Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Endometritis posledica Mirene?

Default avatar

sunqueen

Pozdravljeni!
Ne bom napisala, da sem prebrala čisto vseh 843 letošnjih zadetkov na temo Mirena, sem si pa vzela precej časa, da prvo sama najdem, kaj vsaj približno podobnega. Pa nisem, zato se obračam na vas :)

Mireno imam eno leto. Prvih 6 mesecev z velikimi problemi, ki sem jih vzela v zakup. Najslednjih par mesecev je bilo ok, junija letos so se pa začeli problemi. Neprijeten občutek med odnosom. Tope bolečine v trebuhu. Boleče menstruacije in boleče ovulacije oz. boleč PMS. Brez izcedkov in pekočega občutka.
Pri pregledu (oktober) je moja G ugotovila izredno bolečo in vneto maternico oz. endometritis. Dobila sem antibiotike Amoksiklav in Klimicin, ki jih jemljem na 8 ur. Z ginekologinjo sva dogovorjeni, da odstraniva Mireno, če bolečine po terapiji ne izginejo.
Mene pa zanima sledeče:
- ali je res možno, da pride do vnetja maternice zaradi uporabe Mirene?
- ali je zamenjava Mirene s KT priporčljiva in ali je kakšna veza, kakšne KT uporabljam?
- če bolečina po terapiji izgine, je kljub temu priporočljiva odstranitev Mirene?
- lahko pride do endometritisa na javnih kopališčih (bazeni, terme) oz. kako sploh pride do tega?
- ali je terapija z antibiotiki dovolj za pozdravitev tega vnetja?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

cenim vaš poskus rešiti problem najprej preko iskalnika, vendar na vaše tokratno vprašanje res še nisem odgovoril, to pa se po preko 40.000 odgovorih le še redko zgodi. :-)

1. Mirena je tujek in kot tak lahko omogoči morebitnim bakterijam, ki se uspejo prebiti do njega, da tam uspevajo naprej in se razmnožijo, razmnoženi pa seveda lahko povzročijo vnetje. Na srečo deluje Mirena na specifičen način na sluz materničnega vratu, ki se zelo zgosti in zelo slabo prepušča bakterije v maternico. Odgovor na prvo vprašanje je torej: da, vnetje maternične sluznice in maternice ter jajcevodov in jajčnikov ob Mireni je možno, vendar je to prav zaradi lastnosti Mirene izredno redek dogodek.
2. Če pride do vnetja in glede na znake, ki jih navajate, je vnetje že razširjeno ne le na sluznico (endometritis) temveč vsaj še na maternico (metritis). V takem primeru je odstranitev vložka zelo priporočljiva, ne glede na to, da gre za drag vložek. Najprimernejša oblika nadomestne kontracepcije bi v tem primeru bile KT, lahko katerekoli.
3. v primeru, da se simptomi povsem pomirijo, lahko še malo počakamo z odstranitvijo vendar, če se težave ponovijo, bi z odstranitvijo ne odlašal niti dneva več.
4. glavni povod pelvičnim vnetjem so spolni odnosi, zlasti med menstraucijo. Kopanje, stranišča ipd. niso vir takšnih vnetij.
5. antibiotik je sicer pravi pristop, vendar kot že rečeno ni nujno uspešen in če ni, je treba vložek odstraniti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------