OGNJIČEVO MAZILO
če imaš možnost kupiti v Samostanu Olimije – tam je res pravi in preverjeno zelo pomaga.
drugač pa recept:
Naravna ognjičeva krema:
dno posode na tesno prekrijemo z navzgor obrnjenimi, svežimi cvetovi (30 dag svežih cvetov)
prelijemo z olivnim oljem, le toliko, da so cvetovi pokriti (1,5 l olja) – posoda s širokim dnom
počasi segrevamo in mešamo v smeri urinega kazalca
tik preden zavre ugasnemo, pokrijemo in pustimo stati 24 ur
precedimo, z gazo stisnemo cvetove, rahlo segrejemo in dodajamo vosek. Težko rečem koliko, saj sproti preizkušamo kakšna mazljivost nam najbolj ustreza (majhno količino ohladimo in preizkušamo, nekako najbolje se je izkazalo, za opisano količino olja 10 dag voska)
Ne dodajamo nobenih dišav ali eteričnih olj.
pazi za vosek, kupi pri preverjenem čebelarju, ki za zatiranje čebelje varoje ne uporablja strupa, pač pa to bolezen zatira naravno.
Jaz ga sicer kupim, je pravo, kot je treba.
Če ga želiš narediti sama, ti bo morda v pomoč tole – http://www.milnica.si/ognjicevo-mazilo-iz-domacega-lonca/
Kvalitetno ognjičevo mazilo, ki ima tudi certifikat, da je naravno je
http://www.trebnik.com/product_info.php/ognjicevo-mazilo-p-584
Mu zaupam in ga tudi redno uporabljam.
No ja, pa še link:)))
Lahko ga kupiš tudi v lekarni. Kozmetika Mioba uporablja za osnovo čebelji vosek.
http://www.lekarnar.com/izdelki/mioba-pravo-ognjicevo-mazilo
Recept za ognjičevo mazilo s salom
svinjsko salo
posušeni ognjičevi cvetni listki
Salo raztopimo na zelo nizki temperaturi in ga precedimo skozi cedilo.
Dodamo mu ognjič (toliko, da bodo vsi cvetni listki dobro namaščeni) in na nizki temperaturi segrevamo 15-20 minut oziroma dokler se raztopljeno salo ne obarva.
Med lonec in pokrov položimo kuhinjsko brisačo, nato pa lonec za 24 ur postavimo v temen in hladen prostor.
Naslednji dan mazilo ponovno segrejemo pri nizki temperaturi in ga precedimo skozi krpo ali gazo ter nalijemo v posodice.
Jaz ga sama delam brez vseh dodatkov, samo macerat ognjiča v nerafiniranem oljčnem olju (se pravi nekaj mesecev namočeni cvetovi ognjiča v olju) in dodatek čebeljega voska. Je sicer treba imeti v hladilniku, ker nisem notri dodajala nič za zgostitev, a tiste, ki sem jim ga dala za poskusit, ga ne morejo prehvalit – je pa res, da so imele vsaka svojo težavo s kožo. Prihodnjič bom pa dala manj macerata in nekaj trde maščobe, recimo karitejevega ali kokosovega masla, pa bo bolj trdo…
Kvalitetno ognjičevo mazilo ima Aurora planet.
https://www.facebook.com/commerce/products/1232912723442735/
Jaz sem poskusila tudi druga, smrekovo in cinkovo in sta oba odlična. Priporočam.