Multipla skleroza

multipla skleroza

Default avatar

Eli1952

V izvidu je napisano demielinizacijsko obolenje – značilne spremembe v možganovini supratentorialno, brez znakov za kopičenje kontrasta oz. aktivne lezije, parestezija dlani ter stopal, latentna pareza in dizmetrija desne sp. okončine. Zanima me ali je to že potrjena multiple skleroza.
Star sem 39 let.
Ita
Default avatar

Gregor_Brecl_Jakob

Spoštovani,

Za diagnozo multiple skleroze imamo jasne kriterije.

Glede na Vaš opis težko potrdimo ali ovržemo diagnozo, ki je odvisna od števila "zagonov" in določenih značilnosti sprememb na MRI.

Znaki, ki ste jih opisali, se lahko pojavijo v sklopu demielinizacijske bolezni osrednjega živčevja, kot je multipla skleroza.

Vsekakor svetujem, da, v kolikor še niste, opravite pregled pri nevrologu, ki se ukvarja z multiplo sklerozo.

Lepo pozdravljeni.
Default avatar

ksantipa1

Spoštovani!

Bila sem na preiskavi somatosenzoričnih evociranih potencialov. V izvidu piše, da odzivov na hrbtenjačo ni bilo možno detektirati. Prosi, če mi lahko razložite kaj pomeni ta izvid?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Gregor_Brecl_Jakob

ksantipa1 je napisal/a:
Pozdravljeni,

za natančnejšo interpretacijo bi potreboval celoten izvid.
Načeloma pa takšen izvid lahko (glede na ostale rezultate meritev) govori za spremembe na nivoju perifernih živcev, pleteža ali korenin.
Vse informacije pa je seveda potrebno jemati z rezervo in v skladu s klinično sliko. Preiskave, kot je SSEP, so le podaljšek kliničnega nevrološkega pregleda.

Pozdrav,
Gregor Brecl Jakob, dr. med.
Default avatar

timmmma

Spoštovani, dobilasem izvid po MR glave. Ko sem spraevala, mi nihče ni povedal konkretno kaj mi je.
Izvid:

Večinoma punktiformne hiperintenzivne lezije na T2 in FLAIR sekvencah, obojestransko, periventrikularno frontalno, velikost 5mm - lahko gre zasprmembe vaskularne ali ishemične etiologije.
ZANIMA ME KAJ JE TO ZGORAJ????
nadalje kaže je vse ok.
Sicer ni znakov za demielizacijske lezije ali druge pataloške spremembe v prikazani možganovini. Girusne vzorec je primeren, Vntrikli in ostali likvorski prostotri so primerne širine. V področju orbit in obnosnih votlin ne vidim posebnosti.
Zdravim se za kronično bolečino, imam tudi cimbalto, ki jo počasi ukinjam, po navodilu zdravnika. Hvala za odgovor. Stara sem 56.
lp

hvala za odgovor