Starševski čvek

Goriška Brda se piše oboje z VELIKO!!!

Default avatar
Berem spodaj temo o velikih začetnicah. Večina jih trdi, da se piše ''brda'' z malo, ampak se ne!! Po tem pa mi razjasnite, zakaj se na smernih tablah oboje piše z veliko? Če ne verjamete poglejte na Google maps Street view na križišče pri Solkanu, kjer se zavije proti Goriškim Brdom!!!
Default avatar
Po pravopisu je z malo, kaj piše pa na tabli, je pa druga stvar. Dejstvo je, da so Goriška brda "pokrajina" in ne kraj, tako kot npr. Bela krajina, Vipavska dolina.
Default avatar
Dijo buh je napisal/a:
Goriska brda so "pokrajina", Goriska Brda pa tocen kraj.
Default avatar
Barca, pa obstaja v SLO kraj z imenom Goriška Brda? Je na zemljevidu ali je izmišljen?
Default avatar
Barca je napisal/a:
lahko prosim pokažeš kraj goriška brda na zemljevidu ?


:D
Default avatar
Barca, japajade, da so kraj. Če klikneš gor na tisti tvoj link, pa potem na Goriška Brda, spodaj piše, da so pokrajina. Če pa klikneš desno na "zemljevid", pa ga malo pomanjšaš, pa tista puščica kaže na Dobrovo, ki so središče te pokrajine. Vemo, kako se lahko zanašaš na pravopisno pravilen zapis krajev na internetu.
Default avatar
Barca se je (ne prvič) ujela v svoje pametovanje in zdaj besno googla in lepi neke neuporabne povezave z nepravilnimi podatki.

Seznam vseh naselij direktno in baze Geodetske uprave:
http://www.stat.si/krajevnaimena/

Famozni kraj ne obstaja.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Čaki, tole so Brda.

Pri GORIŠKIH BRDIH sta besedi, goriška in brda, občni. Če postaneta lastno ime za pokrajino zahodno od Gorice, bi ju po starem pravopisu lahko v obeh delih zapisali z veliko začetnico: Goriška Brda. A današnji pravopis določa, da občne pojme v sestavljenih lastnih imenih pišemo z malo začetnico: Goriška brda. Ko pa ena sama beseda v sestavljenem lastnem imenu prevzame vlogo celotnega imena, jo zapišemo z veliko začetnico: torej Brda.

Pri nenaselbinskih imenih se prva sestavina pri večbesednih imenih piše z veliko začetnico, druga oz. vse ostale pa z malo. Tako npr. Goriška brda (razen v primeru, ko to okrajšamo in zapišemo Brda), Kotovo sedlo, Bližnji vzhod...

Goriška brda so samo ime pokrajine, v katero spadajo naselja Dobrovo, Fojana, Vipolže, Medana ..., torej je druga sestavine vedno z malo, razen če ni sama po sebi lastno ime.

Zdej pa linkaj dalje.

In občine Goriška brda ni, je samo Brda.
Default avatar
Barca, pusti SSKJ, ki je zastarel. Kot je napisal "Brda vs Goriška brda, je bil takšen zapis (oboje z veliko) dovoljen včasih, ko je bil v veljavi starejši pravopis. Danes je drugače, saj novejši pravopis predpisuje drugače.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Pa saj ti ves čas govorimo, da kraja s tem imenom ni, madonca! So Brda in so Goriška brda.

Priznanje gor ali dol ...