Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

vrednost TSH in zanositev

Default avatar
Spoštovani!

Moja vrednost TSH je 2,72. Pripravljam se na poseg z darovanim zarodkom v tujini. Zdravnik mi je rekel, da je moja vrednost TSH previsoka in da moram k endokrinologu, da to uredim. Vrednost TSH naj bi bila pod 2,5, da je možnost za zanositev optimalna.

Absolutno se zavedam, da je samo endokrinolog tisti, ki odloči kakšna zdravila in v kakšni količin se jemljejo.

Kljub vsemu bi vas prosila za informacijo, kakšna zdravila bi bilo potrebno jemati za znižanje TSH pod mejo 2,5, v kakšnih količinah in v kolikem času zdravila "primejo".

Že v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani!

Vrednosti TSH nihajo tudi pri povsem zdravih ljudeh. TSH se izloča v pulzih in ne kontinuirano, poleg tega ima tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah, najnižje pa v zgodnjih popoldanskih. Najprimernejši čas za odvzem krvi za določtev TSH je med 9 in 16 uro. Vaša vrednost je povsem normalna tudi za postopek IVF. Glede na to, da načrtujete postopke v tujini priporočam preged pri tirologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni.

Se kar pridružujem tej temi. V začetku aprila sem bila (zaradi daljšga časa nezanositve) na testiranju hormonov, med drugim so mi testirali tudi TSH. Vrednosti so bile: TSH: 3,64 mIU/L; T4: 15,52 pmol/L in T3: 5,31pmol/L. Rečeno mi je sicer bilo, da so vrednosti znotraj normalnih vrednosti, vendar bi bilo dobro v času prizadevanja za zanositev TSH znižati do nekje 2 mlU/L. Svetovan mi je bil obisk pri tirologu. Zanima me vaše mnenje. Zakaj je potrebno v času zanositve zmanjšati TSH na tako vrednost? Ali ima tako "povečan" TSH že vpliva (v primeru zanositve) tudi na razvoj ploda?
Ker je čakalna doba pri tirologu kar dolga se nagibam, da bi pregled opravila samoplačniško, kar pri vas. Mi lahko poveste, kje ga lahko opravim?


Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Pri vas gre glede na navedeno za normalno delovanje ščitnice. Če nimate Hashimotovega tiroiditisa ali kake druge bolezni ščitnice, je to za vas dejansko normalen TSH, ki je za vsakega posameznika genetsko določen. Kot že navedeno pa se TSH izloča v pulzih in ima tudi svoj dnevno ritem izločanja. Vrednosti TSH pred in med zanositvijo okoli 2 mE/l so posledica trendov v ZDA, kjer pa je epidemiološka situacija drugačna kot pri nas in njihovih "smernic" ne gre enostavno kopirati. Samoplačniški pregled lpri meni lahko opravite v ZZ Revita Peričeva 31, Cardial Zaloška 69 ali Doktor 24 Savska 3.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Želela bi Vam zastaviti nekaj vprašanj povezanih s ščitnco in načrtovanjem nosečnosti in sicer, s partnerjem načrtujeva naraščaj že dobre dve leti, letos Januarja nama uspe a se je sreča hitro zaljučila, prišlo je do zgodnjega spontanega splava. Pri počutju opažam, da sem zadnje leto vedno bolj utrujena, zadnji mesec ali dva pa celo hitrih živcev in nestrpna.
Naj omennim še, da sem stara 23let, tehtam 43kg ter merim 159cm.
Mesec nazaj odkrijem da imam težave s ščitnico katera se je v treh tednih tudi po izvidih sodeč poslabašala. Prejšnji teden 10.09.15 sem bila sprejeta na tirološki oddelek na pregled na polinkliniki, kjer mi je zdravnik povedal da moja ščitnica slabo deluje oziroma počasi in naredil ultrazvok ter dal vzeti kri.
Zanima me ali v teh krvnih preiskavah ker izvida še nisem dobila domov pokaže tudi delovajne hormonov kot so recimo LH, FSH, STH, PRL za katere sem prebrala da prav tako vplivajo na lažne pokazatelje pri opravljanju urinskega testa nosečnosti. Teste sicer delam že 10dni in vsi so nekako pozitivni ampak z zelo blako drugo črtico. Res je, da teste sem opravljala še pre izostankom menstruacije a sem vseeno v srbeh, ker če sem si ne želim, da bi se zadeva s splavom ponovila :( .. Danes je sicer prvi dan ko bi morala menstruacija nastopiti a nekako ne jemljem to za 100procentno, ker sem imela pogostokrat neredne menstruacije, ne vem verjetno zaradi delovanja ščitnice. prilagam tudi zadnje krvne izvide od osebnega zdravnika kateri so izstopali. Prosila bi Vas za pojasnilo.
KDS - Segmentirani L 35.4
Limfociti H 51.7
U-Sediment ( Analiza urina) - Sed-Sluz / prisotna
Sed-Bakterije okrogle / malo
Biokemijske preiskave - S-Železo / H 35.2
Imunološke preiskave - S-TSH / H 15.42
S-T4 prosti / L 11.41

Najlepša hvala za odgovore,
lepo pozdravljeni!
Default avatar
Spoštovani!

Glede na zvišano vrednost TSH (15,42 mE/L) gre za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo), ki lahko vpliva na sposobnost zanositve. Potrebno bo opredeliti vzrok hipotiroze in zdravljenje s tiroksinom (Euthyrox...). Čez dva do tri mesece, ko se bodo normalizirali TSH in hormoni priporočam ponovno poskusiti z načrtovanjem nosečnosti.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Tudi jaz imam vprašanje glede vrednosti TSH. Maja letos sem jemala eltroxin 50 in imela vrednosti:
TSH 0.27 - 4.20 59.97
T4 Prosti 12.00 - 22.00 pmol/L 10.36 L
T3 Prosti 3.1 - 6.8 pmol/L 3.97

Diagnoza je bila - hipotiroza po vnetju, zato so mi povečali dozo na 75mg, 2. julija sem imela vrednosti:
TSH 9,234 (0,55-4,78)
T4 15 (11,5-22,7)
T3 5,08 (3,5-6,5)

Zato sem dobila povečano dozo 100mg in 27. avgusta sem imela izvide:
S-TSH 0.27 - 4.20 mIU/L 5.56 H
S-T4 Prosti 12.00 - 22.00 pmol/L 18.59
S-T3 Prosti 3.1 - 6.8 pmol/L 4.84

Danes 28.9. pa sem dobila izvide (z isto terapijo 100mg):
TSH 5,756 (T4 in T3 normalni, sestra mi ni povedala točnih vrednosti, lahko pa še enkrat vprašam, če je pomembno).

Ker želim zanositi, me zanima, če bi morala (še) povečati dozo?

Hvala za pojasnila in lep pozdrav!

Eva
Default avatar
Spoštovani,

Aprila letos sem imela splav. 4 mesece po splavu sem zaradi slabega počutja preverila ščitnične hormone in rezultati so bili sledeči : TSH 7.08 (ref. 0.27-4.20mIU/L), S-T4 12,51 (ref. 12-22 pmol/L)), S-T3 5.19 (ref. 3.1-6.8 pmoI/L)). Takrat sem pričela z zdravljenjem dnevno z 25 mikogramov Euthyrox. 3 tedne kasneje so vrednosti TSH padle na 2.3, ostalih podatkov nisem izvedela v ambulanti. Počutila sem se boljše. Med nosečnostjo se mi je v 6.tednu tudi pojavilo srbenje pet, ki ga nihče od zdravnikov ni znal razložiti, je pa to srbenje čudežno izginilo 1 teden po pričetku zdravljenja z Euthyroxom.
Zdaj sem zopet noseča, 6 teden.
- 12 dni nazaj sem imela kontrolo ščitničnih hormonov, rezultati so bili naslednji : TSH 4,45 (ref. 0,35 -4,94 mU/L), S-T4 14,25 (ref. 9-19.05 pmoI/L), S-T3 3,85 (ref. 2,63-5,7 pmoI/L). Dozo so mi po posvetu z tirologom zvišali na 50 mikrogramov dnevno in kontrolo čez 6 tednov. Nekaj dni nazaj se mi je zopet pojavilo srbenje pet, in kmalu zatem sem zakrvavela, plod je še prisoten in ima utripe. Dobila sem Dabroston, in po njem se mi je srbenje pet zopet nekoliko umirilo oz. zmanjšalo.
- Istočasno sem si včeraj še ponovno preverila raven ščitnični hormonov (torej po 12. dneh). Rezultati so naslednji : TSH 3,08 (ref. 0,35 -4,94 mU/L), S-T4 15,43 (ref. 9-19.05 pmoI/L), S-T3 4,6 (ref. 2,63-5,7 pmoI/L). Koliko časa je potrebno, da se vrednosti stabilizirajo in ustavijo na neki vrednosti, preden dozo zopet višajo? Ker trenutne vrednosti po priporočilih niso v redu, v tirološki ambulanti so mi namreč rekli, da morajo biti vrednosti TSH manjše kot 2,5. Čakam torej še 4 tedne ali kontaktiram osebnega zdravnika prej, mogoče drugi teden ponovim testiranje? V kolikšni meri ščitnični hormoni nadzirajo progesteron? Je torej moje srbenje pet posledica pomanjkanja progesterona? Tudi tega sem si preverila , torej včeraj v 6 tednu nosečnosti ,pol ure prej sem pojedla 4 tablete Dabrostona (progesteron : 33,3 mikro g/L in estrogen : 513 ng/L), čeprav nimam ustreznega znanja in zagotovo potrebujem zdravniško razlago rezultatov. Ti simptomi, ki se ponavljajo in vodijo do splava me namreč begajo, zdravniki pa mi ne znajo razložiti simptomov. Za pomoč se najlepše zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani!

V nosečnosti je primerna vrednost TSH okoli 2 mE/l. Glede na t, da načrtujete nosečnost priporočam zvišati odmerek Euthyroxa na 125 ug dnevno.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Navadno se ravni TSH in hormonov stabilizirajo 4 do 6 tednov po spremembi odmerka tiroksina.Priporočam nadaljevati z enakim odmerkom Euthyroxa in kontrolo TSH in hormonov čez dva tedna.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,

Na vas se obračam, ker bi želela razlago. S partnerjem se od januarja trudiva zanostiti, a ker imam PCO sva bila doslej neuspešna. Na kliniki so mi predpisali Clomid pol tableke 3-7 dan in estima 3x dnevno od 14-24 dan. Danes je 4. dan prvega cikla s clomidom in sem šla po navodilih zdavnika na imunološke preiskave.
Izvidi pa so:
TSH 2,46
FSH: 4,19
LH: 7,54
Prolaktin 4,74 (L)

Mi lahko karkoli poveste glede na izvide?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam
Default avatar
Spoštovani!

Navedene vrednosti hormonskih testov so v okviru normalnih vrednosti.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Pred časom (28.9.2015) sem vas prosila za pojasnila glede jemanja eltroxina in ste predlagali, naj jemljem 125 mg dnevno. Danes sem ponovno dala kri in dobila izvide, da imam:

S-TSH 0.35 - 4.94 mIU/L 1.69
S-T4 Prosti 9.01 - 19.05 pmol/L 17.17
S-T3 Prosti 2.63 - 5.70 pmol/L 3.58

Ker želim zanostiti me zanima, če je vrednost TSH še vedno ustrezna ali bi bilo bolje malenokst znižati odmerek?

Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav,

Eva
Default avatar
Spoštovani!

Navedene vrednosti TSH in hormonov so povsem ustrezne za nosečnost, Vsekakor pa priporočam določiti TSH in hormonov, ko bo nosečnost potrjena.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 28 let, prenehala sem z jemanjem kontracepcijskih tabletk pred pol leta, zaradi nenehnih rjavih izcedkov pred menstruacijo (od 2-4 dni), kratkih menstruacij (2 dni) in želje po zanositvi mi je ginekologinja dala pregledati hormonsko sliko (trenutno je na dopustu in zato uradnega branja od nje nisem dobila):
S-Estradiol 56 ng/L
S-Progesteron 0,1μg/L
S-FSH 5.97 IU/L
S-LH 4.72 IU/L
S-TSH 3.75 mU/L (0.270-4.20 mU/L)

Kri so mi vzeli 5. dan cikla. Na pomanjkanje progesterona je ginekologinja že sklepala pred krvnimi preiskavami, zato mi je predpisala Dabroston 2x 1 tableto dnevno od 14. do 24. dneva ciklusa, ki ga bom začela jemati čez nekaj dni. Dolžino ciklusa imam sicer 25-27 dni.

Zanima me, ali naj po navodilih jemljem Dabroston in se naročim na pregled čez 3 mesece ali je morda smislno prej kaj ukreniti tudi glede ščitnice (vsaj sodeč na splet je vrednost previsoka za zanositev)? Kako so ostale vrednosti? Kaj mi svetujete?
Naj Dabreson jemljem 14-24 dan (11 dni) ali naj ga jemljem raje 12 dni (kot to običajno svetujete)?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vaš trud, ki ga vložite v naše spletne pogovore. Hvala.
Default avatar
Spoštovani,

delovanje ščitnice je normalno. Za načrtovanje nosečnosti ni zadržka. Glede jemanja Dabrostona se posvetujte z ginekologom.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!
Tudi jaz imam vprašanje glede vrednosti TSH in zanositve. S partnerjem se že 2 leti trudiva za naraščaj, vendar neuspešno. Zdraviva se tudi na kliniki za neplodnost, kjer so nama predlagali IVF postopek. Pred nekaj dnevi sem samoplačniško opravila laboratorijske preiskave, kjer je bila vrednost TSH 4,60 mU/l, FT3 5,40 in FT4 12.88 pmol/l.
Mislite da je problem za neuspeh lahko v teh vrednostih?

Nestrono pricakujem vas odgovor in hvala ze vnaprej.
Default avatar
Spoštovani,

vrednost TSH je nekoliko višja. Možno je, da so vam odvzeli kri prezgodaj zjutraj, kar lahko pomeni lažno višjo vrednost TSH zaradi dnevnega ritma izločanja TSH. Možno je, da gre za blago premajhno delovanje ščitnice. Priporočam pregled pri tirologu.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani,

stara sem 35 let, v naslednjem mesecu naj bi začela z novim IVF postopkom. Dobila sem rezultate hormonskih testov, ki kažejo, da je moj TSH nekoliko prenizek (0.28 mIU/L, referenčna vrednost: 0.35 - 4.94). Večinoma sem zasledila informacije, da težave z zanositvijo povzroča previsok TSH, je lahko problematičen tudi prenizek?

Naj dodam še, da je bil hormonski test pred 3 leti normalen, vrednost TSH je bila takrat 2.25 mIU/L.

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

mejno znižana vrednost TSH nakazuje blago prekomerno delovanje ščitnice. Vsekakor je potrebno doličiti še pT4 in pT3.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P