Forum.Over.Net

Starševski čvek

Grčija v zadnjih 5 letih pralnica denarja

Default avatar

nick

Ta novinar je zelo realno analiziral stanje v Grčiji. Splača se prebrati cel članek, ker podobno čaka tudi nas.

http://www.rtvslo.si/svet/v-zadnjih-pet ... ala/358769

'Kot je ponedeljek še dejal Paul Krugman, Berlin s temi ukrepi pošilja enako sporočilo, kot ga je Rimski imperij svojim kolonijam: če nas ne boste ubogali, vas bomo strli. In to pomeni več varčevanja, ali kot jaz temu pravim, še več socialnega genocida'.

'Nemške in grške ekonomske elite želijo ustvariti pogoje, ki jih v Evropi nismo videli od sredine 19. stoletja. Torej, kar so si delavci priborili z bojem skozi 20. stoletje, je bilo izbrisano v pičlih petih letih. Res je, zdaj imamo skoraj take zakone o delovnih razmerjih, kot so veljali konec 19. stoletja. To pomeni fleksibilnost delavcev, brez pravic, delodajalec se lahko zaposlenega znebi čez noč brez pojasnil in ga nadomesti s kom drugim, ki obupano čaka na priložnost v armadi brezposelnih, med mladimi brezposelnost vztraja pri 60 odstotkih.'

'Finančni ministri evrske skupine, predvsem iz perifernih držav, se morajo zavedati, da če Atenam v teh pogajanjih ne uspe, bo vlada v Berlinu zahtevala še strožje varčevalne ukrepe v drugih evrskih državah. Spomnimo se, da problem ni nastal zato, ker smo len narod, ki ne plačuje davkov in zapravlja čez svoje zmožnosti. Po mojem mnenju je problem v strukturni krizi evrskega območja, ki ustvarja v perifernih državah proračunske primanjkljaje in s tem kopiči velik javni dolg. Ni naključje, da so dolžniške krize sočasno izbruhnile na Portugalskem, Irskem, v Španiji, in drugih državah, ki niso imele takih strukturnih težav kot mi v Grčiji. Torej, če ne stopimo skupaj proti moči Berlinu, bo samo še slabše. O tem so si enotni tudi številni svetovni ekonomisti, ki te dni pišejo v vodilnih ameriških in britanskih medijih'.


'Zanimivo je, da je bilo po večurnih pogajanjih na koncu predora videti luč. Imamo dovolj informacij, da vemo, da je Evropska komisija oziroma francoski komisar Pierre Moscovici predstavil osnutek predloga, ki ga je grški finančni minister Varufakis sprejel. Ne vemo pa, kaj se je dogajalo po tem. Nekateri predstavniki grškega finančnega ministrstva trdijo, da je tik pred koncem srečanja evrske skupine posredoval Berlin in predstavil nov predlog, ki ga ne bi mogla sprejeti nobena vlada. Predlog je vseboval isto varčevalno politiko, isti program zadolževanja, še več, nove privatizacijske predloge, nižanja pokojnin in številne druge ukrepe, ki so za Atene nesprejemljive.
Default avatar

ne berite samo ene strani

Prekopirat en članek nič ne pomen. Potrebno je prebrati več člankov na eno temo, da je slika vsaj malo čista.

Jaz enostavno Grkom ne verjamem. Nekaj mora biti narobe z njimi, da so v zadnje 200 letih že tretjič bankrotirali. To ni normalno.

In ja leni so. In ja ne plačujejo davkov. In ja če so si znali posojati naj tudi vrnejo. In ja Berlin je zavrnil njihov predlog, ker je vseboval samo odlok, da imajo še pol leta časa za pripravo načrta za reforme in plan. Ker sami niso podali nobenih rešitev, čeprav so nazadnje obljubljali da bodo v 14 dneh prirpavili plan, je Berlin pokazal svoj plan in rekel, če sprejmete naš plan je Ok, ker ga sami niste pripravili. Zakaj bi zavlačevali? Zakaj bi nekomu dajali še čas? Čas je denar.

MOja teza: Grčijo bo izstopila iz monetarne unije. Ostali pa bodo del EU. Nazaj bodo imeli centralno banko in drahme. Pomagali jim bodo Kitajci in bog jim pomagaj potem, ker si bodo z sodelovanjem s KItajci dodali še dve zanki okrog vratu. In počas se bodo z Drahmo in svojo centralno banko pobrali v naslednjih desetih letih.

Evropska unija pa že ima plan B kako požreti Grški dolg.

So pa definitivno krivi sami. Ne mi govorit, sem bil nekajkrat v Grčiji in mi je vse jasno. Drug narod, druga mentaliteta in druga hitros premikanja in delanja.
Default avatar

ne zavedate se

ne berite samo ene strani je napisal/a:
Ti se malo bolj pouči o Grčiji. Vsak razen tebe ve, da davkov ne plačuje grška elita! Ne mešaj nedotakljivih z navadnimi državljani, nad katerimi se dogaja genocid v malo hujši obliki, kot pri nas! Siriza je napovedala, da bo prisilila te nedotakljive k izpolnjevanju njihovih obveznosti. Najprej pa mora skleniti sporazum z EU. Tu pa je problem, ker tak sporazum, ki bi Grkom pustil, da zadihajo, ni v interesu Nemčije. Pa ne zaradi denarja, ampak zaradi oblati in moči, ki jo ima zdaj nad Grčijo in ostalo EU periferijo.Zato je drugim članicam zaukazala, naj ne bodo solidarni z Grčijo. Vse se jo bojijo.
Če Grčijo spravijo na kolena, tudi nas čaka vse to, kar je doletelo navadne grške državljane.

Žal ti in še nekateri ne vidite niti 1 meter pred nosom in se ne zavedate, kakšne posledice nemške vladavine nas čakajo.
Default avatar

moje mnenje

prava resnica je nekje vmes ... grki so leta in leta lagodno živeli, ne plačevali davkov in mnogih stroškov, koristili za nas nepojmljive bonitete in privilegije ... večino seveda na račun kreditov tujih bank, ki zdaj zahtevajo povračilo in grki so pač padli na zelo trda realna tla.

seveda banke rešujejo same sebe na račun grškega naroda ... ampak grki so pač južnjaki z južnjaško mentaliteto ... mal dela - velik užitka.

jim želim da se dogovorijo in potegnejo ven iz tega dreka, ampak v podobnem dreku smo tudi mi, pa še kdo.

intervju ki ga priporočaš je iz oddaje Globus - na linku imaš tudi celo oddajo ... poslušaj da še razširiš obzorja.
Default avatar

ne zavedate se

moje mnenje je napisal/a:
Saj zato jih podpiram. Če se bodo oni rešili, se bomo tudi mi in ostala periferija. Če bo Nemčija Grke uspela disciplinirati, se nam piše še slabše, kot nam je zdaj.
Default avatar

moje mnenje

ne zavedate se je napisal/a:
ti bi kar odpisala njihove dolgove?
Default avatar

Boom

moje mnenje je napisal/a:
in kaj je drugega naredil Roosevelt?
Default avatar

Boom

ne berite samo ene strani je napisal/a:
Najbolj pošteni seveda jih - v Luksemburgu.

in tisti, ki jim je konstantno posojal(morda celo brez konkretnega kritja), čeprav se je vedelo, da ne vračajo, naj tudi prevzame svoj del odgovornosti
Default avatar

ne zavedate se

Pa kdo še govori o odpisu dolgov?
Gre za to, da so grški državljani pas zatisnili do konca in da tako ne morejo več naprej. Cipras ima načrte, kako bi zagnali gospodarsko rast - brez te ne bo denarja, pa prisilili nedotakljivo elito k plačevanju davkov, spopadel se bo s korupcijo in nepotizmom. Zato so zaprosili za polletni premostitveni kredit.
Pierre Moscovici je predstavil osnutek predloga, ki ga je grški finančni minister Varufakis sprejel, Nemčija pa je za kontro poslala svoj predlog, v katerem ne popusti za noben ukrep, še več, Grčiji nalaga še nova varčevanja, ki bi vodila samo še v večji propad.
Default avatar

brez primere

Nemška vladavina? Prej gre za filtriranje tvojega in ostalih občutka za realnost in samorefleksijo.

Če bi recimo Janša (kot dežurni krivec za vse, ali pač kdo drug) želel zmetati za orožje eno stotino tistega, kar so Grki, bi ga pravičniške mone pribijale na križ.

Slovenski lunatiki pa že špekulirajo, kako bodo oni prisedli na grški vlak in še zase iztržili nekaj zastonj milijardic, pa reparacije (ki so že bile plačane), pa... Pobalinsko razmišljanje, kako izigrati upnike, pri sebi pa spremeniti nič.
Default avatar

paradoksss

Evropa je slovela kot socialna v nasprotju z Ameriko. Paradoks je, da zdaj Amerika priporoča, naj Evropa ublaži varčevanje v Grčiji, Evropa pa dopušča tak genocid. Da ne govorim, da je Nemčija dolžna Grčiji vojno odškodnino.
Default avatar

Petkov

Zahod jih je pridno kreditiral...kljub temu, da je vedel kakšna je tam situacija, korupcija, ponarejene bilance, bonitetne ocene ki so jih pripravljale skorumpirane bonitetne hiše, neučinkovita davkarija itd. Zakaj je Zahod to počel? Odgovor je enostaven, ker so imeli koristi. Grki so kupovali od zahoda, krediti na kredite...
Politki in njihovi prijatelji iz ozadja so basali v žepe, socialni transferji so laufali v polnem teku...vsi so bili zadovoljni.
Default avatar

pa kaj vas res vsak lahko nategne

Kaki kekci ste to? Vsak, ki malo pojokca, se vam kar zasmili in bi mu še gate z riti dali? A to pa prvič slišite, da Grki masovno dvigujejo evre - ja, od kod jim taki kupi evrov na računih, če so taaaaakšniiiii siromaki? Pa ne bluzit, da je to elita - ker grška elita že dolgo nima denarja v grških bankah, tako kot tudi slovenska ne.

Seveda se najdejo Grki, ki so obubožali. In seveda jim gre slabše kot jim je šlo pred krizo. Pa: ali ni po vsej Evropi tako? Celo po vsem svetu?

Pa še glede Sirize: ne bodo nič eliti pristrigli peruti, ker se je bojijo. Spomnite se samo grške davčne uprave, ki si ne upa terjati bogatašev za davek, ker le-ti takoj vrnejo milo za žajfo in pošljejo par grozilnih pisem, kakega vunbacitelja ali dva, da malo potrenirata na kakšnem preveč vnetem uradničku...ga ni junaka, ki bi te davke upal izterjati, verjemite.
Default avatar

daejan

Še večja pralnica denarja je Švica. Tam je polno nacističnega zlata v bankah, veliko opranega denarja od mafije, kriminalnih združb, teroristov pristane na bančnih računih v Švici. Pa denar tajkunov in oligarhov. Davčna oaza pač.