Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

MR vratne hrbtenice

Default avatar

alice.t.

Spoštovani!

Že dlje časa imam težave z vratno hrbtenico, posebno ob polni obremenjenost, ko sem na nogah po 8 ur, posebno pa še v prisiljenih držah, četudi trajajo od 3o min do 1h.

Razlaga MR vratne hrbtenice in diagnoza nevrokirurga

MR izvid
Lordoza je primerna. Vertikalna in dorzolateralna spondioza izrazitejša na nivoju C5-C6. Znaki degeneracije diskov, nekoliko znižan i.v. prostor C4-C6, kjer je disketno nakazana retrolisteza korpusa C5 napram C6 za cca 2 mm.
C3-C4 manjša dorzalna proeruzija brez pomembnejših zožitev
C4-C5 dorzalna protruzija, ki delno utesnuje sprednji likvorski prostor
C5-C6 izrazitejša posteriorna in pasterolateralna osteofita. Utesnjen likvorski prostor, lateralna recesusa ter oba formana.
Medula je nekoliko imprimirana.
C6-C7 mediocentralna desnostranska protruzija, ki delno utesnuje sprednji likvorski prostor, .Foramna sta prehodna.
Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.
Diagnoza nevrokirurga M50.1 Hernija disci C5-C6
Napotil me je na dodatne preiskave EMG zgornjih okončin ter SEP in MEP.
Nevrokirug pravi, da moje težave (mravljinčenje po notranj strani lobanje, pritisk v zadnjem delu glave, občasne vrtoglavice in glavoboli, bolečine v ramah in rokah, pekoče bolečine v vratu, šumenje v ušesih) ne izhajajo iz vratne hrbtenice.
Ali mi lahko manualna medicina pomaga?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

alice.t
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

strinjam se z mnenjem nevrokirurga, ki meni, da vaši simptomi ne izvirajo iz vratnega dela hrbtenice, bolj natančno - simptomi niso vzrok ogroženosti periferičnih živcev, ki izhajajo iz tega predela in hrbtenjače. Priporočljivo je opraviti še EMG preiskavo, ki bo potrdil oziroma ovrgel domneve o možnosti draženja živčnih pletežev avtonomnega živčnega sistema na ravni C5-C6. V kolikor hrbtenjača ni ogrožena, je zdravljenje s tehnikami manualne medicine zelo učinkovito.
Priporočam, da se po EMG preiskavi naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr.Arkadij Januškevič, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Arkadij Januškevič, dr. Genadij FIlipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

Moderatorji

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine
Sergej Fedorov
Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine
Andrej Kotov