Forum.Over.Net

Starševski čvek

Preobčutljivost na hrup

Default avatar

kaj naj

Postala sem preobčutljiva sem na hrup. Včasih, ko sem imela prehlad, sem postala preobčutljiva na hrup, ali po kakšni prekrokani noči. Sedaj pa nisem prehlajena, ne jem nobenih zdravil, pa tudi od pijače ni pa sem vseeno preobčutljiva na hrup, pač veš, da ni običajno stanje, ker opaziš razliko.

Kdo zna kaj pametnega svetovati?

Problem je pač v tem, da ponoči in zjutraj nimam miru (sicer me preobčuljivost ne bi motila). Ponoči je hrupno, ker stanovanje ni zvočno izolirano (ta stara stanovanja), še bolj pa zjutraj, ker sicer ne vem kaj delajo, ampak 1 uro nekaj treska in to tako, da niti čepki za ušesa ne pomagajo. In potem že vstanem vsa živčna in nejevoljna.... ker skušam zaspati, pa me ti treski zbudijo znova in znova.... in to se dogaja dan na dan in noč na noč.... Sedaj sem pa še preobčutljiva in sploh ni za zdržat....

Kaj naj? Ne morem pa iti nikamor drugam, ker nimam službe, niti denarja.... za zvočno izolacijo pa nimam denarja... Če se pritožim dobim odgovor, da naj se izselim....

Najbrž ni nobene rešitve?

Na ulico ali kaj? V brezdomstvo? Spati v avtu nekje v gmajni?
Default avatar

kaj naj

Seveda govorim o dogajanju v stanovanju nad tem v katerem se jaz.....
Default avatar

Riba

Na eni drugi lokaciji pa te bo motil kakšen drug hrup. Verjemi. Povsod je nekaj.
Default avatar

kaj naj

Riba je napisal/a:
Ja, če si reven, ničvreden in brez prebite pare je res tako. Nič ni zastonj.
Default avatar

Ne vedno

Riba: Ni vedno tako. Če bi se recimo preselila v vrhno stanovanje v bloku (kjer nebi imela sosedov nad sabo), potem bi bil ta problem rešen. Druga rešitev problema, avtorica, je zvočna izolacija pri sosedih, da po tleh položijo kak elastičen izolativni material, ki bo "ubijal" vibracije, ki jih sosedi prenašajo na tvoj strop. Pri tebi skoraj nima smisla delati spuščenega stropa (tudi če imaš dejansko rezervni prostor za kaj takega), ker bi bila zelo draga, če te moti udarni hrup, in ne-efektivna.
Default avatar

OhDear

Riba je napisal/a:
Ni čisto res. Točno tako težavo sem rešila s selitvijo. Nič drugega ni zaleglo. Pa imam tudi tu folk nad glavo. Saj se jih tudi tu sliši, ampak ni čisto nič moteče.
Kakšen kraval pa znajo naredit nekateri, vidiš šele, ko slišiš na lastna ušesa.

Na žalost bo res pomagala samo selitev.
______________________________________________________________________
The Conservatives.
Putting the 'N' into cuts.

R. Howard
Default avatar

Riba

No, sama sem že živela na različnih lokacijah pa je moje uho vedno našlo nekaj, kar me je motilo. Zdaj me celo v hiši :) Vedno se najde nekaj. Tako da v takih primerih se je najbolje ukvarjati z živci :) V mestih popolne tišine ni. Pa tudi na vasi se vedno najdejo petelini, psi, trakrtorji ....
Default avatar

kaj naj

Riba je napisal/a:
Preveč posplošuješ. Hrup je povsod ampak je pa ena meja do kam je še sprejemljiv. V tem stanovanju nihče ne spi zaradi tega...
Default avatar

Ne vedno

Če izhajam iz tega, kar ljudi največkrat moti od hrupa, to niso zvoki, ki prihajajo od zunaj (petelini, promet s ceste, pasji lajež...), ampak udarni hrup zgornjih sosedov, ki ima drugačno karakteristiko, kot ostali hrupi. Gre za tresljaje nizkih frekvenc, ki jih je zelo težko utišati, celo čepki za ušesa jih ne morejo popolnoma zaustaviti. Tak hrup je bistveno bolj nadležen in uničujoč za človeka in njegovo zdravje, kot hrup mesta in živali in celo glasbe. Marsikdo bi raje videl, da bi imel sosed glasno muziko, kot pa povzročal udarni hrup. Potem si lahko predstavljate kako hudo je. In dokler tega sam ne izkusiš, ne veš kako je.
Default avatar

enako pri meni

Sem v enaki situaciji kot ti. Nad sabo imam primitivce, ki me spravljajo ob živce.

In riba ni res, da te povsod nekaj moti: sem živela že na različnih lokacijah pa mi je bilo ok, tu v tem stanovanju tudi dokler se niso v zgornje stanovanje priselili idioti, ki se ne ozirajo na nikogar. Že zelo resno razmišljam o prodaji stanovanja.
Default avatar

tečna tašča

Problem je v tebi, če bi živela v gozdu, tam bi te pa ptički motili, pa veter, ki bi ti pihljal. Sooči se s tem , si pač v bloku in je hrup prisoten, kaj pa jutranji prometni vrvež, te tu kaj moti. Če ti iskreno povem premalo delaš. Prični fizično delat, zvečer boš kot ubita padla v posteljo in zjutraj vstani ko petelin zakirika in spet udari fizikalca, celi dan pa še zvečer tja do 22 ure, potem pa spat. Ne boš rabila nobenih čepkov.
Default avatar

kaj naj

Ne vedno je napisal/a:
Ja, res je ja. Nič ga ne utiša in preglasi, niti glasba, niti čepki, ker ima, kot praviš, drugo karakteristiko. Meni je pa to dejansko očitno že načelo zdravje, saj vem, da sem v stanju, kot bi bila bolna (prehlajena), pa nisem, vem pa tudi, da je lahko tudi začetek pri drugih boleznih tak. Pač tako stanje običajno vedno nekaj povzroča,....
Default avatar

Riba

kaj naj je napisal/a:
Menim, da ti je ta hrup le "strelovod". Usmerjaš vanj vso svojo pozornost, ker drugih težav, ki jih sama navajaš, trenutno ne moreš obvladati ter se koncentriraš na neke nepomembne stvari. Saj tega hrupa niti ne moreš natančno definirati (nekaj treska). Zares moteče ter škodljive so le res visoke frekvence. Začni se ukvarjati z resničnimi težavami pa boš videla, da tega hrupa niti opazila ne boš več. Ta tvoja preobčutljivost na hrup je lahko simptom depresije, ki je morda nočeš priznati. V kolikor pa meniš, da nimam prav, in je vir vseh tvojih težav samo ta hrup, pač nekaj ukreni. Noben drug na mesto tebe ne bo.
Default avatar

kaj naj

Riba je napisal/a:
Točno vem, kaj povzroča ta hrup. Ropotanje s sesalcem, ko se zadevaš v čisto vsako stvar v katero se lahko... ker si čisto brez občutka (pač eni ljudje treskajo z omaricami, vrati,.... ) in to navsezgodaj zjutraj, še preden gredo ljudje na delo, ker se ne ozirajo na nikogar. Briga jih.

Res pa je, da vanj usmerjan pozornost, ker niti čepki ne pomagajo, nič ne pomaga in to že na leta, me dobesedno uničujejo....
Default avatar

kaj naj

kaj naj je napisal/a:
Problem je pač v tem, da ni zvočne izolacije in da so mi uničili zdravje, prej samo duševno, sedaj pa očitno še fizično. Pa sej, to jim je cilj. Uspelo jim je. Res, zadetek. To itak delajo načrtno, ker se ne razumemo.
Nihče ne mara revnih ljudi, če se človeka ne moreš naenkrat znebiti, ga pa ubijaj počasi..... dobra taktika, ni kej.... samo en človek to dela... za druge sploh vem ne, ker gredo malo prej.... torej je res problem v zaroti....
Default avatar

tečna tašča

Riba je napisal/a:
Se strinjam, bo kar držalo, preveč direktno soočena v svoji glavi s tem hrupom, če hočeš ga slišiš, če nočeš, ga ne slišiš. Vse je v glavi.
Default avatar

Posploševanje

Tele trditve v stilu, da bi te tako ali tako vedno nekaj motilo, kamorkoli bi šla, me spominjajo na trditve izpred mnogih let, ko npr. avtizem še ni bil priznan kot bolezen, ampak kot lenoba ali pa še iz časov, ko so obešali čarovnice. Čez toliko in toliko let bodo pa dokazali, da tak hrup res uničuje človeka, samo takrat bo žal za marsikoga prepozno, saj bo že imel uničeno zdravje in življenje. Čeprav nekatere tak hrup bolj moti, kot druge, to ne pomeni, da hrup slednjim ne škoduje. Rezultati raziskav znajo biti še zelo zanimivi.

Kot rečeno, udarni hrup (ko nekdo močno udarja s petami ali s predmeti direktno ob konstrukcijo), je veliko bolj problematičen, kot glasno poslušanje glasbe, saj so redko kateri zvočniki sposobni sproducirati toliko energije, kot povprečno težak človek, ki s svojo težo udarja ob tla in pri spodnjih sosedih zaradi tega nastajajo zelo nizke vibracije. Je pa zanimivo, kako lahko enih sosedov sploh ne slišiš, ko pa se v isto stanovanje preselijo drugi, so pa tako hrupni, da se ne da normalno živeti. Kakšno potrebo čutijo ljudje v sebi podzavestno, da se mečejo ob tla in da z vso silo loputajo z vrati od omar? Za vprašati se je, kdo ima dejansko psihične probleme.
Default avatar

kaj naj

tečna tašča je napisal/a:
V tvoji je itak samo vakum, torej nič, zato je odgovor seveda temu primeren.
Default avatar

kaj naj

Posploševanje je napisal/a:
Se strinjam ja, sej je tako.
Default avatar

vpliv hrupa

Raziskave so že dokazale, da hrup še kako vpliva na zdravje, tako psihično kot fizično. Riba, tečna tašča, dajta si kaj prebrati na to temo, ker izpadeta zelo neumno s svojim pametovanjem o temi, o kateri zelo očitno nimata pojma.