Starševski čvek

sterilizacija/ sterilizacija takoj po porodu

Default avatar
Ima katera izkušnje?

Kako zglda postopek? Koliko časa si v bolnici?

Kaj pa sterilizacija takoj po porodu? Katera imela? Izkušnje?

Kako pa poteka okrevanje? Kako je z bolečinami?
Default avatar
Meni se zdi, da so pred mnogimi leti, ko je imela ženska dva ali tri carske reze, prevezali jajcevode (verjetno z dovoljenjem pacientke), da ni prišlo do ponovne zanositve. Veljalo je prepričanje, da je imeti več kot dva carska reza nevarno.
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Ce bos ob zadnjem porodu stara vsaj 35 let in bos imela carski rez, ti lahko ob njem prerezjo tudi jajcevode. Ampak potrebujes dovoljenje komisije, ki ga moras uredit v naprej. Postopek traja 10 min.
Default avatar
Ne, mislila sem po naravnem porodu. ;-) Ker tudi to se da.
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Pa ne v porodni sobi ... Sterilizacije je operativen poseg.
Postopek je kot zgoraj zapisan, starost min. 35 let in dovoljenje komisije (traja pa odobritev cca. 6 mesecev, nič manj). Dobiš datum posega, se tam zglasiš ga opravijo itd. Ne vem, kaj tlačiš tle zraven porod. Tud tisto s carskih že zdavnaj več ni v praksi (in res).
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Ne, ob običajnem, vaginalnem porodu tega običajno ne delajo, ker je to operacija in jo opravi kirurg.
Pri carskem rezu to opravijo "spotoma", če prej urediš vso dokumentacijo, ker si itak v operacijski dvorani, prisoten je kirurg in je to samo dodaten poseg ob operaciji (carskem rezu).
Default avatar
redenpostopek je napisal/a:
Smešiš se. Sam tolk. ;-)

Potrebujem izkušnje, ne pametovanje. Sploh ne ljudi, ki očitno pojma nimajo. Če se ti ljub, mal pogooglaj. Že tukaj na forumu ginekologije imaš o tem dovolj za brat.

Jaz bi samo iz prve roke kako izkušnjo. Nič več, nič manj. ;-)
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Jaz sem tako nameravala, ker so mi na komisiji rekli, da je najbolj enostavno. En dan dlje bi ostala v porodnišnici. A sem se glede sterilizacije premislila, tako da ti ne morem povedati, kako to zgleda.
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Brez odebeljenega ne gre. Ali na ancin, ki ga opisujes ti, ali ob carskem rezu, klasicni kasnejsi sterilizaciji ali novejsi Essure. Za vse potrebujes najprej zeleno luc komisije, ki ti mora to odobrit 6 mesecev v naprej. da imas cas o tem razmislit.
Default avatar
Topsy je napisal/a:
Pa, a sem o tem spraševala?

Vse imam. Čist vse. Želela bi le izkušnje žensk, ki so imele sterilizacijo.

Pretežko za razumet? Več, kot očitno...

to je praksa, hvala! :-) Pa škoda, ker nimaš izkušenj - zame. Ti pa zase že veš, zakaj in kako. Vse dobro!
Default avatar
stella74 je napisal/a:
Default avatar
stella74 je napisal/a:

Pol pa tko tud povej. Jasna res nisi bila.
Osebne izkušnje nimam, tud je ne bom imela, ker se mi vseeno zdi, da je moški poseg neprimerljivo manj invaziven. Če zadostuje primer treh znank, pa ... nobenih posebnih "težav", mislim nekega postoperativnega ležanja ipd. Eno je malo psihično matralo pol leta, pa je minilo. Zanosila kasneje ni nobena :)
Srečno.
Default avatar
Jaz naj umirim konje?

Pa če imam popolnoma druge izkušnje, kot se mi tukaj pametuje. ;-)

Spraševala sem pa le o izkušnjah same sterilizacije.

Topsy, ne potrebuješ mi gledati v glavo. Preprosto prebereš vprašanja in ti bo jasno, kaj me zanima.
Default avatar
Meni so naredili sterilizacijo ob tretjem carskem rezu. Nič posebnega, nobenih bolečin, ok itak so takrat bolečine po carskem, če je tudi od steriliz. pa niti ne vem. Tudi kasneje ni bilo nobenih problemov, od takrat je pa zdj dobro leto in pol. Za poseg sem se odločila zaradi zdravstvenih težav, na komisiji dobila odobreno takoj(14 dni), brez šestmesečne čakalne dobe in to pri 33 letih. Če te še kaj zanima pa vprašaj. lp
Default avatar
Jaz sem šla na Essure. Sam poseg ni nič napram vsej papirologiji.

Svojo izkušnjo sem opisala na forumu Kontracepcija. Jaz sem zelo zadovoljna. Je pa hecno, kako tukaj odgovarjajo ljudje, ki o stvareh samo malo nekaj na približno vejo :) res hecno.

Skratka, če imaš vse paprije in če boš rodila naravno, vprašaj, če ti lahko ko si že tam naredijo še Essure - če se boš za to odločila. Poseg je histeroskopski, traja 7 minut in meni je bilo manj zoprno kot vstavljanje Mirene.
Tudi če se boš zaposeg odločila naknadno, se boš z njim zamudila kak dan, odvisno od gužve. Govorim za Ljubljano. Jaz sem bila v KC.

Klasična sterilizacija pa je laparoskopski poseg, ki pa je operativni poseg z narkozo in vsem drugim "sranjem" zraven. Jaz se za to ne bi odločila samo zato, ker gre za operacijo z narkozo, ki zahteva ostati v bolnici.Čeprav bi sicer raje videla, da mi naredijo klasičen poseg, kot vstavljanje tistih vložkov v jajcevode. Ampak kot pravim so druge prednosti Essure postopka.

Essure prideš zjutraj tja, upaš, da si prva na vrsti, naredijo poseg, počakaš kako urco da dobiš papirje in greš. Kak dan je še malo izcedka in kak krč kot pri menstruaciji, samo jaz nisem imela težav. Nisem bila nič na bolniški.
Sem pa šla potem po 3. mesecih še na HSG, da sem res prepričana, da zadeva drži. In drži :)

Prijateljici so sterilizacijo opravili med carskim rezom usput. Tut brez težav.
Default avatar
Tudi jaz razmišljam o sterilizaciji, pa me bolj zanima, kako potem ... Kako je z menstruacijami? So takšne, kot so bile prej?
Trenutno imam sicer mireno, pa še to bolj zato, ker sem imela stalne krvavitve in boleče in obilne menstruacije, kar je z mireno vse izginilo.
Sicer sem govorila z ginekologinjo o tem, pa bi kljub temu rada kakšno mnenje žensk, ki so to dejansko naredile. Zanima me torej predvsem to, kako je z menstruacijami po sterilizaciji.
Default avatar
E vidiš, pri menstruaciji ti pa ne morem napisati da je oh in sploh super. Sploh če si sedaj navajena, da je skoraj nimaš.

Jaz imam po sterilizaciji močnejše menstruacije, vendar trajajo isto časa kot prej. Ne vem zakaj. Pač tako je. Verjetno pa to ni pravilo.
Default avatar
ko smo že pri tem je napisal/a:
Jaz sem imela laparaskopsko sterilizacijo, papirje sem dobila v 3 dneh, menstruacije so popolnoma enake kot prej. Nobenih težav med in po operaciji. Tudi bolečin v ramenih nisem imela po posegu, kot jih navaja večina žensk po operaciji. V bolnišnici sem bila 1 dan.
Default avatar
Sicer je bilo to pred 8 leti, klasičen postopek, s papirji nič groznega, nisem 6 mesecev čakala (stara 40, 3 otroci). Narkoza oziroma prebujanje iz nje mal nadležno, ampak greš popoldne že domov, sicer nobenih težav. Menstruacije že prej nisem imela močne, zdaj so pa še blažje in malo krajše. Zadnji dve leti (se pa počasi bližam 50, tako da je to morda že povezano z meno) je pa kdaj 1 dan/1 noč močna, no, zame, ker nisem bili nikoli navajena na hude "poplave"...Prijateljici so pa to naredili približno takrat kot meni, po 3. carskem rezu, tudi vse gladko.
Default avatar
Punce, najlepsa hvala za odgovore. :-)