiconcil. V januarju smo bili kolikor toliko zdravi, da smo celo uspeli cepiti OMR. Za februar ne vem več točno, vem le, da smo 8.3.2015 spili zadnjo dozo ospamoxa.

21.03.2015 je sin dobil vročino okrog 39°C, naslednji dan cca 39,5°C. Tretji dan smo sli k zdravniku in nato v bolnico. Urin in kri b.p., razen crp 139 + povišani ketoni zaradi rahle dehidracije. Drugih znakov ni imel (ne izcedka iz nosu, ne kašlja, nič) . V bolnici niso odkrili ničesar oz. mu je vročina še isti dan sama padla, crp je bil naslednji dan cca. 70 in smo šli domov brez nobenih zdravil z diagnozo viroza.

04.04.2015 zopet vročina 39°C, naslednji dan (sobota pred veliko nočjo) še nekoliko višja in smo šli k dežurnemu. Eno uho je imel rahlo vneto, nič drugega mu ni odkrila zdravnica, pa tudi mi nismo opazili kakšnih drugih znakov bolezni. Ko smo dali kri, je bil crp>160, zdravnica je rekla, da gre najbrž za neko prikrito bakterijsko okužbo, ker od ušesa ne more biti tako visok crp in smo dobili Ospamox. Že naslednji dan je bilo bolje, saj je vročina začela padati.

21.04.2015 ponovno vročina 39°C, naslednji dan nad 39,5 in tretji dan smo šli k svojemu pediatru. Odkril ni ničesar, razen rahlo pordelega žrela. Sami smo opazili le, da otrok "čudno" požira, zato smo sumili, da ga boli grlo. Urin povsem v redu, kri nekaj manjših odstopanj od normalnih vrednosti, crp pa 197. Naslednji dan smo šili zopet na kontrolo, otroku je med tem vročina že povsem padla brez nobenih zdravil, crp je bil 175, tokrat se je izkazalo, da ima otrok angino in je dobil Ospen, ki ga je jemal do ponedeljka (7 dni nazaj). V času jemanja antibiotika, mu je par dni teklo z noska, pred tednom dni je začel kašljati. Kašelj se je nadaljeval in v noči iz četrtka na petek je dobil vročino; 38,8 smo namerili sredi noči. V petek čez dan je imel ves dan čez 39, v soboto stalno blizu 40 oz. tudi malo čez 40. V petek in soboto je 2 krat bruhal, ko sem mu dajala jesti, najverjetneje zaradi katarja. V nedeljo je imel že nekoliko nižjo vročino (največ smo namerili 38,9 ob 15. uri), ki je do večera povsem padla. Danes smo zdravi. Zaradi vikenda tokrat nismo bili pri zdravniku, tako da ne vem, kolikšen je bil crp.

Opažam pa, da se mu ponavljajo vročine, ki so si podobne po poteku. Prvi dan okrog 39°C, naslednji dan malo več, tretji dan izboljšanje, četrti dan smo že brez vročine. CRP je vedno zelo visok, vsi ostali izvidi pa v mejah normale. Prva dva dneva ima otrok normalen apetit, tretji dan poje in popije izrazito manj, potem se postopoma vrača apetit. Ko zbijemo vročino je otrok vedno živahen, kot da bi ne bil bolan in to kljub zelo visokim vrednostim crp. Ko mu dajem zdravila za zniževanje vročine, prvi dan »držijo« manj kot štiri ure, vsak naslednji dan pa »držijo« več, tako da rabimo vsak naslednji dan manj odmerkov zdravila.

Ne vem, kaj naj si mislim ob tako čudnih bolezenskih naključjih, če to sploh so naključja ali morda obstaja kakšen razlog za te vzorce, ki se nam ponavljajo.

Prosim vas še za vaše mnenje, kaj bi nam svetovali zaradi pogostih bolezni. Meni se poraja kar nekaj vprašanj in sem kar precej v dvomih, kaj sploh lahko storim. Ali so pogoste bolezni odraz slabšega imunskega sistema otroka, ki se bo sčasoma sam od sebe popravil? Ali je morda iz preteklih bolezni ostala kakšna »skrita« bakterija, ki tli in ob zmanjšani odpornosti spet pride na dan? Lahko obstajajo kakšne preiskave, ki bi pokazale, kakšno je dejansko stanje? Je smiselno takemu otroku dajati kakšne vitamine ali kako drugače krepiti imunski sistem (kaj priporočate, da mu dajem)?

Se opravičujem za obsežen tekst, vendar se bojim, da bi v nasprotnem primeru izpustila kakšen pomemben podatek oz. ne bi prikazala celotne slike. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Tanč

Po opisu ni mogoče razbrati kakšnega ćudnega obolevanja ali kakšnega čudnega poteka. Vsi majhni otroci imajo visoko vročino, dan,m dva ali več. Potem pa, glede na to, za kakšno bolezen gre, pade sama takoj ali po nekaj dneh, če gre za virozo oz. pade v dnevu ali dveh po uvedbi antibiotika, če gre za bakterijsko okužbo.
Glede na to, da je otrok v vrtcu, kjer je na majhnem prostoru veliko različno bolnih ali različno zdravih otrok in glede na to, da je otrok, ko po enoletnem varstvu doma - večino zdrav in ponavadi močno čuvan pred vsakdanjimjo umazanijo, vstopi v to skoncentrirano valilnico virusov, začne obolevati. Kar ni nič čudnega, glede na tesne stike majhnih otrok, ki si tudi dudice podajajo iz ust v usta, če že ne kašljajo in smrkajo eden v drugega. Ne gre za motnjo imunosti, pač pa normalno pričakovano obolevanje malih otrok v vrtcu. Kar si dokažemo tudi s tem, da po izključitvi otroka iz vrtca za npr. mesec ali dva, ta otrok ne oboli niti enkrat, takoj po vrnitvi v vrtec pa že v nekaj dneh.
Visok CRP sam po sebi ne potrjuje bakterijske okužbe, je pa statistično bolj verjetna. Vendar ta kazalec ni specifičen za bakterijske okužbe, saj zelo visok CRP vidimo pri virusih, ki povzročajo večje poškodbe tkiva, nbpr. adenovirus,m herpes virus. In tudi zelo visoka vročina sama pravzaprav lahko povzroči zaradi poškodb tkiva povbišanje CRP. Visok CRP imajo tudi otroci s periodičnimi vročinskimi sindromi, kjer ne najdemo bakterijske okužbe.
Pri vsaki vročini, ki traja dva ali tri dni, ne glede na znake, svetujem pregled in izključevanje bakterijske okužbe. Še posebej, če otrok nima izrazitih prehladnih znakov.
Drugače pa si otrok sčasoma okrepi svojo obrambo, več bolezni (predvsem banalnih), ko preboli, več protiteles tvori in bolj je odporen. Prehranski, vitaminski dodatki pri danes povprečno zelo dobro hranjenih otrocih niso potrebni in ne vplivajo ne na potek bolezni ne na dozorevanje imunskega sistema (tam nekje pri 5. letih).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46