Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

policističen jajnik

Default avatar

dani 2005

Pozdravljeni,
stara sem 27 let, ginekolog mi je pred dobrim leto ugotovil desni polocističen jajnik. Težave sem imela že prej ampak je prejšnja ginekologinja ustrajala da so to vnetja tako da sem dobivala antibiotike po 5-6 krat na leto. Nikoli nisem jemala hormonskih tablet ker pač takšen poseg v svoje telo nemaram. Ginekolog me je upozoril da najbrž ne bom mogla takoj zanositi in da bo potrebno jemanje določenih zdravil. Mene interesira če so: rahlo neredne menstroacije, bolečine v spodnjem delu trebuha in redni izcedki temno oranžne in rjave barve normalno stanje za mene gede na p. jajnik.

za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem
lep pozdrav D.
dani
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal je v vašem prisopu k zdravljenju malce nelogičnosti, ki pa bi vam jo moral vaš ginekolog vsaj poskusiti pojasniti. Če ugotovimo vnetje jajčnikov, potem je traba ženski razložiti, od česa do tega pride in glavni, če ne kar edini vzrok za vnetja jajčnikov so nezaščiteni spolni odnosi, zlasti v času M in seveda so pogostejša v primerih, ko ima ženska več partnerjev ali pa ima njen partner več partneric (seveda ne vedno). Ob antibiotičnem zdravljenju vnetij jajčnikov je torej močno priporočljivo ponuditi tudi kontracepcijske tablete, še zlasti pri ženski, kjer več kot 1x v življenu na sploh ugotovimo resno vnetje jajčnikov. Naj navedem le statistiko verjetnosti, da se po vnetju jajčnikov pojavi neplodnost:
- po prvem vnetju okrog 10%,
- po dveh vnetjih 25%
- po 3 vnetjih preko 50%
- po 4 in več vnetjih preko 70% in seveda tako naprej
Po ponavljajočih vnetjih se lahko pojavijo tudi sekundarni policistični jajčniki, zlasti samo na eni strani. Ti samo po sebi predstavljajo najmanjši problem. Večji problem so zarastline in druge, neposzdravljene posledice vnetij. Vsi vaši simptomi so skladni tako z večkratnimi prebolelimi vnetji kot tudi s policističnim jajčnikom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------