Forum.Over.Net

Starševski čvek

delodajalci nekadilci

Default avatar

kadilka

Vprašanje imam za delodajalce nekadilce...kadim...ko delam bolj ali manj na hitro..tako da mi gre mogoče 3-5 min odvisno od tega, kako daleč moram na cigaret, kako mrzlo/vroče je zunaj ipd.

Razumljivo, da bi rad vsak dobil kar največ za svoj denar, ampak a res kdo misli, da si nekadilci ne vzamejo pauze? Telefonirajo, internet, stojijo na hodniku in klepetajo s sodelavci, ženske si hodijo make up in frizuro popravljat na wc, nekateri tistih pet minut preprosto odmeditirajo, no vsaj ena kolegica naredi tako..

Res je, da imamo nekadilci slabšo kvaliteto življenja, cigareti so dragi, če ne kompenziraš s športom imaš tudi fizično kondicijo slabšo, dalje smrdimo nekadilcem,...še kaj? Sprašujem, ker vidim, da če bi imeli izbiro, če ta vprašanja na razgovorih ne bi bila protizakonita, bi se vsi šefi nekadilci odločili za nekadilce. Smo kadilci torej v vaših očeh..kaj..

manj sposobni od nekadilcev
manj produktivni od nekadilcev
slabo vplivamo na ugled podjetja
kaj drugega

kombinacija gornjega?
Default avatar

savrinka

Mene moti samo smrad. Ne vem sicer s čim je povezano ampak nekateri ljudje res smrdijo po cigaretih. Pri nekaterih pa ne pomisliš, da kadijo. Od česa je to odvisno ne vem ampak ob nekaterih je res težko delati zaradi vonja in tudi kot stranka se ne počutim dobro.
Vse ostalo se pa strinjam. Noben ne dela neprekinjeno 8 ur. Ti greš par minut na cigaret, jaz se odklopim drugače. Če seveda teh cigaret ni preveč. Eni dejansko kadijo enega za drugim in to potem res lahko vpliva na delo. Se pa najdejo tudi med nekadilci taki, ki so povsem neproduktivni.
Default avatar

takolle

Odgovori si sama.

Pri nas smo zaposleni sami nekadilci.
Default avatar

od zda

Ženske kadilke pa si ne hodijo popravljat make-upa? In kadilci na splošno ne hodijo v WC, ne klepetajo, ne brskajo po internetu? Ne bodi smešna. Kadilci počnete vse to, PLUS še čikpavzirate.
Default avatar

tina t.

Pri nas nikogar ne vprašamo če kadi. To je popolnoma njegova stvar. Zunaj imamo prostor določen za kajenje. Je pa res da se morajo kadilci ko gredo na čik odajviti. Ne morete verjeti koliko časa nekateri preživijo na cigaretu.
Default avatar

kadilka

takolle je napisal/a:
jaz sprašujem nekadilce, ker za njih lahko samo ugibam, ti veš, kaj ti misliš o kadilcih...
Default avatar

Popolnoma drži

kadilka je napisal/a:
Popolnoma drži.

Komaj čakam nadzor v zdravstvu,bo takoj lepo vidno kako je zadosti sester,ker si ne bodo upale GSMat,pa po forumih lagat in blatit folk.

Mislijo da ministrica nič ne ve kako se internet uporablja med delovnim časom.

Sodelavke non stop na GSMu,internetu.Rečt jim nič ne upaš,ker si takoj na zagovoru zaradi "nadlegovanja" češ da nič ne delajo.In take so tudi po 4 ure v službi na cigaretu in kofetu čvekajo.Glavna sestra pa z njimi.
Default avatar

tole mi je všeč!

tina t. je napisal/a:


Ker si niti ne predstavljajo koliko časa mine ta njihov * grem na čik*! Npr. pri nas trenutno nihče ne kadi in tudi na pavze ne hodimo. Kdor pije kavo, jo spije na delovnem mestu, mu jo prinese kuharica.

Blazno me moti smrad po čikih, ne vem kako bi prenesla , da nekdo zraven mene smrdi!
Default avatar

diskriminatorno

tina t. je napisal/a:
A enako spremljate tudi nekadilce? Recimo koliko časa se na službene stroške pogovarjajo po telefonu? Koliko časa preživijo na kavah pri sodelavcih? Kadilec se na čiku sprosti, razmišlja o delu, kaj bo naslednje naredil, kako bo rešil nek problem, na telefonu in na klepetu s sodelavcem pa ne utegneš razmišljati o tem, kaj boš naredil najprej, ko boš prišel v pisarno.

Si sebi v skledo pljuvate?
Default avatar

kadilka

Moje vprašanje ni bilo iz radovednosti. Imela sem priložnost opazovati osramočenost delodajalke, ki je na nezakonit način prišla do možnosti izbire med nekadilcem in kadilcem. Kadilec je nalašč odgovoril, da ne kadi. Po moje razen smradu res ni razlik med kadilci in nekadilci, celo več učinkovitejših kadilcev poznam kot nekadilcev, a vseeno me je zanimalo, kako bi vi nekadilci reagirali, ko bi nekoga nezakonito vprašali če kadi in po sprejetju na delovno mesto ugotovili, da kadi, čeprav vam je rekel da ne.:-.)
Default avatar

mamica1234

Iz moje prakse:

Kadilci me ne motijo, dokler ne ovirajo delovnega procesa.

Konstantno se nam je dogajalo, da so kadilci (delo v skupini) odhajali na "čik" pavze, ostali pa so delo opravljali namesto njih. To sem enostavno rešila. Ko so odšli kadilci na "čik" pavzo, sem delovni proces ustavila in smo vsi odšli na pavzo. Ne moreš verjet, kar na enkrat ni bilo več "čik" pavz, ker nihče drug ni dela končal namesto njih in jih je delo počakalo in so ga morali skupaj s preostalimi zaposlenimi dokončat :)

Res pa je, da je to težko izvedljivo za tiste, ki sami delajo samostojno. Tam me to dejansko ne moti, dokler ne začne ovirati drugih in dokler delo dokončajo v roku. Je pa to redkost, ker vedno nekdo občuti, da je nekdo več frej itd. (gre za občutek nekadilcev, ki ga kadilci ne morejo poznati oziroma ga ne zaznajo).

Morate pa vedeti, da vseh kadilcev ne smete metati v isti koš. Ljudje smo si zelo različni.
Default avatar

mamica1234

kadilka je napisal/a:
Taka oseba je pri meni opravila, ker ni bila iskrena. Zaupanja v njo ni.
Kako naj taki osebi verjamem, da mi govori resnico (pa naj bo govora samo o poslu).

Zaradi laži na razgovorih (pa kajenje ni med njimi, po navadi so laži glede izkušenj, poznavanja določene specifike, tudi laži glede tega, kje si delal do zdaj itd.) dam vedno prvo pogodbo za 1 mesec, nato sledi 6 m. in nato nedoločen čas. Poskusnih dob in podobnega se ne grem, ker je zakon preveč pisan na kožu delavcu, kadar gre za po mojem mnenju zavajanje delodajalca s strani delavca in podobne zadeve. Ščiti te nihče.

Še enkrat pa: velikooooo delavcev je iskrenih in tista peščica slabih delodajalce sili v še večjo previdnost.
Default avatar

kadilka

mamica1234 je napisal/a:
vse ti dam prav, a pišeš o legalnih vprašanjih ne kaznivih

na legalno, umestno, normalno, nežaljivo,...vprašanje ti bom jaz vedno odgovorila iskreno..get a point?
Default avatar

tudi kadilka

Pri učinkovitosti se ne pozna. Grem prižgat cigareto,zunaj so tudi nekadilci,ki pijejo kavo,se pogovarjajo. Ko grem naslednjič,so tam še vedno isti nekadilci. Jaz porabim v dobri uri 2x po 2-3 minute za cigareto in kavo, oni za (samo) kavo dobro uro. Tako,da...??? Pri nas je z nekadilci večji problem (časovni). Avtomatično se najbrž pozna tudi pri učinkovitosti? ;)
Default avatar

mamica1234

kadilka je napisal/a:
ne gre za "get a point" ... Če bi se šli, kaj se vse sme in kaj se ne sme (ma vse v mejah zdravega razuma seveda, in ne v stilu: kdaj boste zanosili, ne smeti imeti otrok še 5 let itd.), kaj pa porečeš na ostale zakonske in kolektivne predise, ki recimo v moji panožni dejavnosti predvidevajo odmor 2x 15 minut. Potem vsaka prekinitev dela za "čik" pavzo izven teh 2x15 min. pomeni, kršenje zakonodaje oziroma v tem primeru kolektivne pogodbe.

No, jaz se tega itak ne grem na sistem out-out, ampak na pošten odnost. Ko sem izigrana, se pa vse konča. Laž pa je že ena taka stvar.
Default avatar

delo jemalka

tako. občasno kako stvar prevzamem na špediciji v ljubljani, to pa pomeni čakanje v kombiju pred stavbo. Nazadnje sem čakala cca 1 uro in v tem času so tri frajle prišle na čik pred firmo štirikrat, vsakič po 10 minut. Zdaj ne vem, če me boste s.kurcali ampak jaz sem poklicala šefa te špedicije in mu to jasno povedala s podrobnim opisom teh vestnih delavk. Ker čas stranke tudi ni zastonj, da bodo bejbe pušile, jaz pa čakala ko ena limona...
Default avatar

kadilka

mamica1234 je napisal/a:
Upam da imate kamere po celem podjetju in da ko nekadilci kršite zakonodajo, da ste ustrezno kaznovani? Ali pa boš rekla, da vi delate ko mravljice non stop? Ker ne, ker normalni nekadilci priznavajo, da si tudi vzamejo pauzo, samo tisti naspidirani ne. Naspidiran delavec pa ni nič prida.

Še enkrat preberi vse o mojih čik pauzah, dolžini, pogostosti,..in nato se vprašaj, kaj bi ti odgovorila delodajalcu, ki bi te vprašal osebno stvar, ki ga nič ne briga, recimo v kakih pozah vse seksaš...in se potem bereva:-)
Default avatar

kadilka

delo jemalka je napisal/a:
Nisem iz Ljubljane in tudi iz kakega negospodarstva ne, torej delam za štiri..brez heca..v negospodarstvu se normativi striktno upoštevajo in zato imajo take frajle čas kadit, za stranke se ne rabijo brigat, ker so v večini monopoli ali oligopoli, a bi ti bla kaj drugačna?

Gre za anomalije v Sloveniji. Tega faktorja še nismo obdelali. Jaz sem govorila o tem, da se dela in da je delo treba opraviti, nisem govorila o tistih, ki imajo čas v zrak gledat.
Default avatar

mamica1234

kadilka je napisal/a:
Sem dobro prebrala. Kamere gor ali dol, moj cilj je bil sporočiti, da ne bodi pristranska. Svet se ne vrti samo okoli kadilskih pravic. Laž je laž. To je bilo pa tvoje vprašanje, če se ne motim. Kako bi reagirali, če bi zvedli za laž?