Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zapuščinska razprava

Default avatar

ne moreš verjet

Danes je bila na sodišču zapuščinska razprava po pokojnem očetu. Ne vem, ali sem kot hči upravičena biti tam v kakršnemkoli primeru ( tudi, če je vse materino in bratovo po njegovi želji), saj vabila sodišča nisem dobila. Poslala sem jim mail, da mi razjasnijo, kaj in kako. V teh zadevah podkovana nisem. Ali morda kdaj ožjih članov družine zaradi kakršnihkoli razlogov ne vabijo na zapuščinske razprave? Je to lahko maslo ostalih družinskih članov? Sicer mi ni toliko, da bi bila zraven, hotela pa sem še pred razpravo poslati dopis, da se vsemu odpovedujem. Hvala za nasvet.
Default avatar

krop

Nisi se prijavila v postopek, kaj zdaj pizdiš??
Default avatar

simpl

že pri sestavi Smrtovnice bi morali biti zraven, saj UE vabi VSE, ki so sorodstveno vezani-1.dedni red + soproga/soprog..
zakaj niste, je vprašanje? oz zakaj niste na UE vprašali.
ne glede na oporoko.., četudi NIČ ne dedujete, pa imate PRAVICO do nujnega deleža, ki je 1/2 normalnega deleža.
vse to lahko urejate do konca razprave oz pravnomočne odločbe oz sklepa sodišča..
Default avatar

Pohiti

Pohiti na sodišče, ker te nebi smeli izpustiti. V vsakem primeru lahko terjaš nujni delez, ki je polovica dednega . Se pravi polovica od tretine tj. ena šestina. Zakaj pa bi se temu odpovedala pa ne vem, jaz se na tvojem mestu nebi.
Maslo od ostalih članov?Zagotovo.
Default avatar

ne moreš verjet

Kot že rečeno, sem totalen laik pri teh zadevah. Mati, brat ter njegova soproga me ignorirajo že nekaj let, pač nisem po njihovem okusu. Z očetom sem bila v dobrih odnosih, sva bila tudi v stikih. Ko je oče umrl, mi niti tega niso sporočili, izvedeti sem morala preko oglasne deske. Saj se ne pizdim, samo sprašujem. Kakšna Smrtovnica, upravna enota? Nihče mi ni nič rekel, niti nisem dobila po pošti. Saj, očitno sem toliko neumna, da so me spet nategnili. :(
Default avatar

ne morš verjet

A je čas da grem k odvetniku? Groza.
Default avatar

simpl

če bi radi dedovali, definitivno odvetnik!
Default avatar

Pohiti

Kar direkt na sodišče. tudi sodišče bi moglo pogledati oz. preveriti koliko otrok je imel gospod. Odvetnik?
Vprašaj, ampak pazi, da ne zamudiš roka. Težko pa se pritožiš, če se nimaš kam oz na kaj.
Default avatar

krop

Pojdi se na sodišče pozanimati in prijaviti v zapuščinski postopek, s seboj imej svoj rojstni list in osebno, če nimaš drugih dokumentov, povej da so te izpustli iz zapuščinske, ti bodo že znali pomagati. Naredi to takoj, nič čakati!!!

Pa srečno.
Default avatar

n...

Kako si pa zvedela, da je zapuščinska? In zakaj nisi odreagirala prej, ravno danes, ko je zapuščinska bila?
Default avatar

Pohiti

n... je napisal/a:
Kako si pa zvedela, da je zapuščinska? In zakaj nisi odreagirala prej, ravno danes, ko je zapuščinska bila?
kaj težiš, če ne znaš pomagat?
Default avatar

kuharca MICI

Pa kaj nabijate, avtorica je napisala, da se želi dediščini odpovedati, vi pa pišete naj pohiti.
Default avatar

Kliči in piši

Objave razprav so javne
http://www.sodisce.si/okralj/
V tvoji situaciji niti ne vem, če bi se vsemu odpovedala.
Moja mama se je recimo tudi v korist nekega agilnega brata, zato pa je njena hčerka še vedno v najemnem stanovanju, pri 50-letih.
Se ti zdi prav da svoje otroke prikrajšaš za nek štartni kapital.
Vsekakor sodišče pokliči, piši in mislim da bi morali pač odpreti nov narok.
Tako ali tako sklep ni pravnomočen, četudi so ga spisali danes.
Default avatar

zala01

Pred kratkim sem bila klicana na sestavo smrtovnice, kjer je potrebno navesti vse dediče, če si seveda pošten.
V tvojem primeru predvidevam, da so te zatajili, zato tudi nisi dobila vabila. Ni res, da eu vabi vse dediče, vabi le enega, ponavadi tistega, ki je bil plačnik pogreba. .
Če praviš, da se boš odpovedala dedovanju potem ok. V nasprotnem primeru pa se sama priglasi kot dedič, saj ti pripada vsaj nujni delež.
Default avatar

ne moreš verjet

n... je napisal/a:
Kako si pa zvedela, da je zapuščinska? In zakaj nisi odreagirala prej, ravno danes, ko je zapuščinska bila?
Glede na to, da sem po bratovem in maminem prepričanju zabita ko asfalt :) sem spremljala zadevo preko objav na netu, saj imajo sodišča vse objavljeno...Vedela sem, da me bodo skušali izigrati, pa sem vseeno gledala, ker na zapuščinsko nisem nameravala, želela sem le poslati dopis, da se odpovedujem, da je to končano. Zdaj če dobro premislim, se ne bom odpovedala. Grenila jim bom življenje, čeprav ni vredno. Hvala za nasvete, jutri bom kar stopila na sodišče.
Default avatar

kompakt

Ne moreš verjet, da se mi je zelo podobno zgodilo. Umrl je oče, na UE je bil vabljen samo brat, ampak on sploh tja ni šel. Tako je dobil vabilo na zapuščinsko samo on. Jaz sem bila zelo užaljena. Sem pa toliko prej izvedela, da je razpisana zapuščinska, klicala na sodišče, da sem tudi jaz dedinja, nato so mi naknadno poslali vabilo.

In tudi jaz sem se prišla na sodišče samo odrečt dediščini. Ampak sem hotela biti zraven!
Default avatar

trobentica 987

Začnimo na začetku - ko nekdo umre, se na UE naredi Izpisek iz matičnega registra o smrti (po odmače) mrliški list, zraven se pa pošlje tudi vabilo za sestavo smrtovnice. Vse to v primeru, če UE ve, komu to poslati. Pošlje se seveda zakoncu, če ga umrli ima, potem prijavitelju smrti, ki so ponavadi kakšni sorodniki. Kakor mi je znano sama UE ne vidi koliko otrok je imel nekdo, pa kateri so ti otroci. Meni so razložili, da pri meni vidijo starše, ne morejo pa pogledati mojih otrok. No, razen v primeru, ko ssmo oz. so prijavlejni v skupnem gospodinjstvu.
Pri sestavi smrtovnice je pa tako - pač nekdo pride, ponavadi zakonec, otroci, itd. in tam se sestavi zapisnik kdo so dediči -to so zakonec, otroci, kakšni drugi sorodniki, kakšno premoženje je imel pokojni. Vendar še enkrat, na UE napišejo tisto, kar jim ti ljudje povedo. Ne morejo zataiti zakonca, ker jim ga program avtomatsko potegne na izpis, lahko se pa zatajijo vsi otroci, kakšne nepremičnine, oporoke, itd. Torej stvar je taka -nujno iti na sodišče z rojstnim listom s katerim se dokaže, da je to vaš oče in potem se mora zapuščinska razprava ponoviti.
To vem pa zato, ker smo imeli pred kratkim smrt v družini.
Default avatar

Tečna tašča

Mati je to vabilo za sestavo smrtovnice dobila ali pa je na mesto nje uredil tisti, ki je vabilo prijel. Tebe kot dediča ni navedel, ker te je želel že v začetku anolirati. Na sodišču ali pa na upravni enoti boš uredila in povprašaj zakaj nisi prejela vabila na razpravo in ti bodo tam pojasnili, mislim, da te sploh nista hotela imenovati, jaz bi iz inata zahtevala da se razprava na sodišču ponovi in nato bi terjala tudi svoj delež iz principa ker sta si dovolila prej vzeti tvoj delež preden si se sploh izrekla o svojih pravicah.