Splošna stomatologija

Odgovarjajo: Nataša Prebil, dr. dent. med.

zobni kamen

Default avatar
Spoštovani,

pri otroku staremu 8 let se nabira zobni kamen na spodnji dveh enicah in deloma tudi dvojkah. Zobozdravnica enkrat letno odstrani ta zobni kamen z. pobrusi zob, ker ne uporablja nobenega laserja ali kakšne novejše metode. Zato me zdaj zanima, če ta star način škodi otroškim stalnim zobem oz. če vsakič malenkost okruši tudi zobno sklenino? Koliko je sploh smiselno odstranjevanje zobnega kamna večkrat letno? Ker potem bi z otrokom lahko hodila na dva do tri mesece. Kljub čiščenju nastaja ta zobni kamen, najbrž je to odvisno tudi od genetike. Kaj priporočate, da bi omejili oz, zmanjšali nastajanje zobnega kamna?
Hvala in lepo pozdravljeni!
Default avatar
Pozdravljeni,

pri odstranjevanju zobnega kamna z uz metodo sklenine ne krušimo. Pri vašem otroku morda res ni smiselno odstranjevanje kamna večkrat letno; za razliko od parodontalnih bolnikov, kjer je to potrebno. Na nalaganje kamna vpliva način prehrane, metabolizem , genetika in pa higiena. Kaj je razlog pri vašemu sinu ne vem; morda je to le prehodnega značaja, glede na leta. Svetujem vam izvajanje dobre higiene, enkrat letno odstranjevanje kamna in opazovanje.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
tel. 040 934 000
www.zobozdravstvo-prenadent.si
www.informacija.net/zobna-ordinacija
Default avatar
Hvala za odgovor.

Zanima me še, kakšen je drugi način, če ni uz metoda? Tudi ko meni odstranjuje zobni kamen na parih zobeh, zobozdravnica to dela z enakimi instrumenti kot vse ostalo, le nastavek je morda drugačen. Je le način z uz metodo ustrezen, da ne poškoduje zob oz. zobne sklenine?
Hvala
Default avatar
Pozdravljeni,

zobni kamen se odstranjuje z uz (več različnih nastavkov, izberemo glede na mesto odstranjevanja oblog), ročno (z različnimi za to namenjenimi strgali), peskanje ( fin prah za končno odstranjevanje oblog), lasersko. UZ metoda je najbolj uveljavljen način odstranjevanja kamna.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
tel. 040 934 000
www.zobozdravstvo-prenadent.si
www.informacija.net/zobna-ordinacija
Default avatar
Pozdravljeni,

pred osmimi leti sem končala ortodontsko zdravljenje in od takrat imam retiner za vzdrževanje stanja. V zadnjem času imam težave z nabiranjem zobnega kamna, sploh na spodnjem loku. Zobozdravnica mi je svetovala odstranitev retinerja, medtem ko mi je ortodont to odsvetoval, zaradi možnosti premikanja zob v prejšnje stanje.
Zobe redno čistim in nitkam, tam kjer je retiner uporabljam medzobno ščetko, 1x letno hodim na odstranjevanje zobnega kamna. Kljub vsemu se zobni kamen pospešeno nabira, zaradi česar se tudi počasi odmikajo dlesni.
Imate kakšen nasvet kako bi lahko preprečila oz. omilila nabiranje zobnega kamna?

Moderatorji

Nataša Prebil , dr. dent. med.
Natasa Prebil