Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

lupus zyprexa

Default avatar

lupus zyprexa

Dobro jutro!
Za vas imam eno vprašanje, saj vidim, da ste edini, ki zelo hitro odgovorite.

Mami je bila sprejeta na hematološki oddelek, ker je imela trombocite v krvi 1.

Ima avtoimuno bolezen lupus že 15 let (takrat se je tudi prvič zdravila). Nekaj časa je bil mir, ko ji prvič pri njenih 48 letih izbruhnila huda depresija z znaki psihoze. Jemala je Zyprexo cca. 2 leti.
Zyprexo je po navodilu zdravnika prenehala jemati in v lanskem letu je zopet izbruhnila depresija z znaki psihoze, tako, da zopet jemlje Zyprexo.

Zanima me, ali je res depresija z znaki psihoze lahko posledica lupusa? Kakšna je povezava med depresijo s psihozo in lupusom? Ali lahko pri lupusu je Zyprexo?
Trenutno jo v bolnišnici zdravijo z infuzijami in steroidi.

Hvala za vaše odgovore in lep dan vam želim
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

lupus je sistemska bolezen, vnetni procesi lahko prizadenejo virtualno vsak organ, pa tudi možgane lahko. Kadar prizadene možgane so simptomi lahko.glavoboli, epileptični napadi, možganska kap ali psihoza. Raziskave kažejo, da približno 5% vseh bolnikov z lupusom, vsaj enkrat v življenju doživijo psihotično epizodo, kar ni tako malo.
Psihoza se pri lupusu zdravi z antipsihotiki in protivnetnimi zdravili (kortikosteroidi). Moram povedati tudi, da kortikosteridi včasih provzročijo psihozo, tako da je pri bolnikih z lupusom psihoza lahko posledica bolezni, ali pa tudi zdravljenja.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si