Starševski čvek

socialna pomoč na domu - poznate?

Default avatar
Zanima me, če kaj poznate ali koristite (vi ali vaši starši, sosedje, sorodniki...) socialno pomoč na domu. To je pomoč starejšim, gibalno oviranim, tudi mamicam po porodu, komurkoli po kakšni operaciji ipd., ki nadomešča t.i. institucionalno varstvo (da ni treba človeku v dom za starejše ali v bolnico ipd.).

Gre za pomoč pri organiziranju hrane (prinašanje domov, tudi kuhanje doma), pri nabavi iz trgovine, pri prevozih (zdravnik ipd.), pospravljanje in čiščenje doma, pomoč pri oblačenju... Ne gre za zdravstveno nego (umivanje, negovanje, hranjenje, previjanje...).

Kdo to izvaja, koliko in kako se plačuje (po urah, po vrsti storitve?), kako ste/so zadovoljni, kaj vse spada pod to?
Default avatar
Zadeva seveda ni socialna ampak plačljiva (kot sama ugotavljaš) pomoč na domu.
Eno podjetje, ki se s tem ukvarja, je Comett, ne poznam pa ne njihovih ne nobenih podobnih storitev zaenkrat (hvala bogu).
Default avatar
Pri nas to socialno pomoč na domu (je izključno za starostnike) izvajata Center za soc. delo in dom upokojencev...Vsebuje pa vse, od hranjenja, nege, kopanja, vožnje v trgovino, družabništva...Odvisno od stanja, v katerem je starostnik in za kaj zaprosi in pač za koliko ur dnevno se zmeni...Ne vem točno, a se mi zdi, da je na uro 3 eur (govorim bolj iz spomina), nekaj subvencionira občina..
Default avatar
Pri nas to dela Dom starejših občanov. Računajo pa na uro, mislim, da je okoli 7 EUR na uro.
Default avatar
Pozdravljeni.
Sama delam kot soc. oskrbovalka na domu. Izvajam vse storititve, ki omogočajo, da človek čimdlje ostane v svojem domačem okolju. Delo obsega vse od osebne higiene, čiščenja, družabništva do spremljanje osebe v trgovino, k zdravniku...Čiščenje je samo osnovno: sesanje bivalnih prostorov, brisanje prahu, likanje, pranje perila... Ne pomivam pa kopalnice, oken in ne delam generalnega čiščenja.
Zaposlena sem prek doma upokojencev. Ena ura stane okrog 3,60 centa.
Default avatar
Hvala za odgovore.
Pesek, v katerem mestu pa delujete? Zanima me okolica Celja.
Pa je ta cena subvencionirana s strani občine/države? Torej zanima me, če lahko pokličemo tudi kakšnega zasebnika in če bo pri njem zato dražja cena?
Kdo vse pa je upravičen do te pomoči (če je subvencionirana)? Če pokličem zasebnika in plačam polno ceno, je verjetno vseeno, ali sem bolna ali samo lena... :)
Default avatar
Delam na gorenjskem koncu. Občina subvencionira 80%.Če ima zasebnik koncesijo, tudi njemu oz. uporabniku subvencionira občina. Kolikšna pa je subvecija, je pa od občine do občine odvisno. Pi nas dobijo subvencionirani samo starejši od 65. let, invalidi ali duševno prizadeti ljudje. Jaz osebno lenobe ne podpiram, saj vzpodbujam starostnike, da še vedno poskusijo nekaj sami narediti. Seveda če lahko. Stremim, da ostanejo čimbolj in čimdlje samostojni, seveda z mojo pomočjo. Rada jih imam.
Default avatar
Na vašem CSD vprašajte za oskrbo na domu, v na Inštitutu Vir v Celju pa lahko vprašate tudi, če projekt SIPA (sistem pomoči na domu) še deluje.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...