Forum.Over.Net

Starševski čvek

Preživnina bi morala pokriti vse stroške otroka

Default avatar

serborita

Prežvečeno vprašanje, pa vseeno, iz spodnje teme kopiram en odlomek, ki mi zastavlja vprašanje:

Kot že naslov namiguje, po dobrih 5 letih "idile" se ločujeva. Imava otroka glede katerega sva se dogovorila na CSD, s preživnino je itak nastala takoj jeba, ker je moja kmalu bivša takoj skočila v nebo, da moja predlagana višina preživnine za otroka nikakor ne more pokriti stroškov otroka - poskušal sem biti "pošten" in predlagal preživnino v višini 250EUR mesečno, a babi se ne da dopovedati, da je to kar prece nadpovprečno in da moram pokriti polovico stroškov otroka, ne vseh! Sicer bo pa že sodnica povedala, kaj si misli o preživnini.

Vprašanje pa je: ali je prav, da se stroški za otroka delijo na pol? Po moje bi moral tisti, ki ne živi z otrokom, poravnati vse stroške zanj. Zdaj boste sicer planili, a prepričana sem, da je tako pravično. Kaj pa vzgojne težave, pa govorilne ure, pa vožnja v šolo in na dejavnosti, pa bolniška, kadar otrok zboli, rojstni dnevi, pranje, likanje, kuhanje, branje pravljic....to ima v običajnem poslovnem svetu povsod svojo ceno, zakaj je nima, kadar gre za starša (vseeno, ali mamo ali očeta, tistega pač, ki prevzame 80 ali 90% skrbi in odgovornosti za otroka). Mnenja?
Default avatar

rrlvnz

Prav je preživnina na pol.

To, da je otrok pri tebi, je tvoj dar, je sreča, ne pa vir za molzenje drugega starša. Seveda je delo in trud, vendar ni plačano, ker otroka nimaš zato, da bi bil zanj plačan, pač pa zato, ker ga ima rad.
Default avatar

babbcaa

Kje pa piše, da tisti, pri katerem otrok ne živi, ne hodi na govorilne ure, mu ne kupi nove garderobe itd.? Pranje, kuhanje? Večinoma je tako dogovorjeno, da ima tudi tisti, pri katerem otrok ne živi, stike z otrokom. Vikendi, prazniki, počitnice, med tednom. Ponavadi ima otrok sobo tudi tam, kjer otrok ne živi. Tudi tisti starš pripravlja hrano itd.

Jaz se ne strinjam, da bi moral plačati celotne stroške. Stroški se delijo na pol, če pa pride do nepredvidenih nakupov, se pa tudi to deli.
Default avatar

zala01

Res je, stroški otroka se delijo na pol, tako gledajo na to tudi na sodišču.
Default avatar

ffejj

še eno babše ki bo molzlo očeta, namesto gledalo na korist otroka
Default avatar

zozu

še ena možnost za molzenje očeta.:))

Pripraviš tipa, da ti naredi otroka, saj veš: imam tablete, ne rabiš kondoma bla bla bla sta skupaj nekaj mesecev, zanosiš, pustiš tipa in rodiš, dobiš zanj 500€, potem pa tako narediš še enega in dobiš 1000 flik na mesec. Saj ne rabiš niti v službo hodit.:)))
Default avatar

marinkaaa

Tisti, pri katerem je otrok, naj bo srečen, da ima otroka večino časa pri sebi. In če mu kritje polovice stroškov ni dovolj, potem mu ni pomoči.
Default avatar

serborita

Tisti, ki ima otroka pri sebi, bo v večini primerov ostal sam, kdo pa še hoče takega s prtljago. Potem se pa še kdo zmisli žaliti samohranilke.
Default avatar

fuj in fej

serborita je napisal/a:
Vse si povedala o sebi. Otrok je zate prtljaga, mršššššššššš
Default avatar

PUMA

Preživnina je malce visoka ampak realna. Ne popuščaj.
Default avatar

kr neki no

Daj ne bluzi!
Prav bi bilo vse na pol, preživnino in skrb za otroka, ampak to je težko izvesti v praksi. Je pa poden od razmišljanja, da se bo preživnina določila na podlagi tega koliko pravljic nekdo prebere svojemu otroku.

O tvoji zadnji izjavi o samohranilkah s prtljago pa sploh ne mislim diskutirat.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Sam sem oce, ki placuje prezivnino. Pri tem sem mnenja, da tisti stars, ki za otroka dejansko skrbi, bi moral biti dolzan tudi financno v celoti skrbeti za otroka. Toej ravno nasprotno, kakor pravi avtorica v izhodiscnem prispevku. Zakonodaja z institutom prezivnine pravzaprav ze dolgo ne izpolnjuje vec svoje vloge in spreminja vse skupaj v farso.

Da ne bo pomote... Za mojo hci sem dolga leta skrbel jaz. V celoti sam, ne da bi mati primaknila kak tolar ali kasneje evro. In zato vem iz lastne izkusnje, da prezivnina sama po sebi v niceme ne vpliva na korist otroka. Se vec, zakonodaja je napisana tako rigidno, da kljub temu, da je otrok de facto pri meni prebival vec let, de iure ni bilo mogoce urediti mnogoterih zadev, brez da bi tozil mater, kar pa se je meni, ot starsu zdelo absurd.

Dolznost starsa je otroku privzgojiti osnovno socutje in spostovanje do drugega starsa, ne pa ga skozi sodne postopke siliti v to, da se izreka proti enemu od starsev zgolj zato, da bi se uredila neka formalnost ali pa zaradi nekaj ficnikov. Naravnost bolno mi je, da se kot korist otroka favorizira financno korist napram potrebi po zdravemu odnosu z obema starsema (ceprav morda tedva tega medsebojnega odnosa ne zmoreta zgraditi).

V casu, ko je bil otrok pri meni, je mati uzivala vse privilegije, ki ji ot de iure upravicencu pripadajo (otroski dodatek, itd.), pa nikoli z eno besedo nisem iz tega nslova bentil cez mater. V bistvu je edina napaka matere, ki sem jo jasno in glasno izrazil tudi pred otrokom, je bila to, da jo je mati tako ad hoc postavila pred vrata in spokala k ocetu (meni).

Financno gledano pa vsak odgovoren clovek pri polni zavesti mora ziveti s tem, da skri za otroka, ce je temu tako. In k temu spada tudi (financno) prezivljanje otroka. Kam pripelje taksno absurdno stanje, kot ga imamo sedaj morda se najlepse opise stanje, kot ga imamo sedaj... Dekle je ponoletno in obiskuje fakulteto, zivi v lastnem gospodinjstvu in medtem ko kot oce, ki zivi dalec proc brez tezav se dandanes placujem vsaj prezivnino, da je otroku vsaj malo lazje, pa materi to ne pade na kraj pamet - ceprav bi po zakonu to bila dolzna. Naj jo orok tozi zaradi tega?

Po mojem mnenju absurd. Nekatere matere (in nekateri ocetje, da ne bo pomote) preprosto niso dozorele oz. dozoreli za starsevsko vlogo. In zal je to kruta reanost. In hkrati dober biznis za pravno srenjo. Sem absolutno proti obvezni prezivnini in izkljucno za prostovoljno. V koncni fazi je po zakonu enako kakor starsi za otroka tudi ponoleten otrok dolzan skrbeti za svoje starse. In zanka se sklene. Ne vidim nobene potrebe po zunanji prisili. Prezivnina ne vpliva na kakovost zivljenja v nobenem primeru.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

Zia

Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Zia: poznam to lovesko lastnot, da se vsakomur njegov problem zdi najhujsi. Zal pa vse skupaj ne ublazi dejstva, da se neodgovorne zenske in ponavadi se bolj neodgovorni moski nekriticno spuscajo v odnose, ki razpadejo se preden se uspejo razviti.

Sola zivljenja mi je namenila mnogo lekcij, ki so me obogatile z dragocenimi izkusnjami. In ceprav je tole moje pisanje bolj ali manj 2pisanje uz vetar", kot se temu rece, je vendar potrebno enkrat zaceti z jasno in glasno trditvijo - prezivnina ni resitev, pac pa problem. Omogoca namrec neodgovorno fu.k.arjenje, ki se pogosto nadaljuje v to, da se mati, ki ni sposobna skrbeti za otroka, na vse kriplje trudi vnovciti vsaj en f.u.k. v svojem zivljenju in pri tem ne izpasti kot ******.

Zdrav in odgovoren stars bo skrbel za svojega otroka tudi sam (v koncni fazi - kaj pa ko eden od starsev umre?). Razvajene in nesposobne matere pa jamrajo o nikoli dovoljsnjih prezivninah, pri cemer so izredno redke izjeme, ki o upravicenosti izdatkov za soglasje vprasajo "bankomat" na katerega se obesijo za naslednjih nekaj let.In taka mati naj bi vzgojila custveno dozorelega in stabilnega otroka?!?

Morda ne bi bilo slabo uvesti pred locitvijo obveznega posvetovanja s kako vdovo.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

turn-

Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Ja, gre za tvoj primer, ko si pač imel toliko denarja, da si dejansko lahko preživljal hčero brez otroškega dodatka in brez preživnine.

Mnogi tega nimajo. In če bi bila zadeva prostovoljna, a veš koliko predvsem moških, ki popokalo šila in kopita in nikoli več pogledalo svojega zaroda? In misliš, da je to prav?
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

turn- je napisal/a:
Ce smo povsem natancni, sem bil kaka stiri leta na robu bankrota. Ker hcere nisem mogel preprosto odpeljati v tujino, sem moral prvic zavrniti ze pripravljeno pogodbo. V drugo sem se bil zaradi financno brezizhodne situacije sporazumeti s starimi starsi, ki so prebivali na naslovu stalnega prebivalisca hcere, da sem lahko vsaj sam zapustil drzavo in zasluzil za spodobno zivljenje.

Kot receno, najlazje je pristajati na vlogo zrtve in valiti odgovornost na druge. A odgovoren stars bo poiskal resitev, ki je v resnici najboljsa za vse.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

Gadafi™

ma kakšne vse stroške - osnovne življenske stroške zadostuje.
Se ne bo bivša nič zmrdovala kakšne cote, torbo, ... naj ima otrok. Pa zraven še sebi kakšno "malenkost" kupila iz iste donacije
Default avatar

Zia

Nima smisla razglabljati o tebi.
Daj ne kompliciraj toliko.

Ni vse tako črno belo in ni samo ene resnice. Vsak od nas ima svojo resnico in vsaka enostarševska družina drugačne razloge, da je postala enostarševska.

Pa by the way... ni samo ženska tista, ki je dala noge narazen... nekdo ji je pomagal pri tem.

Aja, pa jaz nisem samska in nimam takšne izkušnje. Imam pa sodelavko, ki ima 3 otroke in je z njimi ostala sama, ker se je mož spečal s svojo tajnico. In največ ločenk ima podobno zgodbo. Moški ne zdrži več - ko ženska postane mama, moški naenkrat zgubi njeno popolnopozornost, pa še nesposobnega se počuti. (najpogosteje ste res nerodni z otroci).

Zdej pa razmisli malo.
Default avatar

Zia

Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Nima smisla razglabljati o tebi.
Daj ne kompliciraj toliko.

Ni vse tako črno belo in ni samo ene resnice. Vsak od nas ima svojo resnico in vsaka enostarševska družina drugačne razloge, da je postala enostarševska.

Pa by the way... ni samo ženska tista, ki je dala noge narazen... nekdo ji je pomagal pri tem.

Aja, pa jaz nisem samska in nimam takšne izkušnje. Imam pa sodelavko, ki ima 3 otroke in je z njimi ostala sama, ker se je mož spečal s svojo tajnico. In največ ločenk ima podobno zgodbo. Moški ne zdrži več - ko ženska postane mama, moški naenkrat zgubi njeno popolnopozornost, pa še nesposobnega se počuti. (najpogosteje ste res nerodni z otroci).

Zdej pa razmisli malo.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Zia je napisal/a:
Ze nekajkrat sem razmislil in tudi tu sem ze veckrat napisal... Zenska, ki da prezgodaj noge narazen ni vredna semena, ki se je po njej razlilo. Pika.

Brutalno? Pa utemeljimo: Svojcas s(-m-)o moski morali skozi razlicne oblike inicijacij, da s(-m-)o bili pripoznani za polnovredne odrasle moske. In sele ko smo se izkazali vredni vstopa v druzbo polnovrednih odraslih moskih, smo bili upraviceni do dveh najvisjih privilegijev - nosenja orozja in spocenjanja otrok.

Danes se pozablja, da so pri dolgorocnem stresu in bolecini zenske fiziolosko superiornejse v primerjavi z moskimi. Zenska, namesto da bi moskega pustila, da ji v potu svojega obraza izpolnjuje vse njene muhe in kleceplazi za njo vsaj toliko casa kolikor traja nosecnost v sirsem smislu (torej leto do tri), razsiri noge prvemu vsecnemu tepcu, ki daje videz potencialnega bankomata.

Zakaj sem v svojo izbranko zaljubljen tudi po deseih letih skupnega zivljenja in po dveh otrocih? Zakaj prenasam vse njene muhe? Zato, ker je vedela to, o cemer pisem zgoraj. In se je pustila zapeljevati vec let. In je dala noge narazen takoj, ko sem jo zaprosil, ker si je tudi sama tega zelela. A bolj kot tega si je zelela varnosti, ki jo prinasa izbira pravega partnerja.

In zakaj sem oce nezakonskemu otroku. Ker sem se se nedozorel igral z ognjem... in ker sem naletel na enako neoodgovorno zensce, ki je dala noge narazen zgolj iz potrebe.

In ja, se strinjam... Ce bi ne bilo instituta prezivnine, bi morda celo katera bolj premislila, ali je res vradno koga prisiliti v zakon tako, da se pusti oploditi.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)