Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Teja Jeras, dr. dent. med.

JT: Matične celice iz mlečnih zob

Default avatar
Znanstvena fantastika iz preteklosti danes postaja vsakdan. V praksi medicine je že veliko takšnega, kar je bilo še pred leti neverjetno.

Eno teh področij so matične celice.

Matične celice so osnovne človeške celice, ki se imajo sposobnost preoblikovati v druge tipe celic in tako nadomestiti poškodovane celice.
V osnovi zdravljenje z matičnimi celicami poteka tako, da zdrave in vitalne celice transplantiramo na poškodovano mesto, kjer zamenjajo poškodovane celice in to se odrazi v izboljšanju bolezenskega stanja ali poškodbe.
Najpogostejši obliki sta zdravljenja transplantacija popkovnične krvi ali kostnega mozga.

Danes v javni tribuni predstavljamo, kako iz mlečnih zob pridobivajo, shranjujejo in uporabljajo matične celice v medicini.

Z nami je Mateja Rotar, dr. dent. med., pokrovitelj javne tribune pa BioEden - prvo podjetje za zasebno hrambo dentalnih matičnih celic, torej celic, ki jih najdemo v zobeh.

Vabljeni k pogovoru.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar
Kaj pa, če so mlečni zobje stari? Recimo 10 let? Ali pa recimo 35 let?
Default avatar
Za katere vse namene se lahko uporabijo, katere bolezni naj bi se dalo ozdravit in v kolikšni meri?
Default avatar
Pozdravljeni!
Mene zanima kakšen je postopek. Ko otroku izpade mlečni zob, kaj potem?
Zanima me še okvirna cena.
Hvala za informacije.
Default avatar
vprašanjce je napisal/a:
Pozdravljeni!
Žal so tako stari zobje neuporabni, ker mora biti tkivo pulpe "živo". Od izpada zoba do izolacije matičnih celic lahko poteče največ 48 ur. Zobek mora biti ves ta čas shranjen v mleku, da se ne izsuši.
Default avatar
Tudi mene zanima postopek in kakšne bolezni se lahko zdravijo. Rak verjetno ne?
Default avatar
Pozdravljeni,
so za hrambo primerni vsi otrokovi zobki, ali je v kakšnih točno določenih več teh dobrih zdravih celic?
Default avatar
Do katerega leta starosti se lahko zdravi pacienta s temi celicami?
Default avatar
ZobnaMiska je napisal/a:
kako pa potem ta zobek dostavimo, ali pošljemo, ali na kakšen način do shranitve? kako pa mleko pripomore k temu da je ok?
Default avatar
A je v slo več ponudnikov zasebne hrambe teh celic iz zob? Zaenkrat sem slišala samo za Bio eden.
Default avatar
Mi lahko razložite, kaj konkretnega se je z matičnimi celicami do sedaj pozdravilo, kjer nismo imeli že sedaj kakšne druge metode za pozdraviti to isto bolezen?
Default avatar
A-Ž je napisal/a:
Pulpa mlečnih zob je bogat vir mezenhimskih matičnih celic, ki se diferencirajo v različne tipe mezenhimskih tkiv, kot so: hrustančno, kostno, mišično, maščobno, vezivno .Te celice se lahko potencialno uporabijo za zdravljenje bolezni in poškodb sklepov, kosti, jeter, sladkorne bolezni, regeneracijo srčne mišice po infarktu, regeneraciji poškodb hrbetenjače, izboljšanje stanja degenerativnih bolezni kot je Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, itd.
Default avatar
Pozdravljeni!
Zanimalo bi me, za koliko časa se zobek lahko shrani in koliko časa je to še uporabno. Npr če to potem rabiš čez 30 let...se kakovost s časom lahko slabša. Predvidevam da to hranijo itak v takem okolju da se vse obdrži - ali zamrznejo?
Hvala.
Default avatar
Lepo prosim za okvirno ceno.
Hvala!
Default avatar
Kompas je napisal/a:
V Sloveniji je edini ponudnik te storitve podjetje BioEden.
Mateja Rotar, dr.dent.med.
Default avatar
Kako je pa z osmicami in si star 40?
Hvala
Default avatar
Zobek, ki zdravi je napisal/a:
Pred izpadom mlečnega zoba se pri podjetju BIoEden naroči paket , ki vsebuje vse potrebno za transport zoba v laboratorij in dokumentacijo o hranitelju oz. zobku. Zobek takoj po izpadu shranite v pasterizirano sveže kravje mleko v priloženi lonček in pokličete kurirja. Zoba ne čistite ali razkužujete. Čas od izpada zoba do hranitve matičnih celic je ključen za uspešnost izolacije celic, in ne sme biti daljši od 48 ur. Lahko se tudi dogovorite za obisk pri zobozdravniku, ki bo močno majav zobek odstranil in ustrezno ravnal z njim po navodilih. Postopek je opisan na spletni strani podjetja BioEden, ki vam nudi vso podporo v postopku.
Default avatar
Lep pozdrav,
ali je na voljo tudi shranitev teh zobkov v javno banko? In kakšen je postopek?
Default avatar
Pa se morda lahko zgodi, da bi prišlo do zlorabe, namreč saj vemo, kaj vse se dogaja.
Morda veste, kako so ti zobki zavarovani, če ni preveč tehnično vprašanje za vas.
Default avatar
Mihi 6a7 je napisal/a:
V enem od prejšnjih odgovorov sem naštela nekaj možnosti zdravljenja bolezni in rehabilitacije poškodb z dentalnimi matičnimi celicami.
Ločimo dve populaciji matičnih celic: hematopoetske, ki se razvijejo v krvne celice in celice imunskega odgovora in mezenhimske iz katerih nastajajo tkiva kot so kostno, hrustančno , mišično, maščobno, vezivno. Ker sprašujete glede raka, je poznano predvsem zdravljenje levkemij s pomočjo hematopoetskih matičnih celic. Bogat vir teh celic je popkovnična kri, pri odraslem človeku pa se lahko pridobijo iz kostnega mozga ali maščobnega tkiva.
Postopek pridobitve matičnih celic iz zob ali popkovnične krvi ima prednost , ker je neinvaziven. Izkoristimo naraven proces, torej izpad zoba oz rojstvo, in shranimo dragocene matične celice za vse življenje.

Moderatorji

Teja Jeras , dr. dent. med.
TejaJeras